Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων στις διακοπές. Αυτοί που προτιμούν τα κοσμοπολίτικα θέρετρα, τις γεμάτες κόσμο και μουσική παραλίες και αυτοί που επιλέγουν κάτι ήσυχο, καθόλου πολυσύχναστο και με περισσότερα αξιοθέατα. Εάν εσύ που διαβάζεις αυτό το κείμενο ανήκεις στη δεύτερη κατηγορία, μπορείς να συμπεριλάβεις το Λουτρό στους επόμενους προορισμούς σου.

Το Λουτρό, βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Νομό Χανίων. Είναι νότια από τη Χώρα των Χανίων και πολύ κοντά στα Σφακιά. Η ονομασία του χωριού οφείλεται στα λουτρά που υπάρχουν στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα ήρεμο, σχεδόν γαλήνιο καλοκαιρινό θέρετρο, που είναι προσβάσιμο μόνο με καραβάκι ή σκάφος∙ για το λόγο αυτό, δύσκολα θα βρει κανείς αυτοκίνητο να περιφέρεται εκεί. Όπως, επίσης, δε θα βρει και μόνιμους κατοίκους, καθώς το Λουτρό έχει κόσμο, κατεξοχήν, τους καλοκαιρινούς μήνες και ορισμένες γιορτές και αργίες μέσα στη χρονιά.

Το χωριό είναι αρκετά μικρό και διαθέτει τα απολύτως απαραίτητα για τους παραθεριστές του. Αρκετές ταβέρνες με παραδοσιακά πιάτα, δύο-τρία καφέ/μπαρ και ξενοδοχεία έτοιμα να φιλοξενήσουν τους τουρίστες τους. Το βασικότερο σε αυτό το μέρος είναι οτι λόγω του μικρού μεγέθους του, δημιουργείται πολύ εύκολα ένα παρεϊστικο κλίμα και ενδείκνυται γι’ αυτούς που λατρεύουν την πεζοπορία στη φύση και ψάχνουν έναν ήρεμο τόπο, χωρίς τουρίστες. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει τόσο πολύ τον Αύγουστο, που το Λουτρό αποκτά αρκετή κίνηση.

Όσον αφορά τις εξορμήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος, πρωταρχικό ρόλο έχουν τα μονοπάτια μέσα στη φύση. Το πρώτο μονοπάτι είναι το Ε4 και έχει δύο κατευθύνσεις∙ προς την Αγία Ρουμέλη στα δυτικά και προς τη Χώρα των Σφακίων στα ανατολικά. Δεύτερο μονοπάτι είναι αυτό που οδηγεί στη εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Ανώπολη και τέλος, ο δρόμος από το φαράγγι της Αράδαινας που φτάνει ως την παραλία Μάρμαρα.

Μιας και πρόκειται για κατ’εξοχήν θερινό προορισμό, βασικό ρόλο παίζουν και οι παραλίες γύρω από το Λουτρό. Πέρα από τις δύο παραλίες που διαθέτει ο κόλπος του χωριού, με μόνιμα γαλήνια νερά, μπορεί κανείς να πάει με σκάφος στις κοντινές παραλίες. Προς τα δυτικά θα βρει την παραλία του Φοίνικα, του Λύκου και τα Μάρμαρα, ενώ ανατολικά το Περβολάκι, τον Τίμιο Σταυρό και τα Γλυκά Νερά. Ακόμα, με καραβάκι εύκολα επισκέπτεται το νοτιότερο νησί του Αιγαίου, τη Γαύδο.

Τέλος, το Λουτρό, πέραν της φυσικής ομορφιάς του, έχει και ιστορικά – αρχαιολογική σημασία. Το 1821, η πρώτη ελληνική κυβέρνηση έχτισε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και την εκκλησία Παναγία του Λουτρού. Λόγω της λατρείας που υπήρχε, επίσης, στο δωδεκάθεο, έξω από την περιοχή του Λουτρού, υπάρχει ακόμα μέρος από την Αρχαία Πόλη και ο Ναός του Απόλλωνα.

Δάφνη Τσάρτσαρου, Δημοσιογράφος