Η πόλη Ίγκα ή αλλιώς η γενέτειρα πόλη των Νίντζα, βρίσκεται 450 χιλιόμετρα έξω από το Τόκιο, λόγω του προβλήματος της δημογραφικής κρίσης, εμφανίστηκε ένα νέο πρόβλημα που απασχολεί τις αρχές. Η έλλειψη των Νίντζα.

Οι νίντζα ή Σινόμπι εμφανίστηκαν στην Ιαπωνία περίπου τον 15ο αιώνα. Πρόκειται για ένα διάσημο είδος μισθοφόρων με ειδίκευση στην κατασκοπεία και τη διείσδυση στις τάξεις του εκάστοτε αντιπάλου. Σήμερα, εξακολουθούν να είναι υπάρχουν στην ζωή ολόκληρου του κόσμου, μέσω των ιαπωνικών σειρών και βιντεοπαιχνιδιών. Παραδοσιακά, η Ίγκα, ως γενέτειρα των νίντζα, κάθε χρόνο φιλοξενεί Φεστιβάλ Νίντζα και προσελκύει περίπου 30.000 επισκέπτες που είναι μια σημαντική τόνωση στην τοπική οικονομία. Λόγω του δημογραφικού προβλήματος όμως, στην Ίγκα διαπιστώνεται πλέον έλλειψη νίντζα ή ατόμων που θέλουν να γίνουν μέσω εκπαίδευσης, οι ίδιοι, νίντζα.

Η Ιαπωνία, με άλλα λόγια, δεν έχει αρκετούς νίντζα. Σε ένα επεισόδιο του podcast του NPR “Planet Money”, η Sally Herships επισκέφθηκε την πόλη Iga, μια μικρή πόλη στην κεντρική Ιαπωνία που ισχυρίζεται ότι είναι η γενέτειρα του ninja. Η Iga χάνει επίσης νέους ανθρώπους που δεν θέλουν να ζήσουν στην ύπαιθρο. Για να αναβιώσει την τοπική οικονομία, ο δήμαρχος της Iga, Sakae Okamoto, προωθεί την κληρονομιά ninja της πόλης με στόχο να τραβήξει περισσότερους τουρίστες.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος