Περίερα μέρη με απιστεύτη ομορφιά βγαλμένα από τα παραμυθιά που μας λέγανε παιδιά όταν πέφταμε για ύπνο. Κι όμως είναι αληθινά και υπάρχουν σε αυτό τον όμορφο τρίτο πλάνητη του ηλιακού μας συστημάτος. Ας δούμε κάποια από αυτά.

Το Τούνελ της αγάπης
Λέγεται έχει την δυνάμη να πραγματοποιεί τις ευχές των ερωτευμένων ζευγαριών που το διασχίζουν. Το Τούνελ της Αγάπης βρίσκεται στην Ουκρανία, επτά χιλιομέτρα από την πόλη Κλέβαν. Παλιά ήταν ενας σιδηρόδρομος που μετέφερε ξύλα αλλά με το πέρασμα του χρόνου η φύση είχε άλλα σχέδια. Μεγάλωσαν οι φυλωσιές δημιουργώντας ένα φυσικό τούνελ από πράσινα κλαδιά, που όμοιο του στον κόσμο δεν υπάρχει. Ο σιδηρόδρομος λειτουργεί κανονικά και οι ουκρανοί σεβάστηκαν την μητέρα φύση. Η φυσική αρχιτεκτονική του χώρου έγινε τόπος έλξης για χιλιάδες ζευγάρια που έρχονται να φωτογραφηθούν στο τούνελ και να περπατήσουν στο μονοπάτι δίπλα από τις ράγες. Έτσι η περιοχή ονομάστηκε «τούνελ της αγάπης» και έγινε αγαπημένος τόπος προορισμού για τους ερωτευμένους περιηγητές.

2

Το σπηλαίο των Κρυστάλλων

Στο βουνό Naica, θαμένο σε 300 μέτρα κάτω από τη Γη βρίσκεται το σπήλαιο των Κρυστάλων κοντά στο Μεξικό. Ανακαλύφθηκε τυχαία από μεταλλωρύχους της περιοχής. Το μήκος του ξεπερνά τα 11 μέτρα ενώ η διάμετρος είναι 4 μέτρα. Είναι εξαιρετικά θερμό, χωρίς αυτό να επηρεάζει τους κρυστάλλους, με τη θερμοκρασία του αέρα να φτάνει τους 58 βαθμούς Κελσίου, καθώς βρίσκεται πάνω σε μια διείσδυση μάγματος. Το σπήλαιο είναι σε μεγάλο μέρος ανεξερεύνητο λόγω της υψηλής θερμοκρασίας και της υγρασίας που επικρατεί. Χωρίς την κατάλληλη προστασία, ο άνθρωπος μπορεί να αντέξει περίπου 10 λεπτά μέσα στο σπήλαιο. Στον κύριο θάλαμο υπάρχουν φυσικοί γιγαντιαιοί κρύσταλλοι ύψους 15 μέτρων που ξεπερνούν τους 55 τόνους.Το “σπήλαιο των σπαθιών” είναι άλλος ένας θάλαμος που περιέχει μικρότερους κρυστάλλους, μήκους ενός μέτρου και ένας τρίτος θάλαμος που ανακαλύφθηκε το 2009, είναι το «παγωμένο παλάτι», με μικρότερες συνθέσεις κρυστάλλων. Θεωρείται από τα μεγαλύτερα γεωλογικά θαυμάτα.

3

Masouleh, Ιράν

Το μοναδικό χωριό του Ιράν που απαγορεύονται τα οχήματα. Αμθιεατρικά χτισμένο σε ύψος 1050 μέτρων είναι το χωριό Masouleh στην περιοχή του Ιράν. Έχει μόνο 500 κατοικούς και το χωρι΄’ο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του αφού όλα τα σπίτια έχουν έχουν υψομετρική διαφορά 100 μέτρων το ένα από το άλλο καθώς και όλα συνδέονται. Έναι σκαλισμένα στο βουνό και οι στέγες των σπιτιών λειτουγούν ως το πεζοδρόμιο του χωριού.

4

Ταζ Μαχαλ

Το Taj Mahal χτίστηκε με εντολή του Shah Jahan, ενός μεγάλου αυτοκράτορα Mughal και απόγονο του Ταμερλάνου, στη μνήμη της συζύγου του Mumtaz Mahal. Είναι ένα κτιριακό συγκρότημα στην Ίνδια και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1631.Εδώ πρόκειται για ένα γεγονός – όλοι οι μύθοι και ιστορίες της εποχής μας λένε ένα πράγμα: όταν συναντήθηκαν για πρώτη φορά, ο Shah Jahan μαγεύτηκε από την εκλεκτή του, έτσι ώστε από εκείνη τη στιγμή δεν έδινε προσοχή στις άλλες συζύγους του. Όταν η Mumtaz Mahal πέθανε κατά τον τοκετό του 14ου μωρού τους το 1631, ο Shah ματαίωσε την πολεμική εκστρατεία του, επέστρεψε στο σπίτι και αφιέρωσε το υπόλοιπο της ζωής του στην οικοδόμηση του Μαυσωλείου. Είκοσι χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην κατασκευή του μνημείου για περισσότερο από είκοσι χρόνια. Η έκταση που καταλαμβάνει το κυρίως μαυσωλείο και όλο το συγκρότημα είναι ένα ορθογώνιο με διαστάσεις 580×350 μέτρα, με τετράγωνο κήπο στο κέντρο που πλαισιώνεται από δύο άλλα μικρότερα επιμήκη κτίρια προσανατολισμένα κατά διεύθυνση Βορρά – Νότου.

 

Οι επτά γίγαντες, Σιβηρία, Ρωσία

‘Οι επτά γίγαντες’ αναδύθηκαν από τη γη, βόρεια των Ουραλίων Όρων στα βάθη της Σιβηρίας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ήταν στρατιώτες φυλής γιγάντων σε αποστολή να καταστρέψουν τους ντόπιους Μάνσι. Οι κορυφές του βρίσκονται σε υψόμετρο 30-40 μέτρων, είναι πολύ απομωνομένοι και για τνα τους πλησιάσει κανείς απαιτείται ελικόπτερο ή snowmobile. Στη Ρωσία θεωρουνταί ένα από τα θαύματα της.

6

Μαύρο Δάσος, Γερμανία

Το Μαύρο Δάσος είναι μια δασώδη οροσείρα στη νοτιοδυτική Γερμάνια. Οφείλει την ονομάσια του στην πυκνή του βλάστηση που δεν επιτρέπει το φως να διαπεράσει τις φυλωσιές του, δημιουργώντας μια σκοτεινή ατμόσφαιρα.. Σε κάποια σημεία του λοιπόν είναι τόσο σκοτεινό, ώστε τα δέντρα τείνουν να μοιάζουν μαύρα παρόλο που είναι ίδια με τα υπόλοιπα δέντρα των δασών της Γερμανίας. Αυτό βέβαια κάνει το δάσος εντυπωσιακό και ξεχωριστό. Έχει υποστεί 2 καταστρόφες από τυφώνες αλλά δεν πτοήθηκε αφού οι καταστροφές δημιούργησαν ένα νέο φυσικό μεικτό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς. Σήμερα στρογγυλεμένοι λόφοι και οροπέδια συνθέτουν ένα μοναδικό περιβάλλον που σε καλεί για εξερεύνηση. Τα στρώματα ομίχλης που συχνά επικρατούν στο δάσος δημιουργούν ένα μυστηριακό τοπίο.

7

Μάτσου Πίτσου, Περού

Το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460 από τους Ίνκας σε υψόμετρο 2430 μέτρων στις περουβιανές Άνδεις. Η δυσπρόσιτη θέση του Μάτσου Πίτσου έκανε πολλούς να πιστέψουν ότι ήταν το τελευταίο καταφύγιο των Ίνκας, στον αγώνα τους εναντίον των Ισπανών. Χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικός ναός και φιλοξένουσε τους βασιλείς το καολοκαίρι λόγω της κρύας θερμοκρασίας του.Η πόλη φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα γνωστός και σαν Μάνκο Καπάκ ο Β’ ξεκίνησε τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές, γιατί όπως φάνηκε από τα ευρήματα εκείνη την εποχή στη πόλη χτύπησε μια μεταδοτική ασθένεια. Έκτοτε κανένας δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη πόλη, που ταυτίζεται με τη γενέτειρα των Ίνκας στη μυθολογία τους (Τάμπου-Τόκο), και κανένας δεν ξαναπάτησε εκεί μέχρι το 1911 που ανακαλύφθηκε. Η πόλη ανακαλύφθηκε το 1911, στις 24 Ιουλίου, από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ.

8

Manarola, Ιταλία

Το πιο παλιό χωριό των Cinque Terre, κρέμεται πάνω από το μικρό λιμανάκι με τα απότομα βράχια και τα βαθιά, καταπράσινα νερά. Στο τοπίο πρωταγωνιστεί η εκκλησία του San Lorenzo χτισμένη το 1338. Τα σπίτια είναι ψηλά και πολύχρωμα ενώ οι βάρκες όταν δεν χρησιμοποιούνται, τοποθετούνται στα ανοίγματα του κεντρικού δρόμου ανάμεσα στα μικρομάγαζα. Οι ντόπιοι μιλούν την δική τους διάλεκτο και λατρεύουν το κρασί που παράγουν οι τοπικοί αμπελώνες, το Sciacchetrà.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Γιώτα Γιδαροπούλου, Δημοσιογράφος