Το Μαρακές, που είναι χτισμένο στην οροσειρά του Άτλαντα (ή αλλιώς “Κόκκινη Πόλη” ή “Αλ Χάμρα”), είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου (μετά την Καζαμπλάνκα) και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά αυτού. Η αίγλη που χαρακτηρίζει την πόλη, τα μοναδικά κτίρια και τα τζαμιά της και οι αγορές που βρίσκονται σε αυτή την χρήζουν άξια επισκέψεως και σίγουρα το να την επισκεφτεί κανείς αποτελεί εμπειρία ζωής.Το όνομά της προήλθε από τις βερβερικές λέξεις mur (n) akuch (Χώρα του Θεού), αλλά και το ιδιο το Μαρόκο πήρε το όνομά του από την ίδια ρίζα.

Η ιστορία της πόλης ξεκινά τον 11ο αιώνα , που η περιοχή βρισκόταν υπό την εξουσία της πόλης Αγκμάτ, αλλά στη συνέχεια, που λόγω υπερπληθυσμού κρίθηκε απαραίτητη η δημιουργία μιας νέας πρωτεύουσας, άρχισε το 1070 να χτίζεται η πόλη, η οποία ολοκληρώθηκε από τον διάδοχο του ηγέτη που ξεκίνησε αυτό το εγχείρημα. Το 1269, το Μαρακές κατακτήθηκε από τη δυναστεία των Μερινίδων και πρωτεύουσα του κράτους έγινε η πόλη Φεζ, μέχρι και τις αρχές του 16ου αιώνα, οπότε και ξαναέγινε πρωτεύουσα το Μαρακές και κατασκευάστηκαν πολυτελή παλάτια. Στο τέλος του 17ου αιώνα, όμως, η πρωτεύουσα μετφέρθηκε και πάλι στη Φεζ και στη συνέχεια στην πόλη Μεκνές.

marakes-1_compressed

Τα περισσότερα αξιοθέατα στο Μαρακές βρίσκονται στην παλιά πόλη, Μεδίνα, που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και έχει πληθυσμό που ξεπερνά τους 1.000.000 κατοίκους. Ειδικότερα, η πλατεία Djemaa el Fna είναι από τις πιο πολυσύχναστες στην Αφρική και εκεί γίνεται το γνωστό,μεγάλο παραδοσιακό παζάρι, όπου το πρωί συναντά κανείς κυρίως μικροπωλητές,ακροβάτες,χορευτές και μουσικούς, ενώ το βράδυ αυτά αντικαθίστανται από υπαίθριους πάγκους φαγητού, καλλιτέχνες του δρόμου και πολλά χρώματα.Οι αγορές της περιοχής (σουκ) είναι κάτι το πολύ ξεχωριστό και σε αυτές μπορεί κανείς να βρει από υφάσματα, ρούχα, κοσμήματα και αντίκες μέχρι φάρμακα και υλικά για ξόρκια!

marakes-2_compressed

Όποιος επισκέπτεται το Μαρακές,σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψει να επισκεφτεί και ένα από τα χαμάμ για τα οποία φημίζεται το Μαρόκο και να ζήσει την αυθεντική εμπειρία του χαμάμ, που βοηθά στη χαλάρωση και την αναζωογόνηση του σώματος και του νου. Ακόμα μια αξέχαστη εμπειρία θα ήταν η βόλτα με καμήλα και η ξενάγηση στην πόλη από τους ειδικούς ξεναγούς. Δημοφιλή πιάτα που θα μπορούσε να δοκιμάσει είναι το πικάντικο λουκάνικο, οι αρνίσιοι κεφτέδες και το κουσκούς.

Κάποια γνωστά αξιοθέατα είναι οι Τάφοι των Σααντί, μαυσωλείο της δυναστείας των Σααντί, το Τέμενος Κουτούμπια, που ήταν κάποτε αγορά βιβλίων ( αν και η είσοδος σε μη μουσουλμάνους δεν επιτρέπεται), το Palais Dar Si Said, που υπήρξε παλάτι του 19ου αιώνα και πλέον είναι μουσείο που φιλοξενεί έργα λαϊκής τέχνης και το Παλάτι El Badi, που το όνομά του σημαίνει “θαύμα” και ,πράγματι, η όψη του δείχνει πως αδιαμφισβήτητα αποτελούσε σημαντικό αρχιτεκτονικό έργο της εποχής.

http://www.eoeresearch.org/wp-content/uploads/2016/12/marakes-3_compressed.jpg

Οποιοσδήποτε,λοιπόν,βρίσκεται σε αναζήτηση κάποιου εξωτικού προορισμού και μιας κοιτίδας ενός πολιτισμού αλλιώτικου από αυτούς που είχαμε συνηθίσει, δεν θα μετάνιωνε ποτέ το να επισκεφτεί το Μαρακές και γενικά το Μαρόκο, όπου χωρίς αμφιβολία θα αποκομίσει ένα σύνολο πρωτόγνωρων γνώσεων και εμπειριών.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ζωή Καραλή, Δημοσιογράφος