Συχνά συσχετίζουμε την μηδενική βαρύτητα με το φαινόμενο “0g”, όπου αν και οι πρακτικές επιπτώσεις είναι σχεδόν οι ίδιες, είναι τελείως διαφορετικά φαινόμενα. Ας πάρουμε λοιπόν και τα δύο, για να μάθουμε τις διαφορές τους και γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να θεωρηθούν ίδια.

atronaut_in_space_2

Τι είναι το 0G?

Όταν βλέπετε αστροναύτες, μοιάζουν σαν να επιπλέουν. Μοιάζει ότι η βαρύτητα δεν έχει καμία επίδραση πάνω τους, αλλά δεv συμβαίνει αυτό πραγματικά. Οι αστροναύτες μοιάζουν να επιπλέουν επειδή βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη γη. Αυτό σημαίνει ότι η ταχύτητα τους, που επιτυγχάνεται με τα διαστημικά σκάφη τους, σε συνδυασμό με τη βαρύτητα της Γης, διατηρεί τους αστροναύτες σε μια διαρκή κατάσταση πτώσης. Η βαρύτητα ενεργεί στον αστροναύτη, αλλά ακυρώνεται από την τροχιακή ταχύτητα τού. Γιατί λοιπόν επιπλέει ο αστροναύτης; Είναι απλό: το σώμα του δεν επιταχύνει και έχει ταχύτητα αλλά μονο σε σχέση με τη Γη. Σε σχέση με το διαστημόπλοιο του, βρίσκονται στην ίδια τροχιά με την ίδια ταχύτητα. Το γεγονός που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ της επιτάχυνσης και ταχύτητας. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, ένα αυτοκίνητο, που μπορεί να επιταχύνει στα 100 km/s, και στη συνέχεια να διατηρήσει αυτή την ταχύτητα. Λοιπόν μέχρι να φθάσει τα 100 km/s είναι υπο επιτάχυνση, αλλά μόλις η ταχύτητα δεν αυξάνεται ή μειώνεται θα λέμε ότι η ταχύτητά του είναι 100 km/s (σε σχέση με τη Γη). Όταν ένα αντικείμενο έχει ταχύτητα, αλλά οχι επιτάχυνση, αισθάνεται το 0G, το οποίο είναι ακριβώς αυτό που αισθάνονται οι αστροναύτες. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο και οι επιβάτες του αντιμετωπίζουν 0G κάθε φορά που ο οδηγός διατηρεί μια σταθερή ταχύτητα; Όχι. Μην ξεχνάμε για τη σταθερή επιτάχυνση που όλα πάνω στη γη, αισθάνονται λόγω της βαρύτητας 9m/s/s. Τα πάντα στη Γη συνεχώς επιταχύνονται προς το κέντρο του πλανήτη, και το μόνο πράγμα που μας σταματά είναι το έδαφος κάτω από τα πόδια μας.

earth

Τι είναι μηδέν-βαρύτητα?

Ότι έχει μάζα, έχει και βαρυτική έλξη. Αυτό σημαίνει ότι οτιδήποτε έχει μάζα έλκει οτιδήποτε άλλο με μάζα. Η Γη, για παράδειγμα, μας τραβάει προς το κέντρο της. Μηδενική βαρύτητα σημαίνει ότι δεν υπάρχει βαρύτητα να τραβά ένα σώμα, το οποίο είναι αδύνατο στο σύμπαν μας, και οφείλεται στους νόμους της βαρύτητας, όπως τους ξέρουμε. Η επιτάχυνση, λόγω της βαρύτητας, ποτέ δεν παίρνει απόλυτη τιμή 0. Γίνεται μόνο ασθενέστερη. Τόσο ασθενέστερη που για όλους τους πρακτικούς σκοπούς το σκεφτόμαστε ως 0, αλλά πραγματικά είναι απλά εξαιρετικά αδύναμη.

Οπότε, η μηδένική βαρύτητα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση που δημιουργείται από την επίδραση της 0G, και δεν είναι δυνατόν στο σύμπαν μας, εξαιτίας των νόμων της φυσικής.

Για τον Τομέα Διαστήματος και Τεχνολογίας:

Αλέξανδρος Φλορέσκου, Δημοσιογράφος