Γαλλοαλγερινός στη καταγωγή πιανίστας, συνθέτης και ερμηνευτής ανδαλουσιανής, σαραδικής  και αραβικής μουσικής και μαέστρος του ράι. Είναι ένας από τους λίγους εν ζωή καλλιτέχνες που έχει συνυπάρξει με καλλιτέχνες όπως τους LilliLabassi, Line Monty, Samy el Maghribi, Reinette l’Oranaise.

Ο Maurice El Medioni γεννήθηκε στο Οράν της Αλγερία στις 18 Οκτωβρίου το 1928, όταν αυτή ήταν ακόμη Γαλλική αποικία. Η οικογένεια του ήταν μουσική γι’ αυτό κι αυτός για πρώτη φορά έπαιξε πιάνο σε ηλικία εννιά ετών. Στο αγαπημένο του Οράν εμφανιζόταν σε νεαρή ηλικία σε μπαρ όπου έπαιζε τις επιτυχίες της εποχής συχνά με θαμώνες Αμερικανούς στρατιώτες από τους οποίους έμαθε την jazz, το boogie woogie και την κουβανική ρούμπα Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως ράφτης και ταυτόχρονα έπαιζε σε διάφορες μπάντες που έπαιζαν δυτική μουσική και που είχαν την έδρα τους στην Αλγερία. Το 1948 ανακάλυψε την μουσική του ράι της αραβικής κοινότητας και δημιούργησε μια πολύ-πολιτισμική μπάντα με τους οποίους έπαιζε και σε Μουσουλμανικούς γάμους όσο και στο Καφέ Οράν στην εβραϊκή συνοικία. Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε να παίζει και με εβραϊκές ορχήστρες ερμηνεύοντας την ανδαλουσιανή μουσική της εβραϊκής κοινότητας της Αλγερίας. Όταν ήρθε η εποχή της ανεξαρτησία της Αλγερίας αναγκάστηκε μαζί με την οικογένεια του να εγκαταλείψει το αγαπημένο του Οράν και να μεταναστεύσει στην Γαλλία. Εκεί αρχικά εργάστηκε ως ράφτης και περιστασιακά ως τραγουδιστής σε εβραϊκές χορωδίες όπου τραγουδούσαν σπουδαία ονόματα της εβραϊκής μουσικής.

 

 

Το 1967 στο Μαρσελιέ άνοιξε μια βιοτεχνία ρούχων και έκανε μία παύση από την μουσική του καριέρα την οποία την συνέχισε την δεκαετία του ’80. Τότε αναζωπυρώθηκε η φλόγα του για το ράι και ξανασυναντήθηκε μουσικά με πολλά από εκείνα τα σπουδαία ονόματα με τα οποία είχε συνεργαστεί την δεκαετία του ’40 και του ’50 και επανένωσε τα κομμάτια εκείνα της πολύπλευρης μουσικής ιδιοσυγκρασίας του. Με την επιστροφή του στο μουσικό κόσμο συνεργάστηκε με πολλούς νέους Άραβες μουσικούς στην Γαλλία  και Εβραίους τραγουδιστές επίσης σε Γαλλία και Ισραήλ.

 

 

Συνοψίζοντας θα λέγαμε ότι ο el Medioni έγινε γνωστός αναμειγνύοντας τα πιο διαφορετικά είδη μουσικής: τη ρούμπα με το αραβικό ράι, το ροκ εν ρολ με τους λάτιν και τους ανδαλουσιανούς ρυθμούς.

Το 2006 συναντιέται στην Νέα Υόρκη με τον Κουβανό μουσικό Roberto Rodrigues και κυκλοφορούν μαζί τον υπέροχο δίσκο Descarga Oriental, μέσα στον οποίο περιλαμβάνονται και το τραγούδι Oran Oran, στο οποίο είναι εμφανής η νοσταλγία για την πατρίδα του το Οράν, που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

 


Σήμερα γη μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ και κάνει μουσικές παραστάσεις μόνος ή μαζί με άλλους αραβο-γάλλους ή εβραϊκής καταγωγής Γάλλους καλλιτέχνες όπως οι Mahmoud Fadl, The Klezmatics όπως, επίσης, συνοδεύει μουσικούς που εμφανίζονταν μαζί του πριν σχεδόν μισό αιώνα σε Αλγερία και Γαλλί.

Το 2007 βραβεύτηκε με το World Music Award του BBC.

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών:

Σοφία Μαγουλιώτη, Υπεύθυνη Τομέα