Ύστερα από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στο Χόλυγουντ, υπήρξαν κινήματα όμως το “Me too” για την αντίσταση σε τέτοια φαινόμενα. Τέτοιου είδους πράξεις δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς πρόσφατα δημοσιεύτηκε μια επιστολή που υποστηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία και στην παιδεία.

Την ανοιχτή επιστολή, η οποία απευθύνεται σε πολιτικούς ηγέτες, υπογράφουν 140 σημαντικά ονόματα από το χώρο του θεάματος και όχι μόνο. Η πρωτοβουλία για αυτήν την κίνηση ήταν κυρίως της διεθνούς φιλανθρωπικής οργάνωσης ΟΝΕ.

Κάποια από τα ονόματα που συνυπογράφουν είναι οι Όπρα Γουίνφρεϊ, Μέριλ Στριπ, Ρις Γουίδερσπουν, Ράιαν Ρέινολντς, Ίσα Ρέι, Μάικλ Σιν, Νάταλι Ντόμερ, το υψηλόβαθμο στέλεχος του Facebook Σερίλ Σάντμπεργκ, Τσέλσι Κλίντον κτλ.

Με αυτό το γράμμα καταδικάζουν την ανισότητα μεταξύ των φύλων. Αναφέρονται μάλιστα στο γεγονός πως για τις γυναίκες που ζουν στη φτώχεια αυτή είναι μεγαλύτερη και ζητούν δέσμευση από τους πολιτικούς ηγέτες να καλυτερέψουν την κατάσταση.

Έδω παρατίθεται η επιστολή:

Η φτώχεια είναι σεξιστική

“Αγαπητοί Παγκόσμιοι Ηγέτες, σας προειδοποιούμε.

Για 130 εκατομμύρια κορίτσια χωρίς εκπαίδευση. Για ένα δισεκατομμύριο γυναίκες χωρίς πρόσβαση σε τραπεζικό λογαριασμό. Για 39.000 κορίτσια, που σήμερα τα πάντρεψαν ενώ είναι ακόμη παιδιά. Για τις γυναίκες παντού, που πληρώνονται λιγότερο από ό,τι οι άντρες, ενώ κάνουν την ίδια δουλειά.

Πουθενά στον κόσμο οι γυναίκες δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες, αλλά το χάσμα των φύλων είναι ευρύτερο για τις γυναίκες που ζουν στη φτώχεια.

Η φτώχεια είναι σεξιστική. Και δεν θα μείνουμε άπραγες ενόσω παραβλέπονται οι πιο φτωχές γυναίκες.

Έχετε την ισχύ να φέρετε, φέτος, ιστορικές αλλαγές για τις γυναίκες. Από την G7 έως την G20. Από την Αφρικανική Ένωση έως τους ετήσιους προϋπολογισμούς σας. Θα σας ωθήσουμε για δεσμεύσεις και θα σας ελέγχουμε γι αυτές. Και αν τις φέρετε (τις αλλαγές αυτές) θα είμαστε οι πρώτες που θα υπερασπιστούμε την πρόοδό σας.

Δεν θα σταματήσουμε έως ότου υπάρξει δικαιοσύνη για τις γυναίκες και τα κορίτσια, παντού.

Γιατί για κανέναν από μας δεν υπάρχει ισότητα έως ότου υπάρχει ισότητα για όλους μας”.

Πρόσφατα μάλιστα, η Ριάνα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Μακρόν, και την σύζυγό του ζητώντας ίσες ευκαιρίες για όλα τα κορίτσια του κόσμου.

Μαρία Γκατενασβίλι, Δημοσιογράφος