Η έκθεση τεχνολογίας CES 2018 στο Λας Βέγκας είναι από τα εντυπωσιακότερα events που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο. Στην έκθεση, εταιρείες έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν νέες και καινοτόμες τεχνολογίες. Έτσι και η Mercedes παρουσίασε στην έκθεση το νέο εξελιγμένο infotainment, το οποίο ονομάζεται MBUX. το νέο αυτό σύστημα της γερμανικής εταιρείας βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και στοχεύει να παρέχει στον οδηγό την ευκολία της χρήσης
Το νέο σύστημα της Mercedes, MBUX περιλαμβάνει δύο τσιπ γραφικών, τα οποία παρέχονται από την Nvidia, έχουν χωρητικότητα 8GB, έναν εξαπύρηνο επεξεργαστή και Linux λειτουργικό σύστημα . Για την επικοινωνία του οδηγού με το MBUX, οι τεχνικοί έχουν χρησιμοποιήσει δύο μεγάλες οθόνες αφής ,10.25 ιντσών.

Οι οθόνες αφής είναι παρόμοιες με τις οθόνες των smartphones που χρησιμοποιούν όλοι. Κάθε βασική λειτουργία του αυτοκινήτου είναι εύκολο και πρακτικό να συμβεί, καθώς όλες οι λειτουργίες είναι εγκατεστημένες στις 2 οθόνες. Έτσι, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τη λειτουργία που επιθυμεί , όπως παραδείγματος χάριν να ενεργοποιήσει το φωτισμό του αυτοκινήτου απλά πατώντας πάνω στην εφαρμογή. Επίσης , εκτός από τις λειτουργίες που αφορούν το αυτοκίνητο, ο οδηγός μπορεί να χρησιμοποιήσει τις οθόνες είτε για να πλοηγηθεί στο internet είτε να ψυχαγωγηθεί ακούγοντας μουσική.

Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό που πρόσθεσαν οι τεχνικοί της Mercedes στο νέο σύστημα είναι οι φωνητικές λειτουργίες. Φυσικά, ο φωνητικές εντολές υπάρχουν εδώ και καιρό, το καινοτόμο μου πρόσθεσε η γερμανική εταιρία είναι ότι οι εντολές θα δίνονται στη φυσική γλώσσα του οδηγού. Έτσι οι φωνητικές λειτουργίες είναι διαθέσιμες σε 13 γλώσσες. Επιλέχθηκαν οι πιο σημαντικές γλώσσες των χωρών που υπάρχουν οι μεγαλύτερες πωλήσεις για τη Γερμανική εταιρεία. Για να ενεργοποιηθούν οι φωνητικές εντολές πρέπει ο οδηγός ή να πατήσει ένα κουμπί στο τιμόνι του αυτοκινήτου ή να προσφωνήσει τη φράση « Hey Mercedes».
Επίσης το MBUX θα έχει τη δυνατότητα να ενημερώνει, μέσω μηνυμάτων, τον οδηγό για την ποιοτική κατάσταση του δρόμου .Επίσης το νέο σύστημα περιλαμβάνει και τις παραδοσιακές λειτουργίες όπως την τοποθεσία που βρίσκεται το όχημα, την απόσταση που πρέπει να διανύσει και να φτάσει στον προορισμό του και σε ποια σημεία βρίσκονται βενζινάδικα και ποιες είναι οι τιμές τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εταιρείας , το MBUX θα κυκλοφορήσει και επίσημα μαζί με τη νέα Mercedes A-class . Εκτός από το συγκεκριμένο μοντέλο, το νέο σύστημα θα είναι τοποθετημένο και σε άλλα προσθιοκίνητα μοντέλα της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας και σταδιακά θα τοποθετηθεί σε όλα τα μοντέλα γραμμής που παράγει η γερμανική εταιρεία.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος