Αστρονόμοι ανακάλυψαν τον εξωπλανήτη LHS 1140b, μία υπερ-Γη περίπου 40 έτη φωτός μακριά απ’ τον πλανήτη μας, που θα μπορούσε να φιλοξενεί ζωή.

Οι ερευνητές του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν ανακοίνωσαν την ανακάλυψη μιας νέας υπερ-Γης, με όνομα LHS 1140b, η οποία βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη του ερυθρού νάνου LHS 1140 και σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός από τη Γη, στην κατεύθυνση του αστερισμού του Κήτους.

«Αυτός είναι ο πιο συναρπαστικός εξωπλανήτης που έχω δει την τελευταία δεκαετία. Δε θα μπορούσαμε να ελπίζουμε σε καλύτερο στόχο για να πραγματοποιήσουμε μία από τις μεγαλύτερες αναζητήσεις στην επιστήμη – την αναζήτηση για αποδείξεις ότι υπάρχει ζωή πέρα από τον πλανήτη μας» δήλωσε ο Τζέισον Ντίτμαν, αστροφυσικός του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Ο εξωπλανήτης αυτός έχει ακτίνα 1,4 φορές μεγαλύτερη της Γης και 6,6 φορές μεγαλύτερη μάζα, γεγονός που θα μπορούσε να υποδεικνύει ότι ο πλανήτης διαθέτει πυρήνα από σίδηρο. Η μεγάλη του μάζα ευθύνεται και για την κατηγοριοποίηση του ως «υπερ-Γη». Ο αστέρας του πλανήτη είναι ένας ερυθρός νάνος, ο οποίος έχει περίπου το ένα πέμπτο του μεγέθους του Ηλίου και η ακτινοβολία του είναι τόσο ασθενής που στην επιφάνεια του LHS 1140b φτάνει το 50% της ακτινοβολίας που δέχεται η Γη από τον Ήλιο.

Πάραυτα, ο πλανήτης βρίσκεται 10 φορές πιο κοντά στο άστρο του από ότι η Γη στον Ήλιο. Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετά ζεστή ώστε να επιτρέπει στον πλανήτη να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη, με πολλές πιθανότητες να υπάρχει νερό και ίσως και κάποια μορφή ζωής. Ένα έτος στον LHS 1140b, δηλαδή μία πλήρης περιφορά γύρω από το άστρο του, διαρκεί 25 γήινες μέρες.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε εικασίες βάση των γνώσεων μας σχετικά με το περιεχόμενο της ατμόσφαιρας αυτού του πλανήτη. Μελλοντικές παρατηρήσεις θα μας επιτρέψουν να ανιχνεύσουμε την ατμόσφαιρα ενός δυνητικά κατοικήσιμου πλανήτη για πρώτη φορά. Σκοπεύουμε να ψάξουμε για νερό και τελικά για μοριακό οξυγόνο» ανέφερε ο Δρ Ντίτμαν.