Αποτρόπαιες πράξεις πραγματοποιήθηκαν σε άμαχους Τούαρεγκ, στο βορειοανατολικό Μάλι, στα σύνορα με τον Νίγηρα, όταν τζιχαντιστές σκότωσαν περίπου 40 ανθρώπους, ανάμεσά τους ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά.

Οι εγκήμλατικές ενέργεις των τζιχαντιστών έλαβαν χώρα σε απομακρυσμένη περιοχή όπου οι ίδιοι έχουν ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος. Υπέστησαν πρόσφατα μεγάλες απώλειες όταν αντιμετώπισαν τη γαλλική δύναμη Μπαρχάν και τον στρατό του Μάλι, που υποστηρίζονται συχνά από δύο ένοπλες ομάδες κυρίως των Τουαρέγκ, τη Gatia και τη MSA. “Υπήρξαν 43 νεκροί σε δύο ημέρες, όλοι άμαχοι, της ίδιας κοινότητας”, δήλωσε σήμερα τηλεφωνικά από τη Μενάκα, μεγάλη πόλη της περιοχής, ο Σιντιγκί Αγκ Χαμάντι, εκπρόσωπος της φυλής. “Οι μαχητές μας καταστρέφουν τις βάσεις τους και τους αποδυναμώνουν. Αυτοί έρχονται και επιτίθενται σε αθώους πολίτες”, είπε θεωρώντας τις σφαγές αυτές αντίποινα των τζιχαντιστών στα πλήγματα που δέχτηκαν κυρίως από την Ομάδα Αυτοάμυνας Τουαρέγκ Ιμγάντ και τους συμμάχους της.

Η MSA επιβεβαίωσε ότι πληροφορήθηκε τη δολοφονία των 43 ανθρώπων κατά τη διάρκεια των δύο επιδρομών στις 26 Απριλίου και 27 Απριλίου. Σε ανακοίνωση της “απευθύνει επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις του Μάλι, του Νίγηρα να θέσουν αμέσως τέλος στα αποτρόπαια εγκλήματα που διαπράττονται”, αλλά διαβεβαιώνει ότι “δεν θα υποκύψει σε κανέναν εκφοβισμό”. Την πρώτη μέρα του Μάη, μέλη των ίδιων οργανώσεων που χτύπησαν τις προηγούμενες μέρες, σκότωσαν άλλους 17 ανθρώπους. Ηλικιωμένοι κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους ενώ τα άτομα που επιτέθηκαν έκλεψαν αντικείμενα από τα τοπικά σπίτια.

Οι Τουαρέγκ, είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και στο τμήμα του Σαχέλ στη δυτική Αφρική. Η ονομασία “Τουαρέγκ” είναι αραβική και σημαίνει προφανώς “περιπλανόμενος”. Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Λιβύη. Είναι μουσουλμάνοι σουνίτες στο θρήσκευμα, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φορούν, κυρίως οι γυναίκες.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος