Είναι γεγονός ότι δεν αρέσουν σε όλους τα ίδια χρώματα. Όπως, επίσης, δεν μας αρέσουν και τα ίδια χρώματα για όλα τα πράγματα ή τις περιστάσεις. Μπορεί κάποιος να προτιμάει τα έντονα χρώματα στο ντύσιμό του, αλλά να θέλει το σπίτι του να είναι στις ουδέτερες αποχρώσεις του λευκού και του μπεζ. Μπορεί ακόμη και ανά περιόδους να αλλάζουν οι προτιμήσεις μας και ένα χρώμα που μέχρι πρότινος το αποφεύγαμε, να το αναζητούμε και να το υιοθετούμε σε διάφορα αντικείμενα και καταστάσεις. Τι ερμηνεία όμως έχουν τα χρώματα που συναντάμε καθημερινά στην ζωή μας;

paizontas-me-ta-xromata-1

• Κόκκινο: Δράση, ένταση, ενέργεια, εκτόνωση, εξωστρέφεια.Η επιλογή του σημαίνει ότι κάποιος θέλει να ξεχωρίζει από το πλήθος.
• Ροζ: Αθωότητα, θηλυκότητα. Η επιλογή του σημαίνει έκφραση αγάπης και αποδοχή της θηλυκής πλευράς.
• Πορτοκαλί: Φαντασία, δημιουργικότητα, δυναμισμός.Η επιλογή του σημαίνει ότι κάποιος είναι φιλόδοξος και έχει ροπή στις απολαύσεις.
• Κίτρινο: Ζωντάνια, περιέργεια, χαρά.Η επιλογή του σημαίνει ότι αναζητάτε την έμπνευση.
• Πράσινο: Ελπίδα, ωριμότητα, ευημερία.Η επιλογή του σημαίνει ότι βρίσκεστε σε αναζήτηση χρήματος και αγάπης.
• Μπλε: Σταθερότητα, σοβαρότητα, ηρεμία.Η επιλογή του σημαίνει ότι έχετε ανακτήσει τις δυνάμεις σας.
• Μοβ: Διανόηση, πολυτέλεια, πλούτος.Η επιλογή του σημαίνει ότι κάποιος αναζητά πνευματική ισορροπία.
• Λευκό: Φως, αθωότητα, πίστη.Η επιλογή του σημαίνει ότι γίνονται θετικές σκέψεις και αναζητάμε μία πετυχημένη αρχή.
• Γκρι: Συμβιβασμός, ψυχρότητα.Η επιλογή του σημαίνει ότι κάποιος έχει τάσεις απομόνωσης.
• Μαύρο: Δύναμη, κομψότητα, μυστήριο.Η επιλογή του σημαίνει ότι: θέλετε να επιβληθείτε.
• Καφέ: Σταθερότητα, αξιοπιστία.Η επιλογή του σημαίνει ότι: είστε πρακτικοί και σας αρέσει η ρουτίνα της καθημερινότητας.

Μια βαθύτερη ματιά στο χρώμα του πράσινου

Ολοένα και περισσότερες έρευνες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο στη φύση είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς συγκριτικά με τους υπόλοιπους. Τι γίνεται όμως όταν η πρόσβαση στην εξοχή, γίνεται παρά μόνο μέσω των φωτογραφιών εξοχικών τοπίων; Και πάλι η φύση εξασκεί ηρεμιστική δράση σύμφωνα με τους ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ.Οι ερευνητές έδειξαν σε δυο ομάδες φοιτητών φωτογραφίες εξοχικών τοπίων ή αστικών τοπίων σε δυο διαφορετικές στιγμές: πριν και μετά από ένα δύσκολο τεστ μαθηματικών.Διαπίστωσαν ότι το στρες των φοιτητών δεν διαφοροποιήθηκε όταν είδαν τις φωτογραφίες πριν το τεστ. Η διαφορά ωστόσο, σημειώθηκε μετά. Εκείνοι που μετά το τεστ είδαν τις φωτογραφίες των εξοχικών τοπίων ηρέμησαν γρηγορότερα από την ένταση που είχαν κατά τη διεξαγωγή του τεστ, συγκριτικά με εκείνους που είδαν τις φωτογραφίες με αστικά τοπία.Επομένως η θέαση έστω και σε φωτογραφία του πράσινου μας βοηθά να ανακάμψουμε από το στρες υποστηρίζουν οι ερευνητές.

 

Για τον Τομέα Έρευνας:

Στεφανία Καραφύλλα, Δημοσιογράφος