Στις 27 Αυγούστου του έτους 1988, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στη συνοικία του Κολωνού, ο εξέχων λογοτέχνης της μεταπολεμικής γενιάς, Κώστας Ταχτσής. Μάλιστα τον εντόπισε στη κατάσταση αυτή η ίδια του η αδελφή, Ελπίδα Αρτέμη. Εκείνος βρήκε φρικτό θάνατο διά στραγγαλισμού, πράγμα που συγκλόνισε τότε το πανελλήνιο. Πιστεύεται ότι ο θάνατός του ήταν συνέπεια εγκλήματος πάθους, καθώς βρέθηκε νεκρός πάνω στο κρεβάτι του σε πλάγια θέση, όντας γυμνός, φορώντας ξανθιά γυναικεία περούκα και έχοντας βαμμένα κόκκινα νύχια. Δίπλα στο κρεβάτι του ήταν πεταμένα γυναικεία ρούχα. Μέχρι και σήμερα, ύστερα από τόσα πολλά χρόνια, ο θάνατός του αποτελεί ανεξιχνίαστο έγκλημα. Το κοινό έχει μείνει με αναπάντητα ερωτήματα 30 χρόνια μετά την δολοφονία του συγγραφέα του πετυχημένου βιβλίου με τίτλο «Το Τρίτο Στεφάνι».


Ως προς το στοιχείο του ανεξιχνίαστου πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία του εγκλήματος, πράγμα που δυσχέρανε το έργο της αστυνομίας. Καταλυτική υπήρξε όμως η μαρτυρία ενός γείτονα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι είχε δει τον συγγραφέα κατά το σούρουπο να επιστρέφει από βραδινή έξοδο με το αυτοκίνητό του, ενδεδυμένο ως γυναίκα και φορώντας περούκα και έχοντας συντροφιά του έναν νεαρό. Μετά από ώρα μάλιστα, ο νεαρός έφυγε από το σπίτι κι έπειτα ο συγγραφέας ξαναβγήκε και γύρισε πάλι στο σπίτι του όμως με άλλη παρέα. Γύρω στις τρεις τα ξημερώματα κι αφού είχε ξαναβγεί πάλι, γύρισε με άλλον νεαρό, ο οποίος ειδικότερα ήταν μελαχρινός, καλοντυμένος και είχε μουστάκι.

Ο Κώστας Ταχτσής είχε επιδοθεί στην πορνεία, έχοντας δηλώσει ότι ήταν ομοφυλόφιλος και τραβεστί, κυκλοφορώντας καθημερινά τη νύχτα σε κακόφημα μέρη και συναναστρεφόμενος με τον υπόκοσμο. Σημειωτέον είναι ότι σύμφωνα με τον Κώστα Τσαρούχα, ο δολοφόνος του συγγραφέα ήταν ένας πελάτης του που τον στραγγάλισε όταν διαπίστωσε ότι δεν ήταν γυναίκα, αλλά άντρας.


Μολαταύτα δεν ήταν εύκολο να βρεθεί ο δράσης, διότι τα δακτυλικά αποτυπώματα που συλλέχθηκαν από το σπίτι αποδείχθηκε ότι ανήκαν σε συγγενικά ή φιλικά με το θύμα πρόσωπα, τα οποία ήταν υπεράνω κάθε υποψίας. Ωστόσο, η οικογένεια του συγγραφέα έχει διαφορετική γνώμη. Η ανιψιά του Έλλη έχει δηλώσει ότι η μητέρα της βρήκε ανοιχτά τα φώτα της εισόδου στο σπίτι στον Κολωνό, πράγμα που σημαίνει ότι ο συγγραφέας περίμενε κάποιον φίλο, καθώς στο σπίτι του δεν δεχόταν εραστές.
Ως προς τον βίο του πρέπει να αναφερθεί περιεκτικά ότι γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι γονείς του κατάγονταν από την Ανατολική Ρωμυλία. Ήταν ο δευτερότοκος γιος της οικογένειας, καθώς το πρώτο παιδί του ζεύγους, το οποίο ήταν και αυτό αγόρι, είχε πεθάνει λίγες μέρες μετά την γέννα. Αυτό το περιστατικό της ζωής του τον επηρέασε βαθιά, αποκτώντας εμμονή με αυτό.Σε ηλικία επτά ετών, μετά τον χωρισμό των γονέων του, αναγκάστηκε να πάει στην Αθήνα για να ζήσει με τη γιαγιά του. Το διαζύγιο των γονιών του διαδραμάτισε κι αυτό καταλυτικό ρόλο στην μετέπειτα ερωτική του ζωή, δημιουργώντας του πολλές ανασφάλειες για την σεξουαλική του ταυτότητα.

Ενεγράφη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία φοίτησε τα δύο πρώτα χρόνια χωρίς να αποκτήσει πτυχίο. Στη συνέχεια στρατεύτηκε και ενώ αρχικά υπηρέτησε ως απλός φαντάρος, αργότερα του απονεμήθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Ακόμη, εργάστηκε ως γραμματέας του Αμερικανού επόπτη στο υδροηλεκτρικό έργο του Λούρου.
Έγινε ιδιαίτερα γνωστός για το μυθιστόρημά του «Το Τρίτο Στεφάνι» το οποίος έγραψε κατά την διάρκεια των ταξιδιών του σε όλον τον κόσμο κατά τα έτη 1950-1960. Αρχικά οι εκδοτικοί οίκοι το απέρριψαν, αλλά το 1970 αυτό επανεκδόθηκε και είχε τεράστια απήχηση, ενώ μεταφέρθηκε και τηλεοπτικά την δεκαετία του ‘90. Το βιβλίο του απεικονίζει με ενάργεια και γλαφυρότητα την μικροαστική κοινωνία της εποχής του Μεσοπολέμου, περιγράφοντας την καθημερινή ζωή των απλών γυναικών.

Άννα Παυλίδου, Δικηγόρος – Δημοσιογράφος