«Ντόρος» γίνεται τον τελευταίο καιρό στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με την εκταφή λειψάνων του σουρεαλιστή ζωγράφου Σαλβαδόρ Νταλί, έπειτα από το αίτημα της 61χρονης Πιλάρ Άβελ να αναγνωρισθεί ως κόρη του.

Μια δοκιμή πατρότητας ήταν αρκετή, όμως, για να διαψεύσει τον ισχυρισμό της Ισπανίδας, αναγνώστριας καρτών ταρώ, σύμφωνα με το ίδρυμα του αποθανόντος ζωγράφου.

Η Άβελ ισχυριζόταν από καιρό ότι η μητέρα της είχε μια μυστική και παράνομη ερωτική σχέση με τον Νταλί, ενώ εργαζόταν στα εφηβικά της χρόνια ως εγχώριος βοηθός στο σπίτι του καλλιτέχνη και της συζύγου του Gala Éluard Dalí. Συνέχισε λέγοντας ότι η γιαγιά της αποκάλυψε το οικογενειακό μυστικό όταν η Άβελ ήταν ακόμα νέα και η μητέρα της επιβεβαίωσε την ιστορία αυτή χρόνια αργότερα. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέμενε ότι είχε δικαίωμα σε μεγάλο μέρος της απέραντης περιουσίας του, και για απόδειξη βιολογικής σχέσης υπέβαλλε αγωγή εναντίον του Ιδρύματος Gala-Salvador Dalí και του ισπανικού κράτους, των ιδιοκτητών του κτήματος του καλλιτέχνη.

Ο ισχυρισμός αυτός προκειμένου να αποδειχθεί οδήγησε στην εκταφή των βαλσαμωμένων λειψάνων του ζωγράφου, έτσι ώστε να μπορούν να                                                                     ληφθούν γενετικά δείγματα. Οι ιατροδικαστές αφαίρεσαν τον Ιούλιο από το εκσπλαχνισμένο σώμα του τρίχες από τα μαλλιά, τα νύχια και τα δύο μακρά οστά του. Το ίδρυμα Gala-Salvador Dali, το οποίο διαχειρίζεται το κτήμα του Νταλί για λογαριασμό του ισπανικού κράτους, τόνισε κατά την εκταφή ότι τα λείψανα – συμπεριλαμβανομένου του διάσημου μουστακιού του – ήταν καλά συντηρημένα και μουμιοποιημένα. Με την ανακοίνωση του αρνητικού αποτελέσματος της δοκιμής στην αντιστοίχιση των δειγμάτων DNA, το ίδρυμα δήλωσε ότι αυτό το συμπέρασμα δεν ήταν καθόλου έκπληξη, απαιτώντας να επιστραφούν τα λείψανα του σουρεαλιστή ζωγράφου στο φέρετρο του, το οποίο είναι θαμμένο στο Μουσείο Θεάτρου του Νταλί στη βορειοανατολική ισπανική πόλη Figueres, γενέτειρα του Νταλί.

Ο Νταλί, ένας από τους πατέρες του κινήματος της τέχνης γνωστός ως ‘σουρεαλισμός’, πέθανε στην ηλικία των 84 ετών το 1989. Αιτία του θανάτου του η καρδιακή ανεπάρκεια, μετά από μια μακρά σταδιοδρομία παγκόσμιας καλλιτεχνικής επιτυχίας και έναν δραματικό τρόπο ζωής. Βαθύπλουτος, αλλά σε κακή ψυχολογική κατάσταση, λέγεται ότι πέρασε τα τελευταία επτά χρόνια της ζωής του κλεισμένος στον πύργο του στο Πουμπόλ, περιστοιχισμένος από νοσηλεύτριες και γραμματείς. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα η υπερβολική και εκκεντρική εμφάνιση, με το ‘τσιγκελωτό’ μουστάκι που δύσκολα περνούσε απαρατήρητο. Το μουσείο του είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα στην Ισπανία. Στην εποχή του, ο Νταλί ήταν μια γνήσια καλλιτεχνική προσωπικότητα που καλύφθηκε ευρέως από τα παγκόσμια μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δέσποινα Λούλου, Δημσιογράφος