Στις 7 Αυγούστου του 1876 γεννιέται η Μάτα Χάρι, φιλόδοξη χορεύτρια-κατάσκοπος ολλανδικής καταγωγής. Στα 27 της χρόνια αποφασίζει να αφήσει τη γενέτειρά της αλλά και τον κατά 20 χρόνια μεγαλύτερο σύζυγό της Ρούντολφ Μακ Λέοντ, αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι, φτάνει στο Παρίσι κι επιχειρεί να γίνει μοντέλο του ζωγράφου Οκτάβ Γκιγιονέτ χωρίς όμως επιτυχία. Στη συνέχεια,πριν γίνει διάσημη με το όνομα Μάτα Χάρι που σημαίνει Ήλιος στα μαλαισιανά, χορεύει σε ιδιωτικά σαλόνια με το όνομα Lady Μακ Λέοντ. Συγκεκριμένα χορεύει ινδικούς χορούς χωρίς όμως να ξέρει. Απλά τους φαντάζεται ανακαλώντας στη μνήμη της αναμνήσεις από την παραμονή της στις ολλανδικές Ινδίες. Στις 13 Μαϊου του 1905 ο Εμίλ Γκιμέτ, ιδρυτής του μουσείου ασιατικών τεχνών στο Παρίσι της ετοιμάζει μια αίθουσα για να πραγματοποιήσει την παράστασή της και τότε η Μάτα Χάρι που είχε ξεκινήσει να χορεύσει ως πριγκίπισσα, καταλήγει γυμνή. Το ακραίο θέαμα για την εποχή που κανονικά τιμωρείται με φυλάκιση, έγινε για την Μάτα Χάρι η αρχή μια μεγάλης ζωής. Ξεκίνησε, λοιπόν, παρά τις πολλές κριτικές, να χορεύει στα διασημότερα θέατρα του Παρισιού.

Ξεσπά όμως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και η Μάτα Χάρι επιστρέφει στην Ολλανδία. Εκεί, όντας πνιγμένη από τα χρέη που οφείλονται στον πολυτελή βίο της, δέχεται την πρόταση Γερμανού διπλωμάτη να τις ξεπληρώσει τα χρέη όσο αυτή θα του φέρνει πληροφορίες κι έτσι γίνεται η πράκτορας Η21. Επιστρέφει τότε στο Παρίσι και συναντά τον λοχαγό Λαντού, ο οποίος έχει μεν υποψίες για το πρόσωπό της, ωστόσο τις αναθέτει κάποιες αποστολές παρακολουθώντας την. Οι υποψίες, όμως, ενισχύονται όταν η Μάτα Χάρι ζητάει και παίρνει άδεια εισόδου για το μέρος όπου η Γαλλία κατασκευάζει στρατιωτικό αεροδρόμιο,το Βιτέλ. Τον Ιανουάριο του 1917 ανακαλύπτεται ένα μήνυμα των γερμανικών υπηρεσιών που αποδεικνύει ότι η πράκτορας Η21 είναι διπλή πράκτορας.

Κατά συνέπεια, ένα μήνα μετά συλλαμβάνεται στο δωμάτιο της στο Elysse Palace-Hotel και μπαίνει απευθείας στη φυλακή Σεν Λαζάρ. Στις 24 Ιουλίου καταδικάζεται σε θάνατο από το Πολεμικό Συμβούλιο. Έκτοτε η πολύπλοκη και περιπετειώδης ζωή της Μάτας Χάρι έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ιστορικών και συγγραφέων, έχει εμπνεύσει δεκάδες σκηνοθέτες ενώ το Dutch National Ballet δημιούργησε το 2015 στο Άμστερνταμ το μπαλέτο “Μάτα Χάρι”.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος