Εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (Covid – 19) και της γρήγορης εξάπλωσης του, δημιουργήθηκε ένα «κίνημα» στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο προκειμένου να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Το «Μένουμε σπίτι» προτρέπει τον παγκόσμιο πληθυσμό να κάνει ότι λέει ο τίτλος. Να παραμείνει όσο το περισσότερο δυνατόν στο σπίτι, ώστε να ελαττωθεί η θανατηφόρα εξάπλωση του ιού. Ωστόσο, δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, καθώς ακόμα και μέσα στο σπίτι πρέπει να τηρούνται ορισμένα μέτρα προστασίας και μάλιστα διαφορετικά ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Με ψυχραιμία, ηρεμία και σύνεση τα πάντα μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Για την παραμονή των παιδιών και των εφήβων στο σπίτι σύμφωνα με οδηγίες της  παιδιάτρου, Μαριαλένας Κυριακάκου, πρέπει να τηρηθούν τα παρακάτω μέτρα. Αρχικά, απαραίτητη η αποφυγή συναθροίσεων με φίλους σε μέρη που έχουν συνήθως κόσμο, όπως για παράδειγμα καφετέριες, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια και κινηματογράφοι (εφόσον είναι ανοιχτά και δεν έχουν κλείσει).

Περιορίζονται και οι συναντήσεις σε σπίτια φίλων, καθώς δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει με σιγουριά τι μικρόβια μπορεί να έχει η κατοικία του καθενός. Οι γονείς θα πρέπει να τους επαναλαμβάνουν συνέχεια να τηρούν και να εφαρμόζουν τους κανόνες υγιεινής που τους έμαθαν. Δηλαδή, το συχνό και καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα (οινόπνευμα), όταν βήχουν ή φτερνίζονται να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλο και μετά τη χρήση του να το πετάνε αμέσως.

Αν δεν υπάρχει διαθέσιμο χαρτομάντιλο να καλύπτουν το στόμα ή τη μύτη με τον αγκώνα. Καλό θα ήταν να αποτρέπουν να ακουμπάνε με τα γυμνά χέρια τους τη μύτη, τα μάτια και το στόμα, καθώς τα συγκεκριμένα σημεία είναι η μεγαλύτερη εστία μικροβίων. Επιπλέον, όσο δύσκολο και να είναι οφείλουν και οι γονείς να αποφεύγουν για προληπτικούς λόγους τη στενή επαφή με τα παιδιά τους. Δηλαδή, να μην τα φιλάν ούτε να τα αγκαλιάζουν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα σχολεία είναι κλειστά και οι μαθητές κάνουν μαθήματα online και πρέπει να ενθαρρύνονται από τους γονείς τους να παρακολουθούν e – learning μαθήματα. Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να μιλήσουν και με φίλους τους, όπως με το Skype και άλλες παρόμοιες εφαρμογές.

Οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες με χρόνια νοσήματα (άτομα οποιασδήποτε ηλικίας) έχουν άλλα μέτρα πρόληψης. Είναι υποχρεωμένοι να αποφεύγουν τα ταξίδια, ιδιαίτερα σε πόλεις που ο κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε μεγάλο αριθμό ατόμων, να ακολουθούν τη θεραπευτική αγωγή που τους δίνεται από το γιατρό τους για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, να ακολουθούν τους κανόνες υγιεινής με το να πλένουν καλά τα χέρια τους και να μην τα ακουμπάνε στα μάτια, στο στόμα και στη μύτη κάτι που ισχύει για όλους.

Να αποφεύγουν να επισκέπτονται μέρη που συγκεντρώνεται μεγάλος αριθμός ατόμων (σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι εκκλησίες, όπου οι γυναίκες μεγάλης ηλικίας τείνουν να την επισκέπτονται συχνά) και ιατρικές υπηρεσίες, είτε για να επισκεφτούν κάποιον που νοσεί είτε για τον ίδιο τους τον εαυτό, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος. Οι ηλικιωμένοι συνήθως έχουν να αντιμετωπίσουν μερικά ακόμη εμπόδια. Όσοι μένουν κοντά στα εγγόνια τους, συνηθίζουν όταν λείπουν οι γονείς τους στη δουλειά να πηγαίνουν να τα φροντίζουν. Όμως, όσο υπάρχει ο κορωνοϊός θα πρέπει αυτή η συνήθεια να διακοπεί προσωρινά, ώστε να μην κολλήσει κανένας.

Σε περίπτωση που κάποιο άτομο από την οικογένεια εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα (πυρετό, βήχα, δυσκολία αναπνοής), θα πρέπει να απομονωθεί για 14 μέρες τουλάχιστον και να παρακολουθείται τακτικά η υγεία του με θερμομέτρηση.  Το δωμάτιο αυτού του ατόμου, καθώς οφείλει να έχει το δικό του προσωπικό χώρο και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας να κοιμούνται σε διαφορετικό, πρέπει να αερίζεται καλά, όπως και τα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού.

Οι κινήσεις του ασθενή να είναι περιορισμένες ακόμα και στο σπίτι και κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με κάποιο αντικείμενο να γίνεται σχολαστική απολύμανση με σαπούνι ή απορρυπαντικό και στη συνέχεια με διάλυμα οικιακής χλωρίνης. Τα ρούχα, οι πετσέτες και τα σκεπάσματά του να τοποθετούνται σε διαφορετική σακούλα για τα άπλυτα. Όπως σε όλους έτσι και για αυτούς το καλό πλύσιμο χεριών, κυρίως πριν και μετά την προετοιμασία του φαγητού και μετά τη χρήση τουαλέτας.

Η τουαλέτα, η οποία είναι κοινόχρηστος χώρος (εκτός αν υπάρχουν δυο ή και περισσότερες) θα πρέπει να καθαρίζεται καθημερινά με τον ίδιο τρόπο που απολυμαίνονται και τα αντικείμενα που έρχεται σε επαφή ο ασθενής. Επιπλέον, απαγορεύονται οι επισκέψεις στην κατοικία από τον οποιοδήποτε, καθώς δεν είναι μόνο ο ασθενής επικίνδυνος αλλά και όλα τα υπόλοιπα μέλη. Ακόμη κι αυτά παρακολουθούνται ανά τακτά διαστήματα για την υγεία τους με τηλεφωνική επικοινωνία με τον γιατρό. Τελευταίο και μη εξαιρετέο, η χρήση απλής χειρουργικής μάσκας από το άτομο που φροντίζει τον ασθενή με απαραίτητη προϋπόθεση η μάσκα να μην έχει βραχεί ή λερωθεί.

Παρόλο που για να εξαλειφθεί ο ιός πρέπει όλοι, ακόμη και όσοι είναι καλά στην υγεία τους να τηρούν το «Μένουμε Σπίτι», υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αναγκαστικά πρέπει να βγει κανείς από το σπίτι για να τα κάνει. Όπως η μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ), σε φαρμακείο για αγορά φαρμάκων και σε τράπεζα για παραλαβή χρημάτων, που είναι μετακινήσεις που έχουν επιτραπεί κι από το νόμο να γίνονται. Επίσης, όσοι είναι υγιείς και δεν έχουν συμπτώματα ίωσης μπορούνε (πάλι σύμφωνα με τον νόμο) να βγούνε για να αθληθούν για λίγα λεπτά ή να πάνε βόλτα το κατοικίδιό τους (αν έχουν). Έχουν και τη δυνατότητα να προσφέρουν βοήθεια σε κάποιον γείτονα, που το έχει ανάγκη και δεν μπορεί να βγει ούτε για τα απαραίτητα.

Η κατάσταση στο να περιοριστεί κανείς στο σπίτι του ίσως για κάποιους, που έχουν συνηθίσει να είναι όλη μέρα έξω και να πηγαίνουν από το ένα μέρος στο άλλο και να απασχολούν τον εαυτό τους με αμέτρητες δραστηριότητες να είναι δύσκολο στην αρχή. Όμως, όλα είναι θέμα συνήθειας και οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν μέχρι το τέλος.  Δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως κάποιοι δεν έχουν την πολυτέλεια να έχουν μια στέγη από πάνω τους και θα έδιναν τα πάντα για να είχαν ένα σπίτι για να προστατευτούν και να μένουν κι ας μην είχαν τη δυνατότητα να βγούνε ποτέ ξανά.

Μαρία Ζωγράφου, Δημοσιογράφος