Φώτο εξωφύλλου

Τα smartphone “εξαφάνισαν” τον τηλεφωνικό κατάλογο, την συσκευή αναπαραγωγής ήχου, την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τσέπης, τις συσκευές χειρός GPS και τις συσκευές εγγραφής φωνής. Τώρα, από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα να αντικαταστήσει και τα κλειδιά του αυτοκινήτου.

Χάρη στις ατελείωτες πληρωμές και τα “κινητά πορτοφόλια”, τα smartphones κάνουν ήδη μια προσφορά για αντικατάσταση των φυσικών πιστωτικών καρτών και μια ακόμη για αντικατάσταση των κλειδιών αυτοκινήτου. Χάρη σε ένα νέο πρότυπο που υποστηρίζεται από κολοσσούς των smartphone όπως η Apple και η Samsung αλλά και εταιρείες αυτοκινήτων όπως οι Audi, VW, GM και Hyundai, η αντικατάσταση των κλειδιών αυτοκινήτων είναι πιο κοντά από όσο νομίζατε.

Το πρότυπο ονομάζεται Digital Key Release 1.0 και έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιεί το τσιπ NFC μέσα σε σύγχρονα smartphones για να ξεκλειδώσει και να ενεργοποιήσει σύγχρονα οχήματα. Η πρώτη έκδοση των προδιαγραφών θα απαιτήσει από τους αντιπροσώπους να μεταβιβάσουν την ιδιοκτησία του ψηφιακού κλειδιού σε smartphones, μετά την οποία οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να κάνουν ό, τι μπορούν να κάνουν με ένα φυσικό κλειδί. “Δηλαδή θα δίνεται η δυνατότητα στους οδηγούς, να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να εκκινούν τον κινητήρα από όλες τις έξυπνες συσκευές τους”, τόνισε σε επίσημη ανακοίνωση ομάδα πίσω από το Consortium Connected Car. Χρησιμοποιεί το NFC για να επικοινωνεί μεταξύ αυτοκινήτου και της έξυπνης συσκευής και βασίζεται στο τσιπ για να διατηρεί τα πράγματα ασφαλή. Η έκδοση 1.0 είναι τώρα διαθέσιμη στις εταιρείες-μέλη. Μια εκδοχή “Release 2.0” που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2019, θα επιτρέψει στην τεχνολογία να είναι πιο κλιμακωτή και οικονομικά προσιτή για την υλοποίησή της. Με τόσους κατασκευαστές αυτοκινήτων που εμπλέκονται στην ανάπτυξή της, το χαρακτηριστικό ψηφιακού κλειδιού θα εισαχθεί πιθανώς σε πολλές μάρκες αυτοκινήτων.

Η χρήση των smartphone για να ξεκλειδώσετε και να ξεκινήσετε τα αυτοκίνητα δεν είναι μια νέα πρόταση, αλλά το συναρπαστικό πράγμα εδώ είναι η τυποποίηση, η οποία θα μπορούσε να το κάνει πιο δημοφιλές (και φθηνότερο). Η Tesla επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να χρησιμοποιούν το smartphone τους ως ψηφιακό κλειδί, ενώ άλλες εταιρίες αυτοκινήτων όπως η Volvo προσφέρουν σήμερα εφαρμογές που μπορούν να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να ξεκινούν τα οχήματα, αλλά να μην τα οδηγούν. Μία ακόμη χρήσιμη ρύθμιση είναι ότι μέσω των smartphone το αυτοκίνητο θα ενημερώνετε για τις προτιμήσεις του οδηγού (που ο ίδιος θα παρέχει) όπως για τον ήχο ή τη θέση καθίσματος. Για να μειωθεί ο κίνδυνος κλοπών αυτοκινήτων, οι χρήστες θα χρειαστούν “άμεση σύνδεση με ασφαλές στοιχεία στην συσκευή”, προκειμένου να κλειδώνουν, να ξεκλειδώνουν και να ξεκινούν το αυτοκίνητό τους χρησιμοποιώντας την εφαρμογή. Όλες οι πληροφορίες που αποστέλλονται μέσω συνδέσμου, θα χρησιμοποιούν επίσης μια ασφαλισμένη σύνδεση μικρής εμβέλειας, πράγμα που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρίσκονται πολύ κοντά στο όχημα.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος