Το Βερολίνο σηματοδότησε δραματικές αλλαγές τον 20o αιώνα και σίγουρα αξίζει να το επισκεφτείς τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου. Συνδυάζει τον σύγχρονο τρόπο ζωής και την τεχνολογική ανάπτυξη με τη ζωντανή ιστορία και οάσεις πρασίνου. Μια πόλη με αντιθέσεις που σε προκαλεί να την εξερευνήσεις.

Berliner Mauer (Το τείχος του Βερολίνου)
Το ‘σιδηρούν παραπέτασμα’, ή ‘τείχος της ντροπής’ ή απλά Το Τείχος, βρίσκεται στην οδό Bernauer Strasse και εκτείνεται για περίπου 70 μέτρα. Θα δείτε τη δομή του, φωτογραφίες και επιγραφές με σημαντικά γεγονότα που το συνοδεύουν. Η ανέγερσή του ξεκίνησε το 1961 και διχοτομούσε το Βερολίνο ως το 1989. Το μικρό τμήμα του τείχους που απέμεινε από τα 45 χιλιόμετρα αποτελεί μια ζωντανή υπενθύμιση για τις συνέπειες των πολέμων και του μίσους.

Alexanderplatz (Πλατεία Alexanderplatz)
Η ιστορική πλατεία Alexanderplatz έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή των Βερολινέζων. Σε αυτό το σημείο έχουν συγκεντρωθεί οι κάτοικοι της πόλης σε σημαντικές στιγμές της ιστορίας τους, τόσο για να γιορτάσουν όσο και για να διαμαρτυρηθούν. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί κέντρο δραστηριοτήτων, με πολλά εμπορικά καταστήματα και μνημεία. Αξίζει να δείτε το Παγκόσμιο ρολόι και στην πίσω πλευρά της πλατείας το σιντριβάνι του Ποσειδώνα.

Fernsehturm (Πύργος της τηλεόρασης)
Μιας και βρίσκεστε ήδη στην πλατεία, επισκεφθείτε τον τηλεοπτικό πύργο του Βερολίνου. Χτίστηκε μεταξύ 1965 και 1969 από την πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Με συνολικό ύψος 368 μ. αποτελεί ένα από τα ψηλότερα κτήρια της Ευρώπης. Σε ύψος περίπου 204 μέτρων λειτουργεί εστιατόριο όπου μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό ή το ποτό σας με την καλύτερη θέα της πόλης.

Rotes Rathaus (Το κόκκινο δημαρχείο)
Πολύ κοντά στην Alexanderplatz βρίσκεται και το κόκκινο δημαρχείο, το οποίο πήρε το όνομά του από τα κόκκινα τούβλα με τα οποία έχει χτιστεί. Αρχιτέκτονάς του ήταν ο Χέρμαν Φρίντριχ Βάζερμαν και η ανοικοδόμηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ 1861 και 1869. Πολλές από τις αίθουσές του είναι επισκέψιμες και μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την πολιτική και πολιτιστική ιστορία της Γερμανίας όπως αποτυπώθηκε μέσα από διάφορες μορφές τέχνης.

Brandenburger Tor (Πύλη του Βρανδεμβούργου)
Ίσως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της πόλης. Σχεδιάστηκε από τον Καρλ Χαρντ το 18ο αιώνα επί αυτοκράτορα Γουιλιέλμου του Β’. Η αρχιτεκτονική και οι παραστάσεις μιμούνται τα προπύλαια της Ακρόπολης. Επίσης θα παρατηρήσετε σκηνές από την ελληνική μυθολογία να διακοσμούν αρκετά σημεία της Πύλης.

Reichstag (Κτήριο Ράιχσταγκ)
Περνώντας από την Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο δεξί σας χέρι θα δείτε το κτήριο Ράιχσταγκ. Ο σχεδιασμός του ξεκίνησε το 1881 και έχει συνδεθεί με σημαντικά γεγονότα της ιστορίας της χώρας. Το 1933 πυρπολήθηκε από τους Ναζί και κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη ακόμα περισσότερες ζημιές. Σήμερα, ανακαινισμένο και με την προσθήκη του εμβληματικού γυάλινου θόλου, στεγάζει το Γερμανικό Κοινοβούλιο και αποτελεί σύμβολο ένωσης, ειρήνης και διαφάνειας.

Siegessäule (Στήλη της Νίκης)
Η στήλη της νίκης κατασκευάστηκε ως μνημείο για τη νίκη στον πρωσοδανικό πόλεμο του 1864. Αρχικά είχε τοποθετηθεί έξω από το κτήριο Ράιχσταγκ, αλλά με την άνοδο των Ναζί στην εξουσία μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή και να απολαύσετε τη μοναδική θέα.

Pergamonmuseum (Μουσείο της Περγάμου)
Μέσα στον ποταμό Σπρέε που δαρρέει το Βερολίνο υπάρχει ένα νησάκι που επικοινωνεί με γέφυγες με τις όχθες, το λεγόμενο Museumsinsel. Αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μουσείων, με πιο ονομαστό το Μουσείο της Περγάμου, στο οποίο μπορείτε να δείτε ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου να ζωντανεύει μπροστά σας. Η πύλη της Ιστάρ στην είσοδο της Βαβυλώνας και η πύλη της αγοράς της Μιλήτου είναι δύο από τα σπουδαιότερα έργα που έχει να επιδείξει.

Berliner Dom (Καθεδρικός Ναός του Βερολίνου)
Σημαντικός σταθμός, επίσης στο Νησί των Μουσείων, ο μπαρόκ Καθεδρικός Ναός που χτίστηκε μεταξύ 1894 και 1905. Το εσωτερικό του είναι πλούσια διακοσμημένο και διαθέτει ένα εντυπωσιακό εκκλησιαστικό όργανο. Επισκέψιμη είναι και η κρύπτη στο υπόγειο του Ναού, όπου υπάρχουν σαρκοφάγοι σημαντικών προσώπων, όπως του αυτοκράτορα Γουιλιέλμου του Β’ και της οικογένειάς του.

Αν διαθέτετε περισσότερες από τρεις μέρες, αξίζει να επισκεφθείτε το μπαρόκ ανάκτορο Σαρλότενμπουργκ και τους πανέμορφους κήπους του. Μπορείτε ακόμα να περιπλανηθείτε στο υπαίθριο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και να δείτε από κοντά το Check Point Charlie, το πιο γνωστό σημείο ελέγχου για να περάσει κανείς το σύνορο από το Ανατολικό στο Δυτικό Βερολίνο. Υπάρχουν πολλά μουσεία που παρουσιάζουν την ιστορία της Γερμανίας κυρίως από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και ύστερα, καθώς επίσης τεχνολογικά μουσεία και πινακοθήκες. Μπορείτε να συμμετάσχετε σε οργανωμένη ξενάγηση, είτε με τα πόδια είτε με ποδήλατο, και να κάνετε κρουαζιέρα στον ποταμό Σπρέε, βλέποντας τα εντυπωσιακά μνημεία και τη ζωή της πόλης από μια εντελώς διαφορετική οπτική.

Ιωάννα Παπαμιχαήλ, Δημοσιογράφος