Όταν το ταλέντο και η ομορφιά δεν αποτελούν συνταγή για την επιτυχία. Η πολυτάραχη ζωή ενός ζεν-πρεμιέ ή πώς τα φαντάσματα του παρελθόντος καταβροχθίζουν το μέλλον.

Ο Λευτέρης Βουρνάς γεννήθηκε στην Αθήνα το 1942 και και μεγάλωσε με την θεία του, καθώς σε ηλικία δύο ετών η μητέρα του πέθανε. Ο πατέρας του εξορίστηκε για τα πολιτικά του φρονήματα στην Τασκένδη της Ρωσίας. Μεγάλωσε χωρίς το πατρικό πρότυπο και από παιδί είχε πολλές ευαισθησίες.

18 χρονών παίζει δίπλα στην Ειρήνη Παπά, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και το Νίκο Κούρκουλο στην ταινία Μπουμπουλίνα. Ως ηθοποιός είχε τη στόφα του ζεν-πρεμιέ και ειδικεύτηκε στους ομώνυμους ρόλους. Διέθετε γυμνασμένο σώμα και όμορφο πρόσωπο και γρήγορα είχε προτάσεις για κινηματογραφικές παραγωγές. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής Σταυράκου, από την οποία αποφοίτησε με βαθμό άριστα, πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση στο σανίδι το 1962, μετέχοντας στο έργο ”Τα Κόκκινα Φανάρια”. Συμμετείχε σε περισσότερες από 30 ταινίες στο πλευρό ηθοποιών όπως του Νίκου Κούρκουλου, της Ζωής Λάσκαρης και του Αλέκου Αλεξανδράκη. Ήταν ο ”Λευτέρης Μόρρος” στην ταινία «Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας» και ο ”Ανδρέας Δενδρινός” στην ταινία «Μια γυναίκα κατηγορείται».

Το 1971 παντρεύτηκε την Αθηνά και μετακόμισαν στη Βούλα. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής του αναζητούσε τον πατέρα του που έμενε στη Ρωσία. Τελικά, κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του και συναντήθηκαν το 1975 στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τον υποδέχτηκε με τη σύζυγό του. Ωστόσο, η ζωή του πατέρα του ήταν στη Ρωσία, καθώς είχε δημιουργήσει τη δική του οικογένεια και έφυγε γρήγορα από την Ελλάδα..Αυτό πληγώνει ανεπανόρθωτα τον ζεν-πρεμιέ..Παρ’ όλα αυτά συνεχίζει να συμμετέχει σε παραγωγές. Γνωστές συμμετοχές του στις ταινίες: ”Ίλιγγος”, ”Στεφανία”, ”Η αμαρτία της ομορφιάς”. Στο θέατρο συνεργάζεται με τους Έλλη Λαμπέτη, Τζένη Καρέζη, Λάμπρο Κωνσταντάρα και Ανδρέα Μπάρκουλη. Συμμετείχε επίσης σε βιντεοταινίες της δεκαετίας του ΄80 και σε κάποιες σειρές της ΥΕΝΕΔ και της ΕΡΤ.

Το 1986 πέθανε η θεία του που τον μεγάλωσε, εγκατέλειψε το σπίτι του στη Βούλα και εγκαταστάθηκε στην πλατεία Αμερικής. Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στη γυναίκα του αλλά ήταν ψυχολογικά ράκος. Δεν έτρωγε, είχε κατάθλιψη και ψυχολογικές διαταραχές. Τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν το 1986 στο έργο «Ησαΐα χόρευε», στο πλευρό της Μάρθας Καραγιάννη. Ο Βουρνάς ήταν ένας άνθρωπος εσωστρεφής και τα τελευταία χρόνια υπέφερε από ψυχολογικά προβλήματα. Την 1η Ιουλίου 1987 αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του…

Αφού πήρε μερικά χάπια και έκοψε τις φλέβες του πήδηξε από τον τρίτο όροφο του σπιτιού του. Η είδηση του θανάτου του συγκλόνισε τους συναδέλφους του και τους θαυμαστές του. Ακολούθησαν φήμες ότι έπασχε από AIDS, oι οποίες διαψεύστηκαν αργότερα. Τις είχε προκαλέσει η δήλωση του Σταύρου Παράβα προς τους δημοσιογράφους: «Για όνομα του θεού! Ούτε στον Μπίλι Μπο δεν κάνατε έτσι». Η αιτία της αυτοκτονίας του δεν έγινε γνωστή. Η άσχημη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρισκόταν ήταν σίγουρα ένας από τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοχειρία. Αν και καθιερώθηκε σε «δεύτερους» ρόλους είχε πλούσιο έργο και ήταν ένα ακόμα πρόσωπο που άφησε το στίγμα του στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο…

 

Λευτέρης Γκιουλέκας, Δημοσιογράφος