Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τα Θεοδώριανα, ένα χωριό του Νομού Άρτας, χτισμένο σε πλαγιά των ανατολικών Τζουμέρκων. Σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την Άρτα, το συγκεκριμένο χωριό “χάνεται” κυριολεκτικά μέσα στη βλάστηση που υπάρχει τριγύρω και πιθανότατα να περνά απαρατήρητο από τους επισκέπτες!

 

Γεμάτες πηγές τα Θεοδώριανα και η γύρω περιοχή, με το νερό να αναβλύζει σχεδόν από παντού και να τρέχει γενναιόδωρα σε νερόμυλους και νεροτριβές. Άλλωστε το χωριό δεν έχει χαρακτηριστεί αδίκως, ως η “πρωτεύουσα του νερού”. Σημαντικότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι οι διπλοί καταρράκτες που σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα. Ονομάζονται καταρράκτες Σούδα και είναι από τους μεγαλύτερους καταρράκτες της Ελλάδας, καθώς φθάνουν σε ύψος τα 25 μέτρα.

Αναμφίβολα η περιήγηση στα Τζουμέρκα και τα χωριά τους αξίζει μια στάση στα Θεοδώριανα, τόσο για το χωριό, όσο και για τους καταρράκτες.

ΟΔΗΓΙΕΣ, ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΕΚΕΙ…
Για να φτάσει κανείς στο χωριό παίρνει τον δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο που ανηφορίζει απότομα, περνώντας μέσα από το καταπληκτικό τοπίο περιστοιχισμένο από βουνοκορφές και στη συνέχεια κατεβαίνει στα Θεοδώριανα. Στους καταρράκτες οδηγεί ο δρόμος από την πλατεία του χωριού που καταλήγει σε σηματοδοτημένο μονοπάτι μέσα στο δάσος.

Η διαδρομή είναι υπέροχη, τόσο στο μονοπάτι, όσο και στις ξύλινες γέφυρες που θα χρειαστεί να διασχίσει ο επισκέπτης, μέσα στην πλούσια φύση. Τέλος, ακόμη, κι αν είσαι σε μακρινή απόσταση φτάνει στα αυτιά σου ο ήχος του τρεχούμενου νερού, προϊδεάζοντας σε, για το θέαμα που θα επακολουθήσει.