Το πρωί της Τετάρτης 7/3 στο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στο Σκαραμαγκά ξημέρωσε ένα πρωί που δεν ήταν σαν όλα τα άλλα. Με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, η περίφημη Ορχήστρα της Γαλλικής Ραδιοφωνίας υπό τον μαέστρο Μίκο Φρανκ τόλμησε μια ιδιαίτερη σύμπραξη. Ζήτησε από τα παιδιά του Κέντρου Φιλοξενίας Σκαραμαγκά να παρακολουθήσουν μια καθημερινή τους πρόβα στο Μέγαρο και στη συνέχεια πήγαν εκείνοι στην «έδρα» τους. Δεκαπέντε μουσικοί της ορχήστρας επισκέφθηκαν το camp, ξεναγήθηκαν στον χώρο και συναντήθηκαν με τα παιδιά που διαμένουν εκεί και παρακολουθούν μαθήματα μουσικής μέσω του προγράμματος El Sistema Greece.

Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος El Sistema, που εδώ κι ενάμιση χρόνο δραστηριοποιείται στη χώρα μας παραδίδοντας μαθήματα σε δομές φιλοξενίας στην Αττική, είναι πέρα από την μουσική εξοικείωση η πνευματική ενίσχυση και ενσωμάτωση των τραυματισμένων παιδιών στον χώρο διαβίωσής τους και την κοινωνία γενικότερα.

«Η μουσική τους ενδιαφέρει γιατί βλέπουν ότι τους αλλάζει: αρχίζουν να ανήκουν σε μια κοινωνική ομάδα, αποκτούν φίλους, έχουν συναναστροφές κι ενδιαφέρον για κάτι, κοινωνικοποιούνται γιατί πηγαίνουν σε αίθουσες». Να, χθες πήγανε στο Μέγαρο να παρακολουθήσουν την πρόβα κι επιστρέφοντας είχαν κυριολεκτικά τρελαθεί που είδαν μια τέλεια αίθουσα», λέει η Δήμητρα Ραφτοπούλου, εκ μέρους του ελληνικού El Sistema. «Οι γονείς τους, ειδικά οι Σύριοι, βλέπουν θετικά την ενασχόληση με τη μουσική, τόσο για τα αγόρια όσο και τα κορίτσια. Υπάρχουν βέβαια κι εκείνοι που δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον για τίποτα διότι είναι σε κατάθλιψη και δεν μπορούν να ορθοποδήσουν μετά από αυτό που τους συνέβη. Απλώς ζουν εδώ περιμένοντας να φύγουν. Σε όσα παιδιά παίρνουν τελικά άσυλο και φεύγουν με τις οικογένειές τους για τη χώρα μόνιμης εγκατάστασής τους, φροντίζουμε να τους βρίσκουμε δασκάλους για να συνεχίσουν την μουσική στο νέο τους σπίτι».

Τα παιδιά από το κέντρο φιλοξενίας του Σκαραμαγκά παρουσίασαν την μουσική τους πρόοδό στα έγχορδα και την σύγχρονη χορωδία και τα μέλη της γαλλικής ορχήστρας με την σειρά τους τούς έπαιξαν Μότσαρτ και Μπιζέ.Το Μέγαρο Μουσικής θα δώσει συνέχεια σε δράσεις που στέκονται δίπλα στα παιδιά, και ειδικότερα στους πρόσφυγες, γιατί θεωρεί ότι η μουσική είναι ένα αγαθό που ανήκει σε όλους και που όλοι πρέπει να μοιράζονται.

Λάμπρος Παπαδής, Δημοσιογράφος