Ο Μαρίνος Μητραλέξης υπήρξε ένας κορυφαίος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, γράφοντας ιστορία κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού Πολέμου, με τον εμβολισμό και την κατάρριψη εχθρικού αεροπλάνου.

O Μαρίνος Μητραλέξης γεννήθηκε το 1916 στο χωριό Μίλα Μεσσηνίας. Τον Οκτώβριο του 1935 εισήλθε στη Σχολή Αεροπορίας, από την οποία αποφοίτησε τον Αύγουστο του 1938 με το βαθμό του Ανθυποσμηναγού.

Υπηρετούσε την 22η Μοίρα Διώξεως στη Μίκρα της Θεσσαλονίκης, μόλις ξεκίνησε ο Ελληνοϊταλικός  Πόλεμος, η οποία  διέθετε αεροπλάνα πολωνικής κατασκευής PZL P24 (Πε-Ζετ-Ελ). Το μεσημέρι της 2ας Νοεμβρίου 1940  σμήνη ιταλικών βομβαρδιστικών πετούσαν πάνω από τη Βέροια, συνοδευόμενα από καταδιωκτικά, με προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Αμέσως σήμανε συναγερμός στη Μίκρα κι πολλά  αεροπλάνα απογειώθηκαν για να τα αναχαιτίσουν. Η ενέργεια αυτή στέφθηκε με επιτυχία , με αποτέλεσμα να αποτραπεί ο βομβαρδισμός της Θεσσαλονίκης.

Η αναμέτρηση στους αιθέρες ήταν η πιο άνιση για την ελληνική πλευρά. Η Ελληνική Βασιλική Αεροπορία υστερούσε δραματικά της Ιταλικής Αεροπορίας (Regia Aeronautica), τόσο σε ποιότητα όσο και σε αριθμούς. Ωστόσο, οι Έλληνες χειριστές αντιπαρέταξαν τόλμη και επινοητικότητα. Αυτά τα δύο χαρακτηριστικά φαίνεται ότι τα διέθετε και με το παραπάνω ο υποσμηναγός Μαρίνος Μητραλέξης, που έκανε παράτολμες πτήσεις και χρησιμοποιούσε κάθε μέσο για να πλήξει τον εχθρό.

Κατά τη διάρκεια των αερομαχιών, ο ανθυποσμηναγός Μητραλέξης αντιλαμβάνοντας  ότι  τα πυρομαχικά  του σώθηκαν, επιτέθηκε σ’ ένα εχθρικό βομβαρδιστικό τύπου Savoia-Marchetti , με ενέργεια καμικάζι.  Με τον έλικα του κινητήρα του απέκοψε το ουραίο πηδάλιο και κατέρριψε τον εχθρό  κοντά στον Λαγκαδά. Παρά τη σοβαρή βλάβη που υπέστη ο έλικας του αεροπλάνου του, κατόρθωσε να το προσγειώσει σ’ ένα χωράφι, στο σημείο που λίγο νωρίτερα είχαν προσγειωθεί με τα αλεξίπτωτά τους το πλήρωμα του καταρριφθέντος ιταλικού βομβαρδιστικού.

Με τη βοήθεια  των χωρικών της περιοχής, τους  συνέλαβε και τους μετέφερε στη Στρατιωτική Διοίκηση Θεσσαλονίκης. Τιμήθηκε με το Χρυσό Αριστείο Ανδρείας, την ανώτατη ηθική διάκριση που απονέμεται σε καιρό πολέμου.Το κατόρθωμά του απασχόλησε για πολλές ημέρες τον ελληνικό και διεθνή Τύπο. Η εφημερίδα «Πρωία» μάλιστα, στο φύλλο της 17ης Νοεμβρίου 1940, δημοσίευσε συνέντευξη του ανθυποσμηναγού Μπρουσόλο Γκαριμπάλδο, ενός από τους διασωθέντες, ο οποίος επιβεβαίωσε την ενέργεια του Μητραλέξη, απορρίπτοντας τις όποιες εκδοχές ήθελαν τη σύγκρουση ως ατύχημα. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχή διέφυγε στη Μέση Ανατολή, όπου συνέχισε την πολεμική δράση του.

Ο Μαρίνος Μητραλέξης άφησε την τελευταία του πνοή στα γαλάζια νερά του Αιγαίου. Στις 19 Σεπτεμβρίου 1948, κατά την εκτέλεση αποστολής αναγνώρισης, το αεροσκάφος τύπου Airspeed Oxford κατέπεσε λόγω μηχανής βλάβης στη θαλάσσια περιοχή κοντά στην Τήνο και βυθίστηκε.  Μαζί με τον επισμηναγό Μητραλέξη έφυγαν από τη ζωή ο αντισμήναρχος Δημοσθένης Πολίτης και ο επισμηναγός Δημήτριος Γαλανάκος, που επέβαιναν του μοιραίου αεροπλάνου.

 

Για τον Τομέα Βιογραφιών & Κουλτούρας Πολιτισμών

Μαίρη Αυδίκου, Δημοσιογράφος