Σε πρόσφατη έρευνα του ConsumerLab, της γνωστής εταιρείας τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών Ericsson, με θέμα την τηλεόραση και τα πολυμέσα διαπιστώθηκε πως το 50% της παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο θα γίνεται μέσα από φορητές συσκευές (tablet, smartphone, laptop). Το παραπάνω ποσοστό είναι αυξημένο κατά 85% σε σύγκριση με το 2010, ενώ μόνο τα smartphone θα αντιστοιχούν στο ¼ αυτής της παρακολούθησης· μια αύξηση της τάξης του 160% σε σχέση με το 2010. Τώρα, όσον αφορά την εικονική πραγματικότητα (Virtual Reality), γενικότερα, αυτή θα διαδοθεί ακόμα περισσότερο φτάνοντας μέχρι το 2020 να τη χρησιμοποιεί 1 στους 3 καταναλωτές.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Anders Erlandsson, Senior Advisor της Ericsson ConsumerLab, ανέφερε πως: «Βλέπουμε ήδη ότι οι καταναλωτές δεν παρακολουθούν απλώς περισσότερο βίντεο, αλλά αλλάζουν και τον τρόπο που το κάνουν. Αυτό φαίνεται και από τη συνεχόμενη άνοδο της τηλεθέασης μέσω κινητών, η οποία αποτελεί κυρίαρχη τάση από το 2010. Φέτος είναι η πρώτη φορά που ερευνήσαμε τον βαθμό ενδιαφέροντος των καταναλωτών για την εικονική πραγματικότητα σε συνδυασμό με τη χρήση μέσων· τα ευρήματα είναι συναρπαστικά. Η εικονική πραγματικότητα μπορεί να συμβάλει στην προσέγγιση ανθρώπων από κάθε πλευρά του πλανήτη και στη δημιουργία πιο ολοκληρωμένων, εξατομικευμένων και συμπληρωματικών εμπειριών χρήσης των μέσων. Καθώς οι προσδοκίες των καταναλωτών για καθηλωτικές εμπειρίες τηλεθέασης κατ’ απαίτηση και μέσω κινητών συσκευών, ο κλάδος τηλεόρασης και μέσων επικοινωνίας θα πρέπει να εστιάσει στην παροχή ιδιαίτερα εξατομικευμένων υπηρεσιών με την καλύτερη δυνατή ποιότητα».

Άλλο ένα σημαντικό εύρημα της παραπάνω οκταετούς αναλυτικής μελέτης των μέσων επικοινωνίας ήταν πως αν και παρατηρείται άνοδος της τηλεθέασης και παρακολούθησης βίντεο, ωστόσο, αλλάζει κατά πολύ ο τρόπος με τον οποίο γίνεται αυτό. Για την ακρίβεια, αφιερώνουμε πλέον 30 ώρες την εβδομάδα στην παρακολούθηση είτε τηλεόρασης, είτε βίντεο, χρόνος ρεκόρ όλων των εποχών. Στο χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνονται η παρακολούθηση προγραμματισμένης γραμμικής τηλεόρασης, οι ζωντανές κατ’ απαίτηση (on demand) υπηρεσίες διαδικτύου, περιεχόμενο από λήψη ή καταγραφή, όπως επίσης και τα DVD και Blu-ray. Παρόλα αυτά, παρατηρήθηκε πως οι τηλεθεατές σε ποσοστό που αγγίζει το 60% προτιμούν την on demand παρακολούθηση σε σχέση με τη γραμμική, αύξηση 50% σε σύγκριση με το 2010. Ήδη πλέον 2 στους 5 καταναλωτές πληρώνουν για υπηρεσίες on demand, ενώ το 32% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι θα αυξήσει τις σχετικές, με αυτές τις υπηρεσίες, δαπάνες στο προσεχές χρονικό διάστημα (μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες). Επιπλέον, δίνεται βαρύτητα και στη φορητότητα των πολυμέσων καθώς 1 στους 3 καταναλωτές ζητά πρόσβαση σε περιεχόμενο όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Επιπροσθέτως, έχει αυξηθεί και η τηλεθέαση μέσω smartphone, καθώς σχεδόν 7 στους 10 καταναλωτές παρακολουθούν βίντεο στο smartphone τους, ποσοστό το οποίο είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο του 2012. Περισσότερο από αυτό το περιεχόμενο παρακολουθούν οι ηλικίες 16-19 ετών σε σύνολο 33 ώρες την εβδομάδα, δηλαδή περίπου 10 ώρες παραπάνω την εβδομάδα σε σύγκριση με το 2010. Ωστόσο, παραπάνω από τα μισά άτομα αυτής της κατηγορίας παρακολουθούν περιεχόμενο on demand, ενώ πάνω από το 60% του χρόνου παρακολούθησης τηλεόρασης και βίντεο αφιερώνεται σε οθόνες φορητών συσκευών.

Ακόμη ένα ενδιαφέρον εύρημα αυτής της έρευνας είναι πως, παρόλο που υπάρχει τόσο ευρεία πρόσβαση σε περιεχόμενο, ο μέσος χρόνος αναζήτησής του έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με πέρσι και πλέον αγγίζει τη μία ώρα την ημέρα.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι το 2020 υπολογίζεται πως το 1/3 των καταναλωτών θα χρησιμοποιούν τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας (VR) και πως αυτή θα επηρεάσει σημαντικά το μέλλον της τηλεόρασης και των βίντεο. Ωστόσο, αν πρόκειται να αυξηθεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών για την εικονική πραγματικότητα, θα χρειαστεί να αλλάξουν αρκετά πράγματα, σύμφωνα με τους ερωτηθέντες. Αυτά θα είναι, για παράδειγμα, ένα περιεχόμενο που να είναι πιο καθηλωτικό ή ακόμη και πακέτα VR από τον πάροχο υπηρεσιών που να συνδυάζουν τηλεόραση και βίντεο.

 

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος