Κορωναϊός ή Κορωνοϊός είναι το σωστό; Μπορεί ο Γιώργος Μπαμπινιώτης να έκανε λόγο για το «γλωσσικό πρόβλημα» του ιού, ωστόσο δεν παύει να είναι μέχρι στιγμής ο πιο θανατηφόρος, κυρίως για τους ανθρώπους άνω των 35 ετών, ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μέσα Δεκέμβρη ακούστηκε για πρώτη φορά ότι μία νέα πανδημία θα κατακλύσει τον πλανήτη. Και η προέλευση της; Από την Κίνα φυσικά! Όπως είχαν πει ότι η γρίπη των πτηνών προήλθε από την ομώνυμη χώρα. Κάτι τέτοιο είναι αμφιλεγόμενο βέβαια, αφού τα πτηνά μεταναστεύουν από τον Βορρά προς τον Νότο κι όχι από την Ανατολή προς τη Δύση..

Το θέμα δεν είναι όμως το πόσες φορές ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα ΜΜΕ «κατηγόρησαν» την Κίνα για τη δημιουργία και κατόπιν μετάδοσης γρίπης- ιού και για το πως υποστηρίζεται ότι ο Κορωνoϊός προέρχεται από εκεί. Το ζήτημα είναι για το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία και στην παγκόσμια οικονομία (αερομεταφορές, αυτοβιομηχανίες, επιχειρήσεις), πως θα προφυλαχθεί κάποιος, πως επηρέασε την Ευρώπη κ.α.

Τι ακριβώς είναι αυτός ο ιός;

Αρχικά οι Κορωνοϊοί (εναλλακτικά κοροναϊοί) είναι οικογένεια ιών. Έχουν πάρει το όνομα τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα, το οποίο στα λατινικά λέγεται « κορόνα » (λατινικά: corona). Οι περισσότεροι προκαλούν συνήθως λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά μπορούν να προκαλέσουν και . Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.. Είναι η αιτία του 10 με 15% των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος.

Ένας κορωνoϊός ήταν υπεύθυνος για ένα ξέσπασμα σοβαρού αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) το οποίο άρχισε το 2002 στη Κίνα. Ένα άλλο είδος κορωνoϊού προκάλεσε το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής το 2012 (MERS). Μέχρι το 2019 είχαν καταγραφεί 2.468 κρούσματα με 851 θανάτους (θνητότητα περίπου 34,5%).Οι κορωνοϊοί έχουν σχετιστεί επίσης με γαστρεντερίτιδα. Πιο πρόσφατα ένα είδος παρόμοιο με αυτό του SARS, o 2019-nCoV (Κορωνοϊός του Ουχάν) προκάλεσε την επιδημία νέου κορωνoϊού 2019–20.

Πως όμως προκλήθηκε; Ο ΠΟΥ ακόμη αναζητά την πηγή προέλευσης του ιού. Οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά. Μια γενετική ανάλυση, που συνέκρινε το νέο ιό με περισσότερους από 200 κορωνοϊούς και η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Journal of Medical Virology», δείχνει ότι ο νέος κορωνοϊός μοιάζει με άλλους συγγενικούς ιούς που μολύνουν φίδια και νυχτερίδες. Μια πιθανότητα είναι ότι ο «2019-nCoV» προέκυψε από το συνδυασμό ξεχωριστών ιών που μολύνουν αυτά τα δύο είδη ζώων. Αυτό μπορεί να συνέβη στη φύση ή στην αγορά της Γουχάν, όπου τα ζώα διατηρούνταν κοντά το ένα στο άλλο.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πολύ εύκολα, συγκεκριμένα και από απόσταση 2 μέτρων! Από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ. άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Οι επιπτώσεις στις αερομεταφορές πριν και μετά την ανακοίνωση πως πρόκειται για πανδημία

Πτώσης της επιβατικής κίνησης κατά 13% για τους αερομεταφορείς Ασίας – Ειρηνικού προέβλεπε η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), ως απόρροια της επιδημίας του κορωνοϊού (Covid -19). Η IATA προέβλεπε απώλειες εσόδων ύψους 27,8 δισ. δολ., με το μεγαλύτερο μέρος απώλειας εσόδων να κατέγραψαν οι αεροπορικές της Κίνας. Το εύρος της απώλειας εσόδων αποκλειστικά της κινεζικής αεροπορικής αγοράς, έφτανε τα 12,8 δισ. δολ.

Οι αεροπορικές εκτός Ασίας – Ειρηνικού είχαν καταγράψει απώλειες 1,5 δισ. δολ., υπό την προϋπόθεση ότι η μειωμένη επιβατική ζήτηση περιορίζεται μόνο στις αγορές που συνδέονται με την Κίνα.

Συνολικά, σύμφωνα με την IATA, όλα τα παραπάνω θα σήμαιναν χαμένα έσοδα 29,3% και μείωση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 4,7%.

Σήμερα, σύμφωνα με εξειδικευμένους οικονομικούς αναλυτές, οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα έχουν κηρύξει πτώχευση μέχρι τον Μάιο και μόνον η στενή συνεργασία των κυβερνήσεων αλλά και των ίδιων των αερομεταφορέων μπορεί να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτό.

Οι απώλειες για τις αεροπορικές εταιρείες το 2020 μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 113 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων, κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου καθώς το ενδεχόμενο της κατάρρευσης των αερομεταφορέων είναι πλέον ορατός.

«Ναυάγιο» και στην αυτοκινητοβιομηχανία πριν και μετά την ανακοίνωση πως πρόκειται για πανδημία

Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας παροχής συμβουλών Boston Consulting Group BCG, στην επαρχία Χουμπάι, που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή, υπάρχουν δεκάδες εργοστάσια που κατασκευάζουν 2 εκατομμύρια αυτοκίνητα τον χρόνο. Αντιστοιχεί σε ποσοστό του 8% του συνολικού αριθμού οχημάτων που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Ο Κορωνοϊός επηρέασε την παραγωγή της VW την περίοδο του Ιανουαρίου. Αλλά και συνολικά καταγράφηκε μείωση 343.000 οχημάτων όλων των μοντέλων, ή 11,3% σε σχέση με πέρυσι. Η μείωση σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασε γύρω στο 5,2%.

Σήμερα, πολλά εργοστάσια έκλεισαν ή μείωσαν τις παραγωγές οι ευρωπαϊκές αυτοβιομηχανίες λόγω του νέου ιού που χτύπησε τον πλανήτη. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η Fiat Chrysler ανακοίνωσε ότι παύει προσωρινά τη λειτουργία της σε κάποια από τα εργοστάσιά της στην Ιταλία και ότι θα μειώσει την παραγωγή ως απάντηση στην επιδημία της Covid-19. Η ιταλοαμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ενίσχυσε τα μέτρα σε όλες τις μονάδες της, όπως ο εντατικός καθαρισμός όλων των περιοχών εργασίας και ανάπαυσης, προκειμένου να στηρίξει τις οδηγίες της κυβέρνησης για ανακοπή της εξάπλωσης της επιδημίας.

  • Η ιταλική εταιρία ελαστικών Pirelli ανακοίνωσε ότι μειώνει την παραγωγή για αρκετές ημέρες στο εργοστάσιο στο Σέτιμο Τορινέζε στη βόρεια Ιταλία αφού εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό.

  • Άλλες εταιρίες, όπως η μεγαλύτερη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία Jaguar Land Rover και η PSA, ιδιοκτήτρια της Peugeot, επίσης προσπαθούν να διαχειριστούν τα κρούσματα του νέου ιού μεταξύ των εργαζομένων τους, γεγονός που αποτυπώνει τους κινδύνους για τις επιχειρήσεις πέρα από τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τα σύνορα της Ιταλίας.

  • Η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία ενίσχυε τους κανόνες ασφάλειας σήμερα στο εργοστάσιο της στην ανατολική Γαλλία, όπου απασχολεί 5.000 εργαζομένους, αφού ένας εργαζόμενος βρέθηκε θετικός στον ιό, δήλωσε εκπρόσωπος. Ο άνδρας είναι σε άδεια ασθενείας από τις 29 Φεβρουαρίου.

  • Οι ενέργειες αυτές γίνονται την ώρα που η Volkswagen ανακοίνωσε ότι ίσως στείλει στο σπίτι τους προσωρινά τους εργαζόμενους από δύο εργοστάσια στην Ισπανία –ένα που το διαχειρίζεται η ισπανική της μονάδα Seat κοντά στην Βαρκελώνη και ένα ακόμα στην περιοχή της Ναβάρα– λόγω προβλημάτων με την τροφοδοσία.

  • «Το εργοστάσιο στο Μαρτορέλ αυτή τη στιγμή λειτουργεί κανονικά. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι που προέρχονται από την COVID-19, που έχει επηρεάσει την εφοδιαστική αλυσίδα», δήλωσε εκπρόσωπος της Seat.

  • Η μονάδα Skoda της VW στην Τσεχία ανακοίνωσε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί έλλειψη στα εξαρτήματα από την Κίνα, κάτι που ίσως επηρεάσει αρκετές από τις μονάδες της.

Οι νεκροί και τα κρούσματα

Οι θάνατοι που καταγράφηκαν ξεπερνούν τα 3200, καθώς και ο αριθμός κρουσμάτων ξεπερνά τα 160.930 άτομα σε 141 χώρες. Από τον χθεσινό απολογισμό, έχουν καταγραφεί 653 νέοι θάνατοι και 12.153 νέα κρούσματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι χώρες που έχουν καταγράψει τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων μέχρι και τις 16 Μαρτίου είναι η Ιταλία με 368 νέους θανάτους, το Ιράν με 113 και η Ισπανία με 105.

Η ηπειρωτική Κίνα, από όπου ξεκίνησε η επιδημία στο τέλος του Δεκεμβρίου μετρά συνολικά 80.844 κρούσματα, 3.199 θανάτους και 66.911 αποθεραπείες. Το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 20 νέα κρούσματα και 10 νέοι θάνατοι.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο ιός πρόσβαλε τους εξής:

• Στις 30 Ιανουαρίου 2020 ο Φιλιππινέζος υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα. Επρόκειτο για μια 38χρονη Κινέζα, η οποία εξετάστηκε και βρέθηκε θετική στον νέο ιό, τέθηκε σε απομόνωση σε κυβερνητικό νοσοκομείο και δεν έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής συμπτώματα.

• Στις 10 Φεβρουαρίου 2020 στη Βρετανία σημειώθηκαν οκτώ κρούσματα, ενώ εκείνη τη μέρα άλλα 4 άτομα βρέθηκαν θετικά στο τεστ για τον ιό.

• Επίσης, η κυβέρνηση της Ινδίας επιβεβαίωσε ότι διαγνώσθηκε το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού στη χώρα, το οποίο εντοπίστηκε στο κρατίδιο Κεράλα. Ένας ασθενής εξετάστηκε και βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό και τέθηκε σε απομόνωση σε νοσοκομείο, όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ινδική κυβέρνηση, στην οποία διευκρίνισε επίσης ότι η κατάσταση της υγείας του ασθενούς είναι σταθερή.

• Στις 11 Φεβρουαρίου 2020 νέο κρούσμα εντόπισαν οι υγειονομικές αρχές του Βιετνάμ. Επρόκειτο για ένα βρέφος ηλικίας τριών μηνών, με το σύνολο των ασθενών στη χώρα να ανέρχεται τους 15. Το βρέφος πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τη γιαγιά του, η οποία επαληθεύτηκε ότι είναι φορέας του 2019-nCoV την 9η Φεβρουαρίου, όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας.

• Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν το 33ο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού.

• Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν τον εντοπισμό του 28ου κρούσματος, μιας 30χρονης κατοίκου Κίνας.

• Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ εντόπισαν με συμπτώματα του ιού τέσσερα άτομα, ενοίκους πολυώροφου κτηρίου 35 διαμερισμάτων που εκκενώθηκε εσπευσμένα. Οι ένοικοι των 23 από τα 35 νοικοκυριά εστάλησαν σε κέντρα καραντίνας.

• Τα κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τον εντοπισμό νέου κρούσματος στην Καλιφόρνια, του 13ου στη χώρα, ενός ατόμου σε καραντίνα σε στρατιωτική βάση μετά τον επαναπατρισμό του από την Γουχάν.

• Στις 15 Φεβρουαρίου 2020 σημειώθηκε ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα- όπως δήλωσε και η Γαλλίδα Υπουργός Υγείας Ανιές Μπουζέν-ένας 89χρονος κινέζος τουρίστας, ο οποίος είχε μολυνθεί με τον κορωνοϊό και νοσηλευόταν στη Γαλλία, πέθανε, γεγονός που τον καθιστά το πρώτο θύμα του covid – 19 στην Ευρώπη. Στη Γαλλία καταγράφηκαν 11 κρούσματα.

• Στις 21 Φεβρουαρίου 2020 σημειώθηκαν άλλα έξι κρούσματα στην Ιταλία. Στην περιφέρεια της Λομβαρδίας ένας 38χρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον 250 άνθρωποι παραμένουν σε καραντίνα σε νοσοκομεία της Ιταλίας.

• Εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Υγείας δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως επιβεβαιώθηκαν τρία νέα κρούσματα στο Ιράν. Οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν πως δύο ασθενείς υπέκυψαν.

• Στις 24 Φεβρουαρίου 2020 σημειώθηκαν 6 θάνατοι στην Βόρεια Ιταλία.

• Την ίδια ώρα ο υπουργός Δημόσιας Υγείας του Αφγανιστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

• Στις 25 Φεβρουαρίου 2020 ο Guardian επικαλούμενος πληροφορίες του πρακτορείου ειδήσεων Ilna έκανε λόγο για 50 νεκρούς στην πόλη Κομ στο Ιράν.

Στοιχεία της Τρίτης 16 Μαρτίου 2020

Αξιοσημείωτη είναι η απήχηση των ελληνικών δελτίων ειδησεων. Οι πολίτες ενημερώνονται μέχρι σήμερα για το τι πρέπει να κάνουν τις μέρες που υπάρχει ο Κορωνοϊος. Αυτά είναι τα στοιχεία των τηλεθεατών.

 

Τα «κρούσματα» της Ελλάδος

Συναγερμός σήμανε στις 30 Ιανουαρίου 2020 στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, όταν εισήχθη εσπευσμένα ένας 60χρονος ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κορωνοϊού, ο οποίος ταξίδεψε στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Θεωρήθηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα που ελέγχθηκε στην Ελλάδα. Τα ΜΜΕ-χωρίς να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα-μετέδιδαν ανακριβείς ειδήσεις με αποτέλεσμα να τρομοκρατήσουν τους πολίτες. Τελικά ο ασθενής ήταν αρνητικός στις εξετάσεις.

Στις 9 Φεβρουαρίου 2020 στο ίδιο νοσοκομείο εισήχθη ένας 62χρονος Κινέζος για τον ίδιο λόγο και την επόμενη απεδείχθη ότι ήταν απλή ίωση.

Αναταραχή προκλήθηκε το απόγευμα της 11 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο «Αττικόν», καθώς 33χρονος Κινέζος που ταξίδεψε πρόσφατα στην Κίνα έσπευσε στο νοσοκομείο γιατί εμφάνισε συμπτώματα που τον ανησύχησαν. Αμέσως πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα κι ο ασθενής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Την επόμενη μέρα βέβαια επιβεβαιώθηκε ότι ο ασθενής ήταν αρνητικός στις εξετάσεις.

Τα ΜΜΕ δυστυχώς δεν διαχειρίστηκαν ορθά το θέμα, με αποτέλεσμα να τρομοκρατηθεί ο κόσμος και να αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, όπως και να εξαντληθούν οι μάσκες και να μη μπορούν οι ευπαθείς ομάδες να τις προμηθευτούν.

Τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας

Τελικά το πρώτο ανακοινώθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2020 στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για μία γυναίκα 38 ετών, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από τη Βόρεια Ιταλία, με ήπια συμπτώματα. Επίσης και το παιδί της ήταν θετικό στο τεστ για τον ιό. Το οξύμωρο βέβαια είναι πως δεν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο, αλλά μόνη της με ταξί και στις 27 του μήνα ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ταξί Ο Ερμής, Κλήμης Λεοντιάδης, ανέφερε ότι οι οδηγοί αναζητούνται προκειμένου να υποβληθούν σε έλεγχο λόγω της κοντινής επαφής τους για αρκετή ώρα με την ασθενή.

Την ίδια ώρα ο κορωνοϊός χτύπησε και στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα μία 40χρονη γυναίκα που ταξίδεψε στην Βόρεια Ιταλία, μολύνθηκε από τον ιό και νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο Αττικόν.

Η συνέχεια των κρουσμάτων αλλά και των.. θανάτων

Τα συνολικά κρούσματα ξεπερνούν τα 330 άτομα και μέχρι στιγμής σημειώθηκαν πέντε θάνατοι. Απο τα 103 κρούσματα που ανακοινώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, τα 49 αφορούν δείγματα που εξετάστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ άλλα 54 ειναι κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν από δείγματα προηγούμενων ημερων και ανακοινώθηκαν σήμερα, λόγω καθυστερήσεων από τα εργαστήρια αναφοράς.

Απο τα κρούσματα, συνολικά 44 φέρονται ως “ορφανά”, όρο τον οποίο ο Εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι ουδείς – χωρίς να εξαιρέσει τον εαυτό του – θα έπρεπε να χρησιμοποιεί πλέον ως αντιεπιστημονικό. Αντ’ αυτού τα κρούσματα θα αναφέρονται ως “εγχώρια”.

Συνολικά 51 ασθενείς νοσηλεύονται, εξ αυτών οι 8 διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Όλοι οι διασωληνωμένοι ειναι άνδρες και η πλειονότητα τους έχει και άλλα προβλήματα υγείας.

Απο τα κρούσματα που έχουν νοσηλευτεί, συνολικά 10 ασθενείς έχουν πάρει ήδη εξιτήριο. Συνολικά έχουν γίνει έλεγχοι σε 4.000 δείγματα, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε ότι, ο κύριος τρόπος μετάδοσης του Covid-2019 είναι μέσω των αεροσταγονιδίων.

Τα νοσοκομεία αναφοράς για πιθανά κρούσματα στην Ελλάδα

Στις 28 Ιανουαρίου Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών.

Πέρα από τον απαραίτητο εξοπλισμό, καθορίστηκαν ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης. Τα νοσοκομεία είναι τα εξής:

• 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»

• 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»

• 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»

• 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας

• 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων

• 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρη Τσιόδρα, μέχρι τις 17 Μαρτίου είχαν δηλωθεί 387 περιστατικά θετικά στον ιό, τα 60 εξ αυτών απροσδιόριστης πηγής μετάδοσης.

Στον ακόλουθο πίνακα μπορείτε να δείτε ανά νοσοκομείο τους νοσηλευόμενους ασθενείς σε θαλάμους αρνητικής πίεσης, σε ΜΕΘ καθώς και τους θανόντες, βάσει όσων ίσχυαν μέχρι της 17 του Μαρτίου.

Πηγή Φωτογραφίας: Πρώτο Θέμα

Περί θεωριών συνωμοσίας

• Αναλυτικό δημοσίευμα της Le Monde, παραθέτει τις βασικές θεωρίες συνωμοσίας που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο για το θέμα και τους λόγους που όλες αυτές διαψεύδονται πανηγυρικά. Ο Μπιλ Γκέιτς χρηματοδοτεί μια σειρά από ερευνητικά, ιατρικά προγράμματα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων. Την ίδια ώρα, το ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς μέσω του οποίου δραστηριοποιείται, ανακοίνωσε στις 26 Ιανουαρίου πως σκοπεύει να αποδεσμεύσει 10 εκατ. δολάρια. Στόχος είναι να προσφέρει βοήθεια στην Κίνα και την Αφρική, ώστε να ελέγξουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Πολλές ιστοσελίδες που διαδίδουν τέτοιες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Μπιλ Γκέιτς βρίσκεται πίσω από την πανδημία του κορωνοϊού.Πολλές απ’ αυτές ανήκουν στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, ιδιαίτερα ισχυρό στη Γαλλία. Η κεντρική ιδέα των θεωριών αυτών, είναι πως ο Μπιλ Γκέιτς, ως επικεφαλής ενός οργανωμένου σχεδίου, σκοπεύει να μειώσει τον πληθυσμό της γης.

• Ο επιχειρηματίας Τζόρνταν Σάδερ δημιούργησε κι αυτός μία θεωρία συνωμοσίας. Θερμός υποστηρικτής της Qanon, μια θεωρία μεγαλο-συνωμοσίας που υποστηρίζει ότι υπάρχει ένα δίκτυο σατανιστών παιδόφιλων (μεταξύ των οποίων και ο Μπιλ Γκέιτς) εναντίον των οποίων αγωνίζεται ο Ντ. Τραμπ με την υποστήριξη των στρατιωτικών.Ο Σάδερ προειδοποίησε τις δεκάδες χιλιάδες ακολούθους του στις ιντερνετικές πλατφόρμες ότι η κυκλοφορία του κοροναϊού ήταν «προσχεδιασμένη». Όλη η επιχειρηματολογία στηρίζεται σε μια ευρεσιτεχνία τού 2015 του Ινστιτούτου Πιρμπράιτ στο Σάρρεϋ της Αγγλίας σχετική με μια εξασθενημένη μορφή κοροναϊού, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως εμβόλιο αναπνευστικών ασθενειών σε πουλερικά.

• Μια άλλη θεωρία είναι ότι υπήρξε κλοπή του ιού από το National Microbiology Laboratory (NML) της πόλης Γουίνιπεγκ του Καναδά, το μοναδικό εξουσιοδοτημένο εργαστήριο στον Καναδά έρευνας των άκρως θανατηφόρων νοσημάτων (έμπολα, SARS, κορωνοϊό, κ.λπ.). Το περασμένο καλοκαίρι η διάσημη Κινέζα ερευνήτρια Xiangguo Qiu απομακρύνθηκε από το NML, μαζί με τον βιολόγο σύζυγό της, διότι μετέφερε στέλεχος του ιού MERS στην Κίνα, αλλά όχι τον κορωνοϊό της τρέχουσας επιδημίας. Ως αιτία της αποπομπής τους αναφέρθηκε η παραβίαση κανόνων του πρωτοκόλλου, δίχως οι δύο ερευνητές να κατηγορηθούν ότι παραβίασαν την εθνική ασφάλεια.

Πως μπορεί να προστατευτεί κάποιος;

· Όσο περίεργο κι αν φανεί σε κάποιους, θα πρέπει να αποφευχθεί η άμεση επαφή με τα ζωντανά ζώα. Επίσης απαγορεύεται ρητά η κατανάλωση ωμού κρέατος ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων. Κατά την διαχείριση ωμού κρέατος, γάλακτος και ζωικών εντοσθιών, θα πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως ορίζονται από τους κανόνες ασφαλούς διαχείρισης τροφίμων, προκειμένου να αποφεύγεται η επιμόλυνση.

· Τα χέρια δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Είναι η μεγαλύτερη εστία μικροβίων. Το πιο σημαντικό είναι η τακτική πλύση των χεριών. Με το αλκοολούχο διάλυμα ή το νερό με σαπούνι εξοντώνει τον ιό.

· Όποιος έχει πυρετό, βήχει ή φτερνίζεται τακτικά, να κρατάτε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου. Πιο πάνω αναφέρεται ο λόγος αυτός. Εάν τα έχετε εσείς αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. Μπορεί να το θεωρείται απλή εποχιακή γρίπη, αλλά καλό είναι η ιατρική συμβουλή. Επίσης, θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό εάν ταξιδέψατε στη Κίνα ή ήρθατε σε επαφή με άτομα από τη χώρα που μπορεί να βρίσκονταν εκεί.

· Εάν έχετε ήπια συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης και δεν έχετε ταξιδέψει στην Κίνα, μείνετε σπίτι μέχρι την ανάρρωση σας, τηρώντας όλους τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Συμπέρασμα

Τελικά η κυβέρνηση αποφάσισε πως πρέπει να κλείσουν καταστήματα, ιδρύματα εκπαίδευσης και γενικά χώροι που υπάρχει συνωστισμός. Φυσικά υπάρχουν κι αυτοί που άνοιξαν τα καταστήματα τους, όπως ένα κομμωτήριο στη Θεσσαλονίκη πριν δύο μέρες, διότι μια πελάτισσα είχε κλείσει ραντεβού για.. ανταύγειες. Τώρα αν φταίει πιο πολύ ο ιδιοκτήτης ή ο πελάτης είναι αμφιλεγόμενο. Επίσης στην πόλη υπαίθρια μπαράκια άνοιγαν στην Παραλιακή, ώστε να προμηθευτεί ο κόσμος το κοκτέιλ του αφού η καραντίνα τους έπληττε.. Το πιο τρομακτικό είναι ότι ακόμα κυκλοφορούν στο σημείο αρκετός κόσμος και κυρίως μητέρες με τα μωρά τους.

Το πρόστιμο βέβαια ανέρχεται στα 5.000 ευρώ εάν παραβιάσει κάποιος τους κανονισμούς, αλλά αυτό το ποσό για ένα τόσο κρίσιμο θέμα δεν είναι αρκετά υψηλό.

Οι ηλικιωμένοι μέχρι πριν λίγες μέρες πήγαιναν στα καφενεία κι αν ρωτούσε κάποιος δημοσιογράφος ή πολίτης για ποιο λόγο δε φοβούνται, απαντούσαν πως δεν υπάρχει τόσο σοβαρός λόγος κι ότι το να μένει κάποιος εσώκλειστος στο σπίτι δε φέρει αποτελέσματα.

Το ίδιο ισχύει και για τους νέους. Τα κλαμπ και τα μπαρ γεμάτα από νεολαία με το ποτό στο χέρι, μη χάσουν τη φοιτητική βραδιά.

Η Ιταλία ενεργούσε με τον ίδιο τρόπο, με αποτέλεσμα κάθε μέρα να σημειώνονται θάνατοι, όχι δύο ή τριών ατόμων, αλλά από 100 και πάνω. Εντός ενός 24ώρου.

Την ίδια ώρα που όλοι οι ναοί λατρείας της Ιταλίας είχαν κλείσει, όπως και των υπόλοιπων χωρών, κάποιοι παρά τα λεγόμενα του Παγκόσμιου κι Εθνικού Οργανισμού Υγείας, του Υπουργού Υγείας, του Πρωθυπουργού και Ιερέων, πήγαιναν να κοινωνήσουν με τη δικαιολογία ότι ο πιστός λαμβάνει αίμα και σώμα Χριστού κι όχι αρρώστια. Ενώ η ίδια η θρησκεία λεέι να εμπιστεύεσαι και να αγαπάς τον γιατρό σου. Όταν κάποιος θα λάβει τη Θεία Κοινωνία, θα το κάνει με το κουταλάκι. Μεταδίδεται με το σάλιο. Καμία πίστη δε μπορεί να αλλάξει την βιολογία ή καλύτερα την ιατρική. Εάν κάποιος νοσεί από κορωνοϊό τότε και οι υπόλοιποι θα νοσήσουν.

Εάν κάποιος αγαπάει τον Θεό, μπορεί να το δείξει με πράξεις και με προσευχή στο σπίτι. Ο ναός δε σημαίνει τίποτα. Ο νους και η ψυχή όμως ναι, σημαίνουν. Η ατομική υγεία έχει να κάνει με την ατομική ευθύνη. Αλλά εδώ υπάρχουν δύο άγνωστες-κατά πάσα πιθανότητα-λέξεις για τον Έλληνα. Ατομικότητα κι ευθύνη.

To οξύμωρο είναι πως τα διόδια παραμένουν ανοιχτά, αλλά όχι. Ανέπαφες συναλλαγές μέσω POS ή πομποδεκτών. Είχε βγει το σποτάκι περί ατομικής ευθύνης αλλά παρ’ όλα αυτά οι εργαζόμενοι μέχρι και τις 13 Μαρτίου βρίσκονταν εκεί. Θαρρείς και η ανταλλαγή των χρημάτων δεν είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία. Το χέρι του εργαζομένου με του ταξιδιώτη δε θα μεταφέρει κάποιο μικρόβιο.. Ενώ η Παγκόσμια Οικονομία βουλιάζει και οι επιχειρηματίες μετράνε αντίστροφα τις μέρες, η Ελλάδα θα πληρώνει τα διόδια. Τι κι αν τα έσοδα κάποιου ήταν το περίπτερο και χρειαστεί να μετακινείται συχνά; Δε βαριέσαι, το κράτος να’ ναι καλά..

Η Κίνα έχει μειώσει τα κρούσματα και την ίδια ώρα-κυρίως οι Μεσογειακές χώρες-τα αυξάνουν. Ο Τζονγκ Νανσάν, ο οποίος ηγείται της ομάδας των εμπειρογνωμόνων στο κινεζικό υπουργείο Υγείας, σημείωσε ότι πολλά εισαγόμενα κρούσματα του covid-19 στην Κίνα αφορούν ασυμπτωματικούς ασθενείς και ότι τα ποσοστά επανανόσησης μεταξύ των ασθενών που έχουν αναρρώσει είναι χαμηλά.

Αντί οι υπόλοιπες χώρες να παραδειγματιστούν, καταπατάνε τους κανονισμούς κι έχουμε αυτά τα αποτελέσματα.

Το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος (μήπως και δε προσβληθεί κάποιος από τον ιό ή από την εποχική γρίπη) είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας:

• Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.

• Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

• Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

• Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.

• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

• Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

• Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

• Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

 

Η παραπάνω έρευνα της δημοσιογράφου περιέχει στοιχεία έως και το μεσημέρι της 18/03/20

Μαρία Γερμαντζίδου, Δημοσιογράφος