Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στις 06:00 το πρωί, μετά από διάγγελμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, αποφασίστηκε η καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας. Στόχος είναι η διασφάλιση της ατομικής υγείας, των ευπαθών ομάδων, αλλά και η συμμόρφωση του Έλληνα, προκειμένου να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πολλοί υπάκουσαν τις οδηγίες αυτές, αλλά δεν υπήρξαν λίγοι που τις αψήφισαν κι έκαναν-ακόμη συνεχίζουν-να κάνουν άσκοπες μετακινήσεις  χρησιμοποιώντας ως άλλοθι τον τηλεφωνικό αριθμό 13033 και τα δελτία μετακίνησης.

Όπως είναι λογικό, η πλειοψηφία του κόσμου ασχολείται με τον νέο φονικό κορωνοϊό, αφού τα ΜΜΕ και ειδικοί κάνουν λόγο για πανδημία. Κάποιοι μάλιστα δε δίστασαν να παρομοιάσουν τον ιό με την πανδημία της ισπανικής γρίπης,  που εκδηλώθηκε το 1918 και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 εκατομμυρίων ανθρώπων ή κατ’ άλλους υπολογισμούς 50 έως 60 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Δυστυχώς εθνικά μείζοντα θέματα έμειναν στα τελευταία σκονισμένα ράφια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Στις 27 Μαρτίου 2020. Πιο συγκεκριμένα, τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (σύμφωνα με τη συνταγματική ονομασία)  για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, συνεχάρη με ανάρτηση του στο Twitter το Υπουργείο Εξωτερικών. «Συγχαίρουμε τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας. Καλωσορίζουμε τους γείτονές μας στην οικογένεια του NATO και προσβλέπουμε στην εποικοδομητική μας συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας».

Οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλια τους. Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Μαρτίου 2020 οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, μια διαδικασία ωστόσο που εκτιμάται ότι θα διαρκέσει αρκετά χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

Τι γίνεται με το μεταναστευτικό

Οι Έλληνες φυσικά και πρέπει να ακολουθούν την καραντίνα, προκειμένου να μην εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, αλλά δεν υπάρχει  λογική στο να μπορούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να κυκλοφορούν από τις 07:00 το πρωί έως τις 19:00 το απόγευμα. Που αυτό το μέτρο περιορισμού θα διαρκέσει έως τις 21 Απριλίου. Εντός της περιμέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αναπτυχθούν ειδικές υγειονομικές μονάδες, οι οποίες θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο αντιμετώπισης κρουσμάτων του κορωνοϊού COVID-19 και για την πραγματοποίηση υγειονομικού ελέγχου στους εργαζόμενους των ΚΥΤ.

Όπως ορίζεται στη σχετική κοινή υπουργική απόφαση, καθημερινά και τις 7:00 έως και τις 19:00 δίνεται η δυνατότητα σε εκπροσώπους οικογενειών ή ομάδων των διαμενόντων στα ΚΥΤ να μεταβαίνουν για την κάλυψη των αναγκών τους στα πλησιέστερα αστικά κέντρα. «Στις περιοχές όπου είναι δυνατή η μετάβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς, αυτή γίνεται χωρίς να προκαλούνται καταστάσεις συγχρωτισμού στο εκάστοτε μέσο. Σε περιπτώσεις που δεν διατίθενται μέσα μεταφοράς, επιτρέπεται η έξοδος έως εκατό (100) ατόμων την ώρα, σε ομάδες μικρότερες των δέκα (10) ατόμων. Ο έλεγχος των ως άνω μέτρων πραγματοποιείται από προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ».

Όμως το ερώτημα που τίθεται σε όλους, είναι το εξής: Τα 100 άτομα την ώρα που θα βρίσκονται έξω και μάλιστα σε μικρότερες ομάδες των 10 ατόμων, δε θα μεταδώσουν τον ιό σε περίπτωση που κάποιος είναι θετικός στον κορωνοϊό; Το πιο οξύμωρο είναι πως εξακολουθούν να εισέρχονται με βάρκες εκατοντάδες ψυχές, κυρίως στα νησία.

Σύσταση προσωρινού μηχανισμού εθελοντικής επιστροφής  5.000 μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στις χώρες καταγωγής τους με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, ανακοίνωσαν μέσα Μαρτίου σε κοινές δηλώσεις τους η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μετά τη χθεσινή σύσκεψή τους.

Μίλησαν για προσωρινό μηχανισμό που θα λειτουργήσει για μόνο ένα μήνα και θα αφορά όσους μετανάστες βρίσκονται στις δομές στα νησιά και έφτασαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2020 και θα δίνει τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτημα εθελούσιας επιστροφής λαμβάνοντας βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ. Οι επιστροφές θα γίνουν σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τη Frontex.

Το πρόβλημα είναι ότι σε κάθε θέμα που μπλέκεται η ΕΕ, ή θα παραμείνει στο θα  ή θα πάρει παράταση ή θα τροποποιηθεί.  Κι εδώ δεν υπάρχει καμία υπερβολή. Καθημερινά πόσοι άνθρωποι καταφθάνουν στη χώρα για να βρουν άσυλο; Εκατοντάδες. Και δυστυχώς τα νησιά βουλιάζουν όλο και περισσότερο. Ανεξίτηλη στιγμή θα μείνει η άρνηση των Γερμανών να παραλάβουν μόνο 5.000 μετανάστες, ώστε να πάρει ανάσα η Ελλάδα. Και φυσικά να πραγματοποιηθούν πορείες εναντίον του «ελληνικού τιμωρού». Προφανώς η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη δε θυμάται ότι οι μετανάστες ήταν περισσότεροι από τους κατοίκους των νησιών. Τι σημασία έχει; Η Ελλάδα μετά τους βαλκανικούς πολέμους μέχρι σήμερα μάλλον παραμένει μία φτωχή αγροτική χώρα και δεν μεταβιβάστηκε ποτέ σε μία ανεπτυγμένη οικονομία του δυτικού κόσμου..

Τον Μάρτιο σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου πέρασαν 1280 μετανάστες. Από αυτούς 851 πέρασαν στη Λέσβο, 415 στη Χίο και 216 στη Σάμο. Και στη 1 Απριλίου (μακάρι να ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο), πλαστική βάρκα με 39 μετανάστες αφγανικής και αφρικανικής καταγωγής έφτασε το πρωί σε παραθαλάσσια περιοχή της Κλειούς στη βόρεια Λέσβο, ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης επτά μποφόρ.

Μεταφέρθηκαν σε ένα παρεκκλήσι έξω από το χωριό, όπου και θα παραμείνουν τουλάχιστον για 14 μέρες σε καραντίνα στο πλαίσιο των αποφάσεων για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Μετά την παρέλευση της περιόδου της απομόνωσης αναμένεται να μεταφερθούν σε κλειστή δομή στην ενδοχώρα ενώ όπως είναι γνωστό δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήματος ασύλου.

Πάντως, στις 6 Απριλίου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Π. Μηταράκης, μίλησε για τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού στις δομές φιλοξενίας, σημειώνοντας πως για αυτό τον μήνα δεν θα καταβληθούν τα επιδόματα των μεταναστών στα νησιά.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ληφθεί μέτρα από την πρώτη στιγμή για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στις δομές. «Μπορούμε να περιορίσουμε την κυκλοφορία στην είσοδο των δομών. Είναι πολύ εύκολο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να περιορίσεις την κυκλοφορία μέσα στις δομές», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο τι θα γίνει με τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στους μετανάστες σε περίπτωση που κυκλοφορούν χωρίς τα απαραίτητα έγγραφα, σημειώνοντας πως όποιο πρόστιμο επιβληθεί, θα παρακρατηθεί από το όποιο επίδομα παίρνουν κάθε μήνα.

Το Αφγανιστάν και η Αφρική

Στις 7 Οκτωβρίου 2001 μετά την εισβολή των ΗΠΑ είναι περίοδος που μερικές φορές αναφέρεται ως ο πόλεμος στο Αφγανιστάν (ή ο πόλεμος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, με την κωδική ονομασία Επιχείρηση Διαρκής Ελευθερία – Αφγανιστάν (2001–2014) και Επιχείρηση Φρουρός της Ελευθερίας (2015-σήμερα). Οι ΗΠΑ και η εισβολή τους το 2001 υποστηρίχθηκε αρχικά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά και αργότερα από ένα συνασπισμό από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μελών του ΝΑΤΟ. Οι δημόσιοι στόχοι του πολέμου ήταν να εξαρθρώσει την Αλ Κάιντα και να της αρνηθεί μια ασφαλής βάση επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν εκδιώκοντας τους Ταλιμπάν από την εξουσία. Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν είναι ο μακροβιότερος πόλεμος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μέχρι ένα σημείο μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει τα αφγανιστικά κύματα μεταναστών λόγω αυτών των γεγονότων, αλλά από την άλλη γιατί οι πλούσιες μουσουλμανικές χώρες δε φροντίζουν για τους ομόθρησκους τους; Το Κοράνι λέει να βοηθάς τον ομόθρησκο διότι είναι ο αδελφός σου. Όμως δεν είναι πρόθυμοι οι πιστοί μουσουλμάνοι να ακολουθήσουν την εντολή αυτή. Τα οικονομικά συμφέροντα πάντα θα υπερτερούν. Καμία θρησκεία και κανένα αίσθημα συμπαράστασης δεν υπάρχουν σε αυτά.

Από την άλλη η Αφρική-πέρα των οικονομικών δυσχερειών-δεν αντιμετωπίζει καταστάσεις πολέμου. Γιατί δηλώνουν ή γιατί άλλοι τους παρουσιάζουν ως πρόσφυγες; Είναι ξεκάθαρα μετανάστες. Υπάρχει διαφορά και όντως έχει σημασία. Οι δύο όροι έχουν διακριτά και διαφορετικά νοήματα και συγχέοντας τους δημιουργούνται προβλήματα και για τους δύο πληθυσμούς. Ας εξετάσουμε το γιατί:

  • Οι πρόσφυγες είναι άτομα τα οποία διαφεύγουν από ένοπλες συρράξεις ή διώξεις. Αναγνωρίζονται συνεπώς σε διεθνές επίπεδο ως «πρόσφυγες» και έχουν πρόσβαση στην παροχή βοήθειας από τα κράτη, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και άλλους οργανισμούς. Αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες ακριβώς επειδή είναι πολύ επικίνδυνο για αυτούς να επιστρέψουν στην πατρίδα τους και χρειάζεται να αναζητήσουν καταφύγιο κάπου αλλού. Καθορίζονται και προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο. Η Σύμβαση της Γενεύης του 1951 και το Πρωτόκολλο του 1967, καθώς και άλλα νομικά κείμενα, όπως η Σύμβαση του 1969 του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας, παραμένουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι για την προστασία των προσφύγων στη σύγχρονη εποχή.
  • Οι μετανάστες επιλέγουν να μετακινηθούν, όχι εξαιτίας κάποιας άμεσης απειλής δίωξης ή θανάτου, αλλά κυρίως για να βελτιώσουν τη ζωή τους αναζητώντας καλύτερες εργασιακές συνθήκες ή, σε κάποιες περιπτώσεις, για να ενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους που βρίσκονται ήδη στο εξωτερικό, όπως επίσης για εκπαιδευτικούς ή άλλους λόγους. Σε αντίθεση με τους πρόσφυγες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους με ασφάλεια, οι μετανάστες δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχο εμπόδιο στην επιστροφή τους. Εάν επιλέξουν να επιστρέψουν, θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν την προστασία της κυβέρνησης τους.

hotspot

Τα νέα hotspot

Η «είδηση» για τις 28 νέες δομές φιλοξενίας έγινε viral, ωστόσο είναι ψευδής.  Η Κυβέρνηση ουδέποτε υπέγραψε κάτι τέτοιο. Δεν ανακοινώθηκε η ίδρυση νέων δομών, αλλά η νομική αναγνώριση των υπαρχουσών δομών, με σκοπό τη βελτίωση της διοίκησής τους.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε στις 25-3-2020 ο Νότης Μηταράκης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Στόχος του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, με τη θεσμοθέτηση Περιφερειακών Υπηρεσιών σε υφιστάμενες δομές, είναι να ενταχθούν στο διοικητικό έλεγχο του Υπουργείου, καθώς σήμερα λειτουργούν υπό την διοίκηση διεθνών οργανισμών ή ΜΚΟ.

Το Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου επιδιώκει την εύρυθμη λειτουργία των Δομών προς όφελος των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών, ειδικά σήμερα λόγω της ανάγκης εφαρμογής ειδικών μέτρων υγιεινής και περιορισμού κυκλοφορίας.

Για το σκοπό αυτό, δημοσιεύθηκε Κοινή Απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θ. Σκυλακάκη, με την οποία συνιστάται η νομική οντότητα των είκοσι οκτώ (28) υφιστάμενων δομών που λειτουργούν στην ηπειρωτική χώρα, ώστε να περιέλθουν στον διοικητικό έλεγχο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και να ενταχθούν στο οργανόγραμμά του ως περιφερειακές υπηρεσίες υπό την διεύθυνση νέων Διοικητών».

Ένα από τα δημοσιεύματα που αναστάτωσε τον κόσμο, ήταν το εξής:

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΥΣ. Mε την ΚΥΑ 2945  Αριθμός 1016 τεύχος β (24/03/2020) υπέγραψε η Κυβέρνηση την ώρα που οι Ελληνες είναι Φυλακισμένοι στα σπίτια τους με το πρόσχημα του Κορωνοιού να εγκαταστήσουν.ΧΙΛΙΑΔΕΣ λαθρομετανάστες σε Εικοσιοκτώ (28) σημεία στην ενδοχώρα τα περισσότερα από αυτά ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ που θα μετατραπούν σε ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ!!!!

Κανείς δεν έδωσε σημασία στο λεξιλόγιο του κειμένου (συνήθως όταν υπάρχει αυτός ο τρόπος γραφής, επρόκειτο για ψευδείς ειδήσεις), αλλά στη φράση «Mε την ΚΥΑ 2945  Αριθμός 1016 τεύχος β (24/03/2020)». Είναι άξιο σχολιασμού το πώς μπορεί ο κόσμος να πέσει θύμα προπαγάνδας σε δύσκολες εποχές! Όπως και τα ΜΜΕ, αφού αναπαρήγαγαν την είδηση αυτή ως αληθή. Κάποια από αυτά είναι: pronews.gr, newsbomb.gr, patratora.news, amazonios.net, katohika.gr, pagenews.gr, voicenews.gr, greekzone.gr, oraiokastro24.gr, newplanet09.com, newsbase.gr, vlepenamatheneis.blogspot.com, dia-sporanews.blogspot.com.

Όμως την ίδια ώρα κραυγή αγωνίας εκπέμπει ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νησιά λόγω Μεταναστευτικού, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρατείνει την απαγόρευση των αιτήσεων ασύλου, ένα μέτρο που, όπως επισημαίνει, λειτούργησε εξόχως αποτρεπτικά για νέες εισόδους μεταναστών στη χώρα.

«Η προσπάθεια σωτηρίας της χώρας υπερέχει κάθε σχετικής καταγγελίας εναντίον της, στα λεγόμενα διεθνή φόρα», διεμήνυσε ο κ. Μουτζούρης, υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο, το οποίο είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, παύει να ισχύει, επομένως είναι αδήριτη ανάγκη να παραταθεί άμεσα.

Τα ελληνοτουρκικά σύνορα

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα, με τους Υπουργούς Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, να μεταβαίνουν στις Καστανιές του Έβρου, με σκοπό να επιθεωρήσουν τα φυλάκια, μετά και την απομάκρυνση των μεταναστών από τη Τουρκία.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν λήγει ο συναγερμός, ξεκαθαρίζοντας πως οι Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε εγρήγορση και απλά προσαρμόζονται, όπως είπε χαρακτηριστικά, εννοώντας, εμμέσως, πλην όμως, σαφώς, ότι ένα μέρος των δυνάμεων ασφαλείας θα αποχωρήσει από τα σύνορα.

«Η αποστολή συνεχίζεται, η προσπάθεια διατήρησης του απαραβίαστου των συνόρων είναι διαρκής κι εμείς οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να τη φέρουν σε πέρας στο ακέραιο, όπως έκαναν μέχρι τώρα», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο δε Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί με τη δημιουργία του φράκτη σε όσα σημεία είναι αναγκαίο, προκειμένου τα ελληνικά σύνορα να καταστούν «περαιτέρω απρόσβλητα». Σημειωτέον ότι, μετά το πέρας της επιθεωρήσεως στις Καστανιές, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκαν επίσης τα Επιτηρητικά Φυλάκια στο Πύθιο και το Πέταλο.

Τελικά με απόφαση του προέδρου της Βουλης, Κώστα Τασούλα, η Βουλή θα χρηματοδοτήσει τον ελληνικό στρατό. Από τα ταμεία της Βουλής θα φύγει 1 εκατ. ευρώ και θα πάει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το Πεντάγωνο έχει αυξημένες δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και προφανώς δεν μπορεί να τις καλύψει.

Ελλάδα Τουρκία

Συμπέρασμα

Η κρίση του 2015-16 και η απότομη αύξηση των ροών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική δημιούργησαν ένα πιεστικό και πολύπλοκο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τις αρχές του 2014 και μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, περίπου 2.050.000 άτομα διέσχισαν τη Μεσόγειο αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Οι χώρες της Νότιας Ευρώπης αποτέλεσαν και αποτελούν τα κύρια σημεία εισόδου στην Ευρώπη. Η δε Ελλάδα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του φαινομένου. Εξαιτίας του βάρους πίεσης του ζητήματος, η ένταξη μεταναστών και προσφύγων είναι ένα από τα κορυφαία επίκαιρα ζητήματα και προτεραιότητες πολιτικής σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η χώρα δυστυχώς εξαιτίας αυτών των λόγων βρίσκεται σε δυσχερή θέση και οι Έλληνες δε ξέρουν τι είναι πλέον σωστό αλλά και τι ισχύει απ’ όσα ακούνε καθημερινά. Παρ’ όλα αυτά οι ίδιοι πρέπει να προσέχουν τι ειδήσεις ακολουθούν και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που αντλούν από κάθε πηγή, ακόμη κι αν πρόκειται για πρωτογενή.

Όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο Έλληνας δε μπορεί να κάνει τα στραβά μάτια. Μπορεί να δει και μόνος του στην επίσημη σελίδα του ΟΗΕ πόσοι και ποιοι είναι οι πραγματικοί πρόσφυγες. Όπως επίσης μπορεί να ρωτήσει και κοινωνικούς λειτουργούς που εργάζονται σε Δομές Φιλοξενίας Μεταναστών, προκειμένου να αντλήσει επίσημα στοιχεία.

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος