Η βιβλιοθήκη Boldeian, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις που έχουν δημιουργηθεί για τον διακεκριμένο συγγραφέα J.R.R Tolkien. O Tolkien, δημιουργός του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών και του Hobbit, πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης τόσο ως μαθητής όσο και ως καθηγητής, και το έργο του επιστρέφει επίσημα πίσω.
Η έκθεση ονομάζεται «Tolkien: Maker of Middle- Earth» και περιλαμβάνει πάνω από 200 προσωπικά αντικείμενα του J.R.R Tolkien, κάποια από τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ξανά στο κοινό.

«Αυτό που θέλουμε να δείξουμε είναι η πρωτότυπη δουλειά του Tolkien, αρχίζοντας από εκεί που όλα ξεκίνησαν» τόνισε στη συνέντευξη τύπου η επιμελήτρια της έκθεσης, Κάθριν Μακ Ίλγουειν. Με τη σειρά του, ο Ρίτσαρντ Οβέντεν, διευθυντής της βιβλιοθήκης δήλωσε, «ο Tolkien ήταν πάντα ένα διεθνές φαινόμενο, ακόμα και όταν ζούσε. Εμείς είμαστε το μόνο ίδρυμα που μπορεί να παρουσιάσει μία τέτοια έκθεση».

Στην έκθεση το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει διάφορα χειρόγραφα, έργα τέχνης, χάρτες και επιστολές του J.R.R Tolkien. Επίσης, παρουσιάζονται φωτογραφίες από τα παιδικά του και μαθητικά χρόνια, αλλά και γράμματα εκτίμησης από τους θαυμαστές του, όπως τον ποιητή WH Auden και τον τραγουδιστή Joni Mitchell. Επίσης, στην έκθεση προβάλλεται και ένας 3D χάρτης της Μέσης Γης.

Η έκθεση του Tolkien θα φιλοξενηθεί στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης μέχρι τις 28 Οκτωβρίου. Έπειτα, θα μεταφερθεί στη βιβλιοθήκη Μorgan, της Νέας Υόρκης, από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 12 Μαΐου του 2019.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος