Πανέμορφα και ειδυλλιακά τοπία αποτελούν σήμα κατατεθέν της  χώρα μας. Η Λίμνη Κερκίνη συγκαταλέγεται σε αυτά τα τοπία και αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για εσωτερική γαλήνη και άπειρες δραστηριότητες. Σημειώνεται ότι η Λίμνη τα τελευταία χρόνια εξελίχθηκε σε εναλλακτική όαση για επισκέπτες από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο και κυρίως για τους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τον «παράδεισο».

Ειδικότερα, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Σερρών, μόλις 40χλμ από την πόλη των Σερρών και περίπου 100χλμ. από τη Θεσσαλονίκη. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Λίμνη Κερκίνη έχει ανακηρυχθεί Εθνικό Πάρκο και ένας από τους δέκα υγρότοπους Διεθνούς Σημασίας σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση Ramsar. Επίσης, το Εθνικό Πάρκο Λίμνης Κερκίνης ανήκει στο Δίκτυο Προστατευμένων περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “Natura 2000”.

 “ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΧΕΡΙ

Η λίμνη της Κερκίνης δεν υπήρχε πάντα εκεί, στη σκιά του όρου Μπέλες. Δημιουργήθηκε από ανθρώπινο χέρι, χάρη στο φράγμα που υψώθηκε στον Στρυμόνα την δεκαετία του 1930. Έκτοτε, πολλά έχουν αλλάξει στην περιοχή, εκτός από την φυσική ομορφιά, που οι ντόπιοι φροντίζουν να διατηρούν ανέπαφη.

 

ΦΕΤΟΣ, ΘΑ ΠΑΣ!

Ωστόσο, αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε αυτό το μέρος και βλέποντας μόνο φωτογραφίες, θα αναρωτηθείς τι μπορείς να κάνεις εκεί;  Η απάντηση είναι απλή… ΠΟΛΛΑ(!) αρκεί να έχεις αρκετή διάθεση και θέληση, για περιπλάνηση. Είναι μια καλή ευκαιρία, λοιπόν, για όσους δεν έχουν επισκεφτεί το συγκεκριμένο μέρος, φέτος να το εξερευνήσουν.

Η πρώτη αίσθηση που σου αφήνει το συγκεκριμένο τοπίο δεν περιγράφεται με λέξεις… Η θέα είναι μαγική, σε αιχμαλωτίζει αμέσως και δε θέλεις με τίποτα να φύγεις!

Μάλιστα, είναι ιδανικό μέρος για ερωτευμένα ζευγαράκια, παντρεμένα και μη, καθώς υπάρχει η δυνατότητα να θαυμάσουν  με μια βαρκάδα –τις ειδικές «πλάβες» που πλέουν ήσυχα πάνω στα νερά της – τα νούφαρα, τους νεροβούβαλους που… πλατσουρίζουν στις όχθες, τις ιτιές, καθώς και τα δεκάδες εντυπωσιακά πουλιά που κατακλύζουν τη λίμνη, από πελαργούς και αργυροπελεκάνους, μέχρι ερωδιούς, ιδιαίτερα τις εποχές της μετανάστευσης. Επιπλέον, ο επισκέπτης μπορεί να αφουγκραστεί τους ήχους της λίμνης και του βουνού μέσω περιηγήσεων με άλογα, ποδήλατα ή και με μια  απλή πεζοπορία.

ΤΟΠΙΚΑ ΕΔΕΣΜΑΤΑ

Μη νομίζετε, όμως ότι φημίζεται μόνο για το όμορφο τοπίο της, έχει και άλλες “χάρες”, τις οποίες μπορείτε να γευτείτε! Στην περιοχή της λίμνης Κερκίνη θα δοκιμάσετε καλό παραδοσιακό φαγητό, όπως για παράδειγμα τις βουβαλίσιες μπριζόλες, μαγειρευτό στη γάστρα, βουβαλίσια λουκάνικα ή αγριογούρουνο με κυδώνι και πολλές ακόμη σπεσιαλιτέ με κύριο συστατικό το βουβαλίσιο κρέας. Ενώ, τα ψάρια της λίμνης γίνονται πεντανόστιμοι ψαρομεζέδες στα ταβερνάκια των παραλίμνιων χωριών.

Όποιος έχει επισκεφτεί την Λίμνη Κερκίνη συνειδητοποιεί πως είναι ένας υπέροχος εναλλακτικός προορισμός  για όλους, με πλούσιο πρόγραμμα από δραστηριότητες και όχι μόνο.