Σε μία σχετικά κοντινή εξόρμηση από τη Θεσσαλονίκη και σε απόσταση μιάμισης ώρας περίπου με το αυτοκίνητο, βρίσκεται η Λίμνη Πολυφύτου η οποία κρύβει στις πλαγιές τριγύρω της απίστευτες ομορφιές. Η λίμνη Πολυφύτου είναι τεχνητή λίμνη του ποταμού Αλιάκμονα, στο νομό Κοζάνης. Σχηματίστηκε το 1973, μετά την κατασκευή του ομώνυμου φράγματος (Πολυφύτου) στον ποταμό και καλύπτει έκταση 74 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αποτελεί ιδιοκτησία της ΔΕΗ, έχει παραχωρηθεί όμως στους γύρω κατοίκους προς αλιευτική και οικοτουριστική εκμετάλλευση.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-11-7-43-52-%ce%bc%ce%bc

Στα νερά της λίμνης έχουν καταγραφεί 17 είδη ψαριών του γλυκού, από τα οποία τα 3 αναφέρονται στην Οδηγία 92/43/ΕΟΚ -η οποία μιλάει για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας-, 5 προστατεύονται από τη Σύμβαση της Βέρνης και 4 αναφέρονται στο Κόκκινο Βιβλίο με σημαντικότερα από αυτά τη μαλαμίδα, το γουλιανό, το γριβάδι και την πέρκα, ενώ στο Δέλτα του ποταμού Αλιάκμονα απαντώνται και πολλά ευρύαλα είδη – αντέχουν δηλαδή σε μεγάλες μεταβολές αλατότητας και θερμοκρασίας του νερού. Η περιοχή του ταμιευτήρα Αλιάκμονα είναι σημαντικός βιότοπος για τα αρπακτικά πουλιά, όπως ο πετρίτης και η αετογερακίνα, διότι τους προμηθεύει τροφή, φώλιασμα και καταφύγιο. Η περιοχή χρησιμοποιείται επιπλέον και από μεταναστευτικά είδη σαν χειμερινό καταφύγιο όπως ο πολύχρωμος μελισσοφάγος, ο τραγουδιάρης κοκκινολαίμης και ο κυνηγός των εντόμων γιδοβύζι. Αναφέρονται επίσης αρκετά είδη ερπετοπανίδας, ενώ σε ότι αφορά την πανίδα των θηλαστικών στη λίμνη και γύρω απ’ αυτήν, έχουν αναφερθεί 10 διαφορετικά είδη.

polifitos-2

Διασχίζοντας την Υψηλή Γέφυρα Σερβίων η οποία είναι μία από τις μακρύτερες γέφυρες στην Ελλάδα με μήκος 1,372 μέτρα, μία από τις πολλές επιλογές που έχουμε είναι το Βελβεντό, το οποίο έχει μακρόχρονη ιστορία και βυζαντινή παράδοση με τα ίχνη αρχαίων περιτειχισμένων οικισμών να χάνονται μέσα στην πλούσια βλάστηση και στον κάμπο γύρω που είναι γεμάτος χρώματα και μυρωδιές πλημμυρισμένος από ροδακινιές, μηλιές και αμπέλια. Ένας παλιός θρύλος διηγείται πως στα μέρη τούτα έφτασε κάποτε η Άρτεμις να κυνηγήσει συνοδευόμενη από πανώριες Νύμφες. Μια από αυτές η Βενδώ, τόσο μαγεύτηκε απ’ την ονειρεμένη ομορφιά του τοπίου ώστε αποφάσισε να ριζώσει εδώ, και να κυνηγά στα αχανή δάση. Έριχνε λοιπόν τα βέλη της και εκείνα περιχαράκωναν το πιο εύφορο κομμάτι γης. Όταν αργότερα έφτασαν Λατίνοι οικιστές, νόμισαν το σημάδι θεϊκό, έκτισαν το χωριό τους και το ονόμασαν Βελβενδό από τις λέξεις Βέλη-Βενδώ.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-11-7-44-07-%ce%bc%ce%bc

polifitos-4

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-11-7-44-18-%ce%bc%ce%bc

Προσπερνώντας το Βελβεντό και μετά τον οικισμό Μετόχι, αφήνουμε το αυτοκίνητο και ξεκινάμε την πεζοπορία μέσα στην καταπράσινη φύση με προορισμό το Σκεπασμένο και το φαράγγι των εννιά πιερίδων μουσών. Στο φυσικό αυτό μονοπάτι θα συναντήσετε πλήθος από οστρυές. Ξύλο βαρύ και σκληρό που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μικροαντικειμένων. Θα συναντήσετε και τις περίφημες ακακίες οι οποίες έχουν την ιδιότητα της άμεσης αναγέννησης μετά από πυρκαγιές με τη βοήθεια ριζοβλαστήματων. Στα αναρίθμητα πλατάνια θα δείτε πλεγμένους κισσούς. Ο Διόνυσος και η ακολουθία του στολίζονταν με στεφάνια από κισσό τα φύλλα του οποίου χρησιμοποιούνται θεραπευτικά κατά του κοκκίτη, της νευραλγίας, των θρομβών, σε βήχα και πλήθος άλλων ενοχλήσεων. Το Σκεπασμένο αποτελεί ένα τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με τους καταρράκτες, τις φυσικές λιμνούλες και την πλούσια βλάστηση να έχουν ταυτιστεί απόλυτα στη συνείδηση των επισκεπτών με το Βελβεντό.

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-11-7-44-30-%ce%bc%ce%bc

%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%b9%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80%ce%bf-2016-11-11-7-44-40-%ce%bc%ce%bc

polifitos-9

Για τον Τομέα Βιοτόπων:

Γιώργος Ταχμαζίδης, Δημοσιογράφος – Υπεύθυνος Τομέα Βιοτόπων και Περιβάλλοντος.