Έχει χαρακτηριστεί ως ο «άνθρωπος με τις 1000 φωνές» και μέχρι σήμερα, με όλα αυτά τα τεχνολογικά άλματα και στην επεξεργασία του ήχου, με όλες αυτές τις «παραμορφώσεις» που μπορεί να υποστεί η φωνή ενός ηθοποιού κανείς δεν μπόρεσε να τον φτάσει.

Η αρχή της ζωής του

Ο Μέλβιν «Μελ» Τζερόμ Μπλανκ γεννιέται στις 30 Μαΐου 1908 στο Σαν Φρανσίσκο ως το νεότερο από τα δύο παιδιά μιας οικογένειας ρωσοεβραίων μεταναστών. Η καταραμένη φτώχεια ανάγκασε τη φαμίλια να μετακομίσει σύντομα στο Πόρτλαντ, όταν ο Μελ ήταν ακόμα πολύ μικρός, κι εκεί θα περάσει τα σχολικά του χρόνια.

Από νεαρή ηλικία ανακάλυψε το ταλέντο του στις φωνητικές μιμήσεις, κάνοντας όλους να σκάνε στα γέλια. Η φαρέτρα του δεκάχρονου μετρούσε μια σειρά από αχτύπητες μιμήσεις γειτόνων αλλά και εθνικών προφορών από πολλές χώρες του πλανήτη, κάτι που έδειξε στον Μελ τι θα γινόταν όταν μεγάλωνε: φωνητικός ηθοποιός! Κι έτσι στο γυμνάσιο κατά τη δεκαετία του 1920 ήταν ο κλόουν του σχολείου, ένα έξυπνο παιδί που δεν είχε καμία όρεξη για μαθήματα. Το μόνο που ήθελε ήταν να κάνει τους άλλους να χαμογελούν και ήταν μάλιστα ιδιαίτερα ικανός σε αυτό. Στα σχολικά χρόνια είναι που σκαρφίστηκε το χαρακτηριστικό γέλιο του Γούντι του Τρυποκάρυδου, που θα ερχόταν η στιγμή να το προσαρμόσει για τις ανάγκες του ήρωά του.

Οι πρώτες δουλειές

Ολοκληρώνοντας τις σχολικές του υποχρεώσεις, μαζί με δυο φίλους του πηγαίνουν στο Χόλιγουντ, προσπαθώντας να ενταχθούν στη νέα περιπέτεια της κινηματογραφίας αλλά και του ραδιοφώνου. Στα χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης των ΗΠΑ θα κυνηγήσει την τύχη του στο Χόλιγουντ, χωρίς μεγάλη επιτυχία. Την περίοδο αυτή είναι που θα γνωρίσει τη μελλοντική του σύζυγο, Estelle, σε χολιγουντιανό χορό, με την οποία θα παντρευτούν μυστικά λίγο αργότερα.Μαζί της θα παρουσιάσει το πρώτο του ραδιοφωνικό show, το “Cobwebs & Nuts” σε έναν μικρό ραδιοφωνικό σταθμό του Πόρτλαντ και οι δυο τους θα είναι οι φωνές που όλοι οι σπόνσορες θα θέλουν να επενδύσουν πάνω τους. Ο Μπλανκ πολύ σύντομα θα είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά διαφημιστικά απορρυπαντικών, εντομοκτόνων και προϊόντων γυναικείας ομορφιάς της εποχής, ακόμη και ποτών και τσιγάρων.

Ωστόσο παρά την δημοτικότητα του, οι απολαβές του δεν ήταν ικανοποιητικές και έτσι μαζί με την γυναίκα του πήρε την απόφαση να επιστρέψει ξανά στο Χόλιγουντ για μια δεύτερη ευκαιρία.

Η περιπέτεια στα Looney Tunes

Παρά το γεγονός ότι πάσχισε πολύ για να τρυπώσει στο Χόλιγουντ, αρκετά χρόνια δηλαδή απογοητεύσεων και ηχηρών «όχι», τελικά κατορθώνει να τρυπώσει στο στούντιο του Ουόλτ Ντίσνεϊ: ως η φωνή της γάτας στην ταινία κινουμένων σχεδίων «Πινόκιο». Ο Μπλανκ καλοπληρώνεται γι’ αυτή την ταινία, ωστόσο, και προς μεγάλη απογοήτευση του, όταν η ταινία βγαίνει στους κινηματογράφους περιέχει μόνο τον… λόξυγκα του. Ο Ντίσνεϊ τον είχε «κόψει» από την ταινία παρά το γεγονός ότι τον πλήρωσε, δίνοντάς του έτσι την πρώτη ώθηση και ελπίδα για συνέχεια.

Η χρυσή φωνή εξακολουθεί να χτυπά πόρτες και να ακούει «όχι». Είναι η εποχή κατά την οποία δεν υπάρχει ακόμη κανείς από τους χαρακτήρες καρτούν της “Looney Tunes” ή της “Merrie Melodies” εκτός από το γνωστό γουρουνάκι, τον Πόρκι Πιγκ. Ο Μπλανκ διέκρινε την ευκαιρία για τη φωνή του και προσπαθούσε ματαίως επί έναν χρόνο να εξασφαλίσει μια οντισιόν στο τμήμα των κινούμενων σχεδίων του στούντιο, αν και κάποτε θα ερχόταν η πολύτιμη ευκαιρία. Κι έτσι η πρώτη φωνή που ενσάρκωσε ποτέ για λογαριασμό της Warner ήταν του «Drunken Bull» (Μεθυσμένος Ταύρος), χαρακτήρας από τις περιπέτειες του Πόρκι Πιγκ. Η φωνή του δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και σύντομα βρέθηκε να ενσαρκώνει τον ίδιο τον Πόρκι Πιγκ,ένας χαρακτήρας που αύξησε την φήμη του.

Με τον Πόρκι να κοντεύει την κορυφή, ο χαρακτήρας χρειαζόταν έναν αντίπαλο, κι έτσι γεννήθηκε ο Ντάφι Ντακ! Κι όταν η φωνή του Μπλανκ απογείωσε και αυτόν τον ήρωα, κάνοντάς τον ακόμα δημοφιλέστερο από τον Πόρκι, άλλος ένας εχθρός χρειαζόταν τώρα για τον Ντάφι. Κι έτσι γεννήθηκε ο Happy Rabbit, ο οποίος όμως δεν αρέσει καθόλου και σύντομα ο Μπλανκ αντιλαμβάνεται ότι φταίει το όνομα. Ξαναβαφτίζει ο ίδιος τον λαγό ονομάζοντας τον αυτή τη φορά ως ο γνωστός «Μπαγκς Μπάνι», στο οποίο έβαλε ο Μελ όλη του τη φωνητική τέχνη, αλλάζοντας άρδην τη μιλιά, προσθέτοντας πια τη γνώριμη προφορά του Μπρούκλιν. Ο Bugs Bunny είχε έρθει για να μείνει, με το κλασικό «What’s up Doc?» και το μασούλημα του καρότου να μένει έτσι στις συνειδήσεις όλων.

Τα περίφημα ντουέτα της Warner

Τα υπόλοιπα για την αυτοκρατορία της Looney Tunes είναι λίγο πολύ γνωστά: ο ένας χαρακτήρας φέρνει τον άλλο και στη «γέννηση» τους ο Μπλανκ παίζει καθοριστικό ρόλο. Οι χαρακτήρες του Μελ Μπλανκ δεν είχαν ωστόσο ταίρια και ερωτικά ειδύλλια και ο φωνητικός ηθοποιός καλούσε συνεχώς τους δημιουργούς να σκαρφιστούν θηλυκές παρέες για τους ήρωές του. Ή κάποιον αξιόλογο αντίπαλο τέλος πάντων! Έτσι λοιπόν έπειτα απο παραινέσεις του Μπλάνκ η Warner Bros γεννά τα ντουέτα της καρδιάς μας: Τουίτι και Σιλβέστρο, Κογιότ και Ρόουντ Ράνερ και τόσα ακόμα! Τα αντίπαλα αυτά ζευγάρια έγιναν τα αγαπημένα του Μελ Μπλανκ, που τόσο βοήθησε στον αντίκτυπο των καρτούν της Warner στην παιδική αγορά. Κι έτσι ο παραγωγός του, Eddie Selzer, θέλοντας να τον τιμήσει ιδιωτικά τον έβαλε να διαλέξει ποιο από τα πέντε Όσκαρ που είχαν μαζέψει μέχρι στιγμής τα κινούμενα σχέδια των Looney Tunes ήθελε για τη συλλογή του, εκείνος επέλεξε την ιστορία των Τουίτι και Σιλβέστρο («Birds Anonymous»).

Όταν ο Μπαγκς Μπάνι έσωσε τον Μελ Μπλάνκ..

Καταξιωμένος και έχοντας κερδίσει τον σεβασμό όλων των μεγάλων κινηματογραφικών στούντιο, ο Μπλανκ θα κινδυνεύσει σοβαρά τον Γενάρη του 1961, όταν πηγαίνοντας για δουλειά, το αμάξι του θα γίνει κυριολεκτικά κομμάτια. Ένας νεαρός θα χάσει τον έλεγχο του δικού του αυτοκινήτου και η μετωπική σύγκρουση θα τραυματίσει σοβαρά τον Μπλανκ. Τότε ήταν 52 ετών και όταν τον έβαζαν στο χειρουργείο, οι πιθανότητες να ζήσει ήταν 1 προς 1000. Ζει και περνά δυο εβδομάδες σε κώμα, με τους νευρολόγους να προβληματίζονται για το τι έπρεπε να πράξουν. Χωρίς καμία επαφή με το περιβάλλον και χωρίς να αποκρίνεται σε κανένα νευρολογικό ερέθισμα, ο Μπλανκ φαίνεται να έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειες, τότε οι γιατροί σκέφτηκαν να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί: τον αγαπημένο ήρωα του Μελ, Μπαγκς Μπάνι.

Έτσι ένα πρωινό ο νευρολόγος του Μπλανκ πλησίασε στο αυτί του και του ψιθύρισε: «Μπαγκς Μπάνι, τι κάνεις σήμερα;». Κι αμέσως ο Μελ αντιγύρισε ενστικτωδώς και με τη χαρακτηριστική φωνή του χαρακτήρα του την περίφημη ατάκα: «What’s up doc?»! Του μιλούσε με ατάκες από χαρακτήρες καρτούν στα οποία είχε δανείσει τη φωνή του και ο Μπλανκ απαντούσε με τις φράσεις – σήμα κατατεθέν τους. Χρειάστηκαν μήνες για να επανέλθει πλήρως ο Μπλανκ, ωστόσο, o Μπαγκς Μπάνι του είχε σώσει τη ζωή, φέρνοντάς τον και πάλι σε επαφή με τα εγκόσμια ερεθίσματα. Πριν βγει μάλιστα από το νοσοκομείο, ηχογραφούσε τους ήρωές του τόσο τους Φλίντστοουνς όσο και τα Looney Tunes.

Τα τελευταία χρόνια

Οι δεκαετίες που πέρασε στις εκπομπές των Looney Tunes ήταν και οι πιο χαρούμενες της ζωής του. Αν και η καριέρα του δεν έμελλε να τελειώσει εδώ, καθώς στα τόσα χρόνια που δάνειζε τη φωνή του στα λατρεμένα καρτούν, είχε καταφέρει να δημιουργήσει και άλλη μια αναγνωρίσιμη φωνή: του ίδιου! Ο Μπλανκ ήταν από τους γνωστότερους ραδιοφωνικούς παραγωγούς της Αμερικής, αφήνοντας εποχή σε μια σειρά από μνημειώδη σόου του αμερικανικού ραδιοφώνου («The Jack Benny Show», «The George Burns and Gracie Allen Show» και άλλα). Αφού παρουσίασε και τη δική του εκπομπή στο δίκτυο ΝΒC, εμφανίστηκε εκτεταμένα στην τηλεόραση, σε αφιερωματικές εκπομπές και σόου άλλων καλλιτεχνών, γράφοντας νέα ιστορία με τη δική του πλέον φωνή. Ήταν τον Μάιο του 1989, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος διαφημιστικού, που διαμετακομίστηκε στο νοσοκομείο για το χρόνιο καρδιακό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Εκεί έπεσε από το κρεβάτι του και ήταν για άλλη μια φορά σε κώμα, τώρα όμως ήταν και κλινικά νεκρός. Ο «άνθρωπος με τις χίλιες φωνές» άφησε την τελευταία του πνοή δύο μήνες αργότερα, στις 10 Ιουλίου 1989, σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Ήταν 81 ετών.

Πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον Μελ Μπλανκ

  • Αν και είχε χαρακτηστηριστεί απο το Χολιγουντ ως ο «άνθρωπος με τις χίλιες φωνές», εκείνος το ξεκαθάρισε στην αυτοβιογραφία του ότι μπορούσε να κάνει μόλις 850!
  • Ο «πατέρας» του Μπαγκς Μπάνι ήταν αλλεργικός στα καρότα
  • Είχε απίστευτο χιούμορ καθώς ήταν δίγαμος με την ίδια γυναίκα ( παντρεύτηκε τη σύζυγό του δύο φορές)
  • Οι φωνές του οσκαρικού Μελ Μπλανκ ακούγονται από περισσότερους από 20 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα στα μήκη και τα πλάτη της γης.

Τίποτα από τα αγαπημένα μας καρτούν δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη φωνή που τα απογείωσε και τα έστειλε για πάντα στην αθανασία. Κάθε φορά λοιπόν που γελάμε με τις περιπέτειες του Μπαγκς Μπάνι και της μοναδικής παρέας του, είναι ο Μελ Μπλανκ.Thats all folks!

Για τον τομέα βιογραφιών & κουλτούρας πολιτισμών

Μαίρυ Αυδίκου, Δημοσιογράφος