Χρειάζεστε άμεσα να “απαλλαγείτε”  από την καθημερινή ρουτίνα και ταυτοχρόνως να περάσετε λίγες μέρες χαλάρωσης και διασκέδασης;

Ο προορισμός, λοιπόν, είναι ένας… και δεν είναι άλλος από τα Λουτρά Πόζαρ.

Που βρίσκονται, όμως τα Λουτρά Πόζαρ;

Σε απόσταση 13χλμ. από την έδρα του Δήμου Αλμωπίας, την Αριδαία, και 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη, σε μία πανέμορφη τοποθεσία, έκτασης 72 στρεμμάτων, βρίσκονται τα Λουτρά Λουτρακίου ή αλλιώς Λουτρά Πόζαρ Αλμωπίας, όπως είναι ευρέως γνωστά.

Πρόκειται για έναν τόπο πλούσιο σε βλάστηση, φυσική ομορφιά και πολλές ξεχωριστές ομορφιές. Το ιδιαίτερο αυτό τοπίο συνδυάζει την μοναδικότητα και το μεγαλείο ενός θαύματος: μια χαράδρα έχει δημιουργηθεί σε ένα μεγαλοπρεπές, βραχώδες βουνό και μέσα της ρέει ο Θερμοπόταμος «Τόπλιτσα», σχηματίζοντας μικρούς καταρράκτες και ρηχές κοίτες στις όχθες.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Ιαματικές Πηγές των Λουτρών αποτελούν κέντρο Ιαματικού Τουρισμού, καθώς χρησιμοποιούνται από τους επισκέπτες τους, κυρίως για θεραπευτικούς λόγους. Οι μορφές υδροθεραπείας που εφαρμόζονται σε αυτά είναι: η Λουτροθεραπεία και η Ποσιοθεραπεία.

 

Ποια είναι η ιστορία της Ιαματικής Λουτροθεραπείας;

Στο πέρασμα των αιώνων μέσα από τις θρησκείες, μυθολογίες και παραδόσεις, οι άνθρωποι απέδιδαν στο νερό εξαιρετικές ιδιότητες. Η πίστη για την ανώτερη φύση του νερού είχε πολλές εφαρμογές σε διάφορες ιεροτελεστίες, οι οποίες συνδέονταν συχνά με θεραπευτικές πρακτικές. Η σύνδεση αυτή, πραγματοποιήθηκε επειδή γρήγορα οι άνθρωποι συνειδητοποίησαν ότι το υγρό στοιχείο μπορεί να λειτουργήσει σαν μέσο, για την ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και ως γιατρικό για οριστική θεραπεία.

Από πολλούς ερευνητές, η ιαματική λουτροθεραπεία θεωρείται η πρώτη μορφή θεραπείας που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος για διάφορες ασθένειες. Μάλιστα, η ιστορία της είναι στενά συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου μας, αφού οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τα λουτρά για την υγιεινή του σώματος, θεωρώντας τα δείγματα πολιτισμού.

Τα Ασκληπιεία, δηλαδή, ναοί που κτίζονταν κατά την ελληνική αρχαιότητα και αφιερώνονταν αποκλειστικά στη θεραπεία παθήσεων, χτίζονταν κοντά σε ιαματικές πηγές και προσέφεραν στους ασθενείς συνδυασμό λουτρών, δίαιτας και ψυχολογικών μέσων. Ο πρώτος παρατηρητής των θεραπευτικών αυτών πηγών ήταν ο ιστορικός Ηρόδοτος, και ο θεμελιωτής της Ιατρικής, Ιπποκράτης (5ος π.Χ. αιώνας), καθορίζοντας τις δράσεις των ψυχρών και θερμών λουτρών στο ανθρώπινο σώμα, καθώς και τις παθήσεις, για τις οποίες ενδείκνυται η χρήση των ιαματικών νερών.
Επίσης, προσδιορίζει τους πρώτους κανόνες για τον τρόπο που πρέπει να γίνονται τα μπάνια και κάνει την πρώτη κατάταξη των νερών των θερμομεταλλικών πηγών ανάλογα με το χρώμα, την οσμή και τη γεύση. Συνοψίζοντας, είναι ένας αξιοζήλευτος προορισμός για χαλάρωση, τόνωση, καθώς παρέχει τα πάντα στους επισκέπτες. Από ειδικά διαμορφωμένες και οργανωμένες εσωτερικές πισίνες, χαμάμ, τζακούζι και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους!