Η “Απογευματινή” αποτελεί την παλαιότερη εν ζωή εφημερίδα, όχι μόνο της ομογένειας, αλλά και όλης της Τουρκίας και χρειάζεται βοήθεια από την Ελλάδα για να παραμείνει ζωντανή. Σλόγκαν της ότι “Ουδείς γεννάτε, ουδείς αποθνήσκει, άνευ της Απογευματινής”. Εκδότης και συντάκτης της εφημερίδας είναι ο κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, 78 χρονών σήμερα, με το σπίτι του πλέον να στεγάζει το γραφείο της εφημερίδας όπου εργάζεται με τον γιο του, λόγω οικονομικών δυσχερειών, εξαιτίας ενός νέου νόμου που έδινε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες να αυξήσουν όσο ήθελαν το ενοίκιο και αυτοί με τη σειρά τους το δεκαπλασίασαν.

Ο κ. Βασιλειάδης ανέλαβε την δεκαετία του ’90 όταν αυτή πουλούσε μόλις 80 φύλλα, ενώ υπήρξαν εποχές που πουλούσε ακόμα και 30.000 φύλλα. Σήμερα η εφημερίδα φτάνει τα 600 φύλλα, ενώ ακόμη 2.500 πολίτες την ακολουθούν μέσω pdf. Σε προσωπικό επίπεδο, ο Μιχάλης Βασιλειάδης παραπέμφθηκε το 1964 σε δίκη κατηγορούμενος ως διασπαστής της εθνικής ενότητας της Τουρκίας, καθώς χρησιμοποίησε την λέξη “Ρωμιός” που τότε ήθελαν να απαγορέψουν στην Τουρκία. Η δίκη κράτησε 10 χρόνια.

Η “Απογευματινή” μαζί με την “Τζουμχουριέτ” εμφανίστηκαν αμέσως μετά την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας από τον Μουσταφά Κεμάλ και σήμερα εκδίδεται καθημερινά. Τα πρώτα χρόνια της έκδοσης της μάλιστα, η “Απογευματινή” ξεπερνούσε σε πωλήσεις την “Τζουμχουριέτ”, καθώς αυτή μέχρι το 1928 εκδιδόταν γραμμένη στην παλαιά τουρκική αλφάβητο με αραβικούς χαρακτήρες, κάτι που δεν μπορούσαν να διαβάσουν οι Τούρκοι πολίτες, που τότε ήταν κυρίως αναλφάβητοι. Μετά το 1928 και μετά από προσταγές του Κεμάλ υιοθέτησε και αυτή το λατινικό αλφάβητο.

Η πορεία της εφημερίδας ήταν πάντα συνυφασμένη με την ομογένεια της Τουρκίας, άρα τις εποχές που πήγαινε καλά αυτή, είχε καλές μέρες και η εφημερίδα. Μέσα στις σελίδες της μπορεί κανείς να βρει όλη την ιστορία της ομογένειας από το 1925 μέχρι και σήμερα. Εκτός από ειδησεογραφικά, η κάλυψή της αφορά διαφημίσεις αλλά και καταχωρήσεις από τους ίδιους τους ομογενείς. Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας της η “Απογευματινή” περιλαμβάνει γεννήσεις, βαπτίσεις, αρραβώνες, γάμους, μνημόσυνα, θανάτους, εκδηλώσεις διαφόρων σωματείων, σχολείων αλλά και αθλητικών συλλόγων της ομογένειας.

Στο παρελθόν, η εφημερίδα “Απογευματινή” παραλίγο να αφανιστεί στα Σεπτεμβριανά εξαιτίας του μεγάλου πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, αλλά επιβίωσε επειδή τα γραφεία της ήταν δίπλα στο προξενείο της Σοβιετικής Ένωσης. Πολύ κοντά στο κλείσιμο της έφτασε και τον Αύγουστο του 2014, όπου τότε είχε ευαισθητοποιηθεί και η Τουρκική εφημερίδα “Today’s Zaman” κάνοντας αφιέρωμα στον Κ. Βασιλειάδη, χαρακτηρίζοντας τον “χαρισματικό δημοσιογράφο που δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με το γιο του Μηνά, για να κρατήσει εν ζωή την “Απογευματινή””. Τότε ο κ. Βασιλειάδης παρέμενε αισιόδοξος για την επιβίωση της εφημερίδας, σε αντίθεση με τώρα. Κατά καιρούς, πολλοί προσπάθησαν να τον μεταπείσουν στην απόφαση του να βάλει λουκέτο, με κάποιους εξ αυτών να είναι ο καθηγητής Ιστορίας Ευάγγελος Καχριώτης και ο Αρμένιος Hrant Dink, εκδότης της αρμενικής εφημερίδας Agos.

Προβλήματα βέβαια παρουσιάζουν και άλλα ΜΜΕ εντός της Τουρκίας που απευθύνονται σε ομογενείς, όπως εφημερίδες και ραδιόφωνα από το Ισραήλ, την Αρμενία, την Συρία αλλά ακόμα και την Ρωσία. Αν κατεβάσει ρολά η εφημερίδα θα είναι πολύ σημαντική απώλεια για την Ομογένεια αλλά και για την συλλογική μνήμη.