Σήμερα θα ασχοληθούμε με τον μηχανισμό, ο οποίος είναι υπαίτιος  για πλήθος ερευνών αλλά και φήμης που αφορούν τόσο τον ίδιο, όσο και τη χώρα μας. Τον περίφημο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων(γνωστός και ως αστρολάβος τωνΑντικυθήρων ή υπολογιστής των Αντικυθήρων) είναι ένα αρχαίο τέχνημα που πιστεύεται ότι ήταν ένας μηχανικός υπολογιστής και όργανο αστρονομικών παρατηρήσεων, που παρουσιάζει ομοιότητες με πολύπλοκο ωρολογιακό μηχανισμό. Ανακαλύφθηκε σε ναυάγιο ανοικτά του Ελληνικού νησιού Αντικύθηρα μεταξύ των Κυθήρων και της Κρήτης. Με βάση τη μορφή των ελληνικών επιγραφών που φέρει χρονολογείται μεταξύ του 150 π.Χ. και του 100 π.Χ., αρκετά πριν από την ημερομηνία του ναυαγίου, το οποίο ενδέχεται να συνέβη ανἀμεσα στο 87 π.Χ. και 63 π.Χ.. Θα μπορούσε να ήταν κατασκευασμένο μέχρι μισόν αιώνα πριν το ναυάγιο.

Περιελάμβανε τουλάχιστον 30 οδοντωτούς τροχούς, καθώς επίσης κλίμακες, άξονες και δείκτες. Οι ελληνικές, αστρονομικού περιεχομένου, επιγραφές στην επιφάνεια του μηχανισμού, αναφέρονται σε αστρονομικούς και ημερολογιακούς υπολογισμούς, ενώ οι επιγραφές στις μεταλλικές πλάκες, που τον προστάτευαν, αφορούν στις οδηγίες χρήσης του οργάνου. Ο μηχανισμός προστατευόταν από ξύλινο πλαίσιο, που έφερε από μία ορειχάλκινη πλάκα στην πρόσθια και στην οπίσθια όψη.

Είναι ο αρχαιότερος, πολυσύνθετος αστρονομικός φορητός υπολογιστής, με τον οποίον προσδιορίζονταν οι θέσεις του Ήλιου, της Σελήνης και, πιθανότατα, των 5 γνωστών κατά την αρχαιότητα πλανητών του Ερμή, της Αφροδίτης, του Άρη, του Δία και του Κρόνου. Επίσης χρησιμοποιούνταν για την πρόβλεψη των εκλείψεων του Ήλιου και της Σελήνης, για την τήρηση ενός πολυετούς ημερολογίου με μεγάλη ακρίβεια, καθώς και για τον προσδιορισμό του χρόνου τέλεσης των Πανελλήνιων Αγώνων που πραγματοποιούνταν στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στη Νεμέα, στην Ισθμία και στη Δωδώνη.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΟΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΤΟΜΕΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ