Στην πόλη της Λευκάδας, σε ένα στενό της κεντρικής της πλατείας βρίσκεται το Μουσείο φωνογράφου και παλιών ενθυμημάτων. Πρόκειται για έναν μικρό και συνάμα φιλόξενο χώρο στην καρδιά της πόλης στον οποίο μπορεί κανείς να βρει πολλά αντικείμενα που αντιπροσωπεύουν την ιστορία του νησιού. Το μουσείο άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό την δεκαετία του ’80, πριν από 36 χρόνια. Αποτελεί μία πρωτοβουλία του πολιτιστικού συλλόγου της πόλης, ο οποίος ασχολείται με τα παλαιά ήθη κι έθιμα.

mouseio-1

Τα αντικείμενα που υπάρχουν εκεί ποικίλουν. Κάποια από αυτά ανήκουν στο σύλλογο, αλλά τα περισσότερα τα έχουν δανείσει ή χαρίσει οι κάτοικοι του νησιού. Οι φωνογράφοι και τα ραδιόφωνα είναι τα πρώτα και κύρια εκθέματα του μουσείου. Σε κεντρικό σημείο υπάρχουν οι δύο λατέρνες που λειτουργούν κανονικά και οι επισκέπτες μπορούν να τις παρατηρήσουν και να τις χειριστούν οι ίδιοι. Ιδιαίτερο έκθεμα αποτελεί η ρομβία, παλιό μέσο αναπαραγωγής μουσικής το οποίο είχαν οι Βενετοί στο κάστρο και χρονολογείται γύρω στα 1800 μ.Χ..

mouseio-2

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα προσωπικά αντικείμενα του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη που υπάρχουν εδώ και 15 χρόνια ως εκθέματα. Αντικείμενα από την Ενετοκρατία, παλιά κοσμήματα, όπλα, σίδερα και φωτογραφίες του νησιού από παλαιότερες εποχές είναι κάποια ακόμα από τα πολλά πράγματα που μπορεί να δει κανείς.

Το μουσείο είναι ανοιχτό όλο το χρόνο. Τα καλοκαίρια λειτουργεί καθημερινά από τις 18:00 έως τις 00:00 κι έχει περίπου 100 επισκέπτες την ημέρα. Το χειμώνα λειτουργεί μόνο τρεις μέρες την εβδομάδα, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, καθώς οι επισκέπτες είναι σαφώς λιγότεροι. Αν όμως κάποιος θελήσει να το επισκεφτεί εκτός του ωραρίου λειτουργίας του μπορεί απλά να τηλεφωνήσει στον υπεύθυνο και να το κανονίσει.

mouseio-4

Παρά τις διάφορες δυσκολίες που αντιμετωπίζει συνεχώς το μουσείο, καταφέρνει και μένει ανοιχτό ώστε να μπορούμε όλοι εμείς να ερχόμαστε πιο κοντά με αυτό το σημαντικό κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων,

Μοσχίδου Ιωάννα, Δημοσιογράφος