Μια από τις πιο κρίσιμες στιγμές του περνάει το Μεξικό και κατ’ επέκταση οι πολίτες του. Η οικονομική, πνευματική και πάνω απ΄ όλα ψυχολογική κρίση της χώρας, μετά τους δύο μεγάλους σεισμούς που προκλήθηκαν είναι μεγάλη.

Ήταν 7 Σεπτεμβρίου όταν συνέβη ο πρώτος σεισμός που ήταν 8,1 της κλίμακας ρίχτερ και «χτύπησε» τις περιοχές στις νότιες ακτές του Μεξικό. Με τις πολιτείες Οαχάκα και Τσίαπας να έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές, ενώ οι νεκροί ήταν τουλάχιστον 90. Έπειτα, από δύο βδομάδες όμως οι πολίτες του Μεξικό έζησαν άλλη μία τραγωδία, καθώς νέος σεισμός 7,1 ρίχτερ προκλήθηκε κοντά στη πόλη του Μεξικό, προκαλώντας τον θάνατο σε τουλάχιστον διακόσους ανθρώπους και προκάλεσε σε υλικές ζημιές σε χιλιάδες κτήρια.

Το δεύτερο χτύπημα του σεισμού στις 19 Σεπτεμβρίου έγινε την μέρα που θα πραγματοποιούνταν η 32 επέτειος από έναν άλλο καταστροφικό σεισμό που είχε συμβεί στην πόλη του Μεξικό το 1985 και στοίχισε την ζωή 10,000 ανθρώπων, 30,000 ήταν τραυματίες και χιλιάδες κτήρια καταστράφηκαν.

Άμεσή ήταν η δράση των διασωστών, οι οποίοι με την βοήθεια χιλιάδων εθελοντών προσπαθούσαν να σώσουν όσους είχαν επιζήσει κάτω από τα συντρίμμια και να ψάξουν για τους χιλιάδες αγνοούμενους. Η κυβέρνηση του Μεξικό συμβούλεψε τον κόσμο να είναι σε εγρήγορση, καθώς μετά τους μεγάλους σεισμούς, προκλήθηκαν 22 μετασεισμοί, μερίμνησε να φιλοξενήσει τον κόσμο που δεν είχε πλέον στέγη σε δημόσιου χώρους, ενώ δεν ήταν λίγοι και οι πολίτες του Μεξικού που φιλοξενούν στο σπίτι συγγενείς τους ,αλλά και κόσμο που δεν έχει πλέον μια στέγη.

Σημαντική είναι και η αντίδραση , για την αντιμετώπιση της κρίσης και από την Αμερικάνικη κυβέρνηση, η οποία απέστειλε ειδικούς διασώστες με εξειδικευμένα εργαλεία και ιατρικό εξοπλισμό. Σημαντική είναι και η βοήθεια της ηθοποιού Σάλμα Χάγιετ, η οποία προσέφερε ως δωρεά 100 χιλιάδες δολάρια και κάλεσε τον κόσμο να προβεί σε οικονομική βοήθειες μέσα από οικονομική καμπάνια. Βέβαια δεν ήταν λίγοι αυτοί που προβληματίστηκαν με την δωρεά της ηθοποιού, λόγω της οικονομικής δυνατότητας που διαθέτει.

Σε αύτη την ψυχολογική και σωματική κυρίως κρίση που βιώνουν οι πολίτες του Μεξικό, έρχεται να προστεθεί και η οικονομική, καθώς η κυβέρνηση του Μεξικό πρέπει να βρει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση των υλικών ζημιών που προκλήθηκαν σ όλη την χώρα από τους δύο σεισμούς.

Φυσικά όλοι μπορούμε να βοηθήσουμε στην κρίση που βιώνει το Μεξικό με τους παρακάτω τρόπους:

1)Δωρεά στη unicef του Μεξικό, για την διασφάλιση της υγείας και των δικαιωμάτων των παιδιών

2) Υποστήριξη στην Ομάδα Oxfam Mexico, η οποία αν και είναι μία οργάνωση για την καταπολέμηση της αδικίας και την φτώχειας, μετά τους σεισμούς άλλαξε δυναμική και προσπαθούν να βοηθήσουν τους τραυματίες.

3) Save the children in Mexico, είναι μία οργάνωση που συλλέγει δωρεές για να βοηθήσει τα παιδία του Μεξικο.

4) Donate Global Giving , είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που συνδέει τον κόσμο παγκόσμια και τον προτρέπει να κάνει δωρεές για να βοηθήσει όσους έχουν αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα.

Μέτα από τόσες μέρες που πέρασαν από τον δεύτερο καταστροφικό σεισμό, οι έρευνες από τους διασώστες, με την βοήθεια των εθελοντών, για την ανεύρεση των αγνοούμενων συνεχίζεται, ενώ και ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται σίγα σιγά.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος