Το Λάιντεν είναι μία μικρή πόλη της Ολλανδίας , που βρίσκεται στην επαρχεία της Νότιας Ολλανδίας με σχετικά μικρό πληθυσμό , περί τους 120.000 κατοίκους και βρίσκεται ανάμεσα στο Άμστερνταμ και τη Χάγη. Η πόλη του Λάιντεν είναι κυρίως γνωστή ως λίκνο του πολιτισμού και της γνώσης, καθώς εκεί εδρεύει το διεθνώς αναγνωρισμένο πανεπιστήμιο του Λάιντεν (Leiden University), το οποίο ιδρύθηκε το 1575 και αποτελεί το αρχαιότερο στην Ολλαναδία, αλλά και απο τα γηραιότερα της Ευρώπης. Διαθέτει πολλά προγράμματα, προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης είτε στις κοινωνικές/ανθρωπιστικές σπουδές είτε στον τομέα της ενέργειας και της μηχανικής.

lainten-1

Ένας ακόμη παράγοντας που θεωρείται το Λάιντεν πηγή πολιτισμού, είναι τα μουσεία υψηλής αισθητικής και ιστορίας που διαθέτει. Όντας κάποιος επισκέπτης για πρώτη φορά στην πόλη, θα χρειαστεί σίγουρα δύο ημέρες για να ξεναγηθεί στα μουσεία της πόλης. Από τα πιο εντυπωσιακά μουσεία του Λάιντεν είναι το ”Naturalis Museum”, μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το οποίο διαθέτει πολλά είδη ζώων, από ερπετά, πτηνά, θηλαστικά ως και διάφορα είδη του θαλάσσιου κόσμου. Το εξαίρετο σημείο του συγκεκριμένου μουσείου είναι τα βαλσαμωμένα ζώα και ο τρόπος που είναι αυτά τοποθετημένα στο χώρο, τα οποία τείνουν αληθοφανή. Για κάθε κατηγορία ζώων υπάρχει ένας πίνακας στην ολλανδική, αλλά και αγγλική γλώσσα, όπου εμπεριέχονται πληροφορίες για το κάθε είδος. Στο ισόγειο του μουσείου υπάρχει και μαγαζί με διάφορα σουβενίρ σχετικά με το φυσικό κόσμο των ζώων. Άλλο μουσείο εξίσου ενδιαφέρον είναι το ”Volkenkunden Museum”,μουσείο Λαικής τέχνης, το οποίο χρειάζεται αρκετό χρόνο για ξενάγηση, αλλά αξίζει να το επισκεφθεί κανείς. Το μουσείο αυτό διαθέτει εκθέματα διαφόρων πολιτισμών, όπως των Ιαπώνων, των Μεξικανών με πιο εντυπωσιακή τη συλλογή με εκθέματα σχετικά με το Βούδα. Οι τόσο διαφορετικοί πολιτισμοί που αντικρίζει κανείς σε αυτό το μουσείο, είναι και το στοιχείο που το καθιστά τόσο μοναδικό. Η διαδραστικότητα δε του μουσείου, όπου η ιστορία του κάθε πολιτισμού και εποχής μεταδίδεται μέσω ηχείων και οθονών, είναι ξεχωριστή εμπειρία. Πραγματικά ο επισκέπτης με την επίσκεψη αυτή θα ταξιδέψει νοητά σε πολλούς διαφορετικούς κόσμους. Τέλος, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί στο ”Hortus Botanicus”, έναν πραγματικά αξιοθαύμαστο κήπο , με διάφορα είδη φυτών και λουλουδιών, ο οποίος ανήκει στο Πανεπιστήμιο του Λάιντεν και λειτουργεί ως χώρος επίσκεψης.

lainten-2

Η μικρή αυτή ολλανδική πόλη είναι άξια αναφοράς και για το άπειρο φυσικό της κάλλος. Τα σπίτια είναι απλά , χτισμένα πολύ κοντά το ένα με το άλλο, σχεδόν <<γυμνά>>, μιας και πολλά από αυτά η μπροστινή τους όψη αποτελείται από διάφανες τζαμαρίες που επιτρέπει να δεις το εσωτερικό του σπιτιού. Στο εσωτερικό της πόλης, παρατηρεί κανείς το πράσινο που κυριαρχεί και τα κανάλια φυσικά, τα οποία βρίσκονται μες στην πόλη και περιβάλλονται άκρως επιμελώς από ποδηλατοδρόμους . Οι κάτοικοι του Λάιντεν ,κυκλοφορούν με ποδήλατα μες στην πόλη. Το ποδήλατο αποτελεί αναπόσπαστο μεταφορικό μέσο για κάθε Ολλανδό. Οι δρόμοι είναι έτσι διαμορφωμένοι, ώστε να υπάρχει πρόσβαση και για τους ποδηλάτες και για τα αυτοκίνητα, αλλά και για τους πεζούς. Το κάστρο ”De Burcht” που βρίσκεται μες στην πόλη είναι ένα απο τα ωραιότερα αξιοθέατα του Λάιντεν·οχυρό κτισμένο τον 11ο αιώνα, με αρχιτεκτονική μεσαιωνικού τύπου ,χτισμένο πάνω σε λόφο.

Το Λάιντεν αποτελεί μία πόλη με πολύ υψηλό βιοτικό επίπεδο, καθώς το φυσικό του περιβάλλον και ο απλός τρόπος ζωής των ανθρώπων, σε συνδιασμό με τη γνώση και τον πολιτισμό που προσφέρει, το καθιστούν την ιδανική πόλη ακόμη και για μόνιμη διαμονή.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος