Η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας και αποτελεί το οικονομικό,πολιτιστικό και ιστορικό κέντρο της χώρας . Αποτελεί ίσως τη μοναδική πόλη που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ηπείρους, την Ευρώπη και την Ασία. Έχει πληθυσμό περί τα 14 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται νότια του Κεράτιου Κόλπου και είναι κτισμένη στη θέση της αρχαία ελληνικής πόλης Βυζάντιο. Από την ίδρυσή της 658 π.Χ. έως και το 330 είχε την ονομασία Βυζάντιο. Η σημερινή της ονομασία είναι <<Instanbul>> ,όπως μετονομάστηκε από την Τουρκική Δημοκρατία το 1930 ή αλλιώς <<εις την Πόλη>>, όπως εικάζεται από κάποιους ότι προήλθε. Ακόμη, η Κωνσταντινούπολη αποτελεί ιστορικό σημείο αναφοράς, καθώς υπήρξε πρωτεύουσα τριών διαδοχικών αυτοκρατοριών , της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, της Βυζαντινής, της σύντομης σε ζωή Λατινικής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με αποτέλεσμα και την ανάδειξη σημαντικών πολιτισμών.

Η <<Πόλη >>, είναι ένας προορισμός που δεν αρκεί να ταξιδέψει κανείς μόνο μία φορά. Σε μαγεύει από το πρώτο κιόλας βλέμμα. Η θέα του Βοσπόρου με το απέραντο βαθύ γαλάζιο ,ταξιδεύει τον επισκέπτη ψυχή τε και σώματι. Ο νους απλώς χάνεται διασχίζοντας το Βόσπορο. Γύρω από το Βόσπορο υπάρχουν καραβάκια για περιήγηση, όπου είναι δυνατόν κανείς να αντικρίσει τα ακριβοθώρητα κτίρια , που τον περιβάλλουν. Τα ιστορικά κτίρια της Κωνσταντινούπολης είναι αυτά, που προσελκύουν περισσότερο και τους επισκέπτες, καθώς η <<βαριά-ανατολίτικη>> αρχιτεκτονική τους, εντυπωσιάζει.

Ξεκινώντας με το μεγαλύτερο σε ιστορικής και θρησκευτικής σημασίας μνημείο, την Αγία Σοφία, μπορεί ο επισκέπτης να νοιώσει το δέος που ενυπάρχει σε αυτό το χώρο. Γνωρίζοντας ότι κάποτε αυτή η πελώρια και ιδιαίτερη κατασκευή χρησιμοποιούνταν από τον ελληνικό λαό ως χώρος θρησκευτικής λατρείας, τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Από τη μία πλευρά, θαυμασμός για το αποτέλεσμα, από την άλλη μία διφορούμενη πικρία για το πώς κατέληξε σε έναν λαό με τελείως διαφορετικό πολιτισμό και θρησκεία. Πάντως, παρ’ολο που έχουν περάσει τόσα χρόνια από την Άλωση της Πόλης, και παρ’όλη την προσπάθεια της Τουρκίας για διαμόρφωση της Αγίας Σοφίας σύμφωνα με τη δική τους κουλτούρα, το ελληνικό στοιχείο παραμένει έντονο. Είναι ένα κτίριο εξαίρετης αρχιτεκτονικής και ιστορίας. Στη συνέχεια, το <<Μπλε Τζαμί>> , το οποίο θεωρείται ένα από τα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής παγκοσμίως, κερδίζει τις εντυπώσεις, καθώς για τους μη μουσουλμάνους επισκέπτες είναι κάτι πρωτόγνωρο, βλέπει κανείς από κοντά την κουλτούρα της θρησκείας τους. Το παλάτι του Ντολμάμπαχτσέ είναι ένα χαρακτηριστικό μνημείο, που επηρεάστηκε από την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και αντικατοπτρίζει πλήρως τη χλιδή , την πολυτέλεια και το φαντασμαγορικό στοιχείο της ανατολής. Ο όγκος του είναι επιβλητικός, περιβάλλεται από αυλή και φιλοξενεί έναν περίτεχνο κήπο. Άλλα ιστορικά κτίρια-μνημεία, τα οποία είναι άξια αναφοράς για επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη είναι το ανάκτορο του Τοπ Καπί, ο Πύργος του Γαλατά, ο Ιππόδρομος, ο οποίος βρίσκεται την καρδιά της Κωνσταντινούπολης και φυσικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης , το οποίο είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία , την ίδρυση, ανάπτυξη και το πνευματικό εκτόπισμα της Κωνσταντινούπολης.

Στις τουριστικές ατραξιόν της Πόλης δε θα μπορούσε να λείπουν η Σκεπαστή και η Αιγυπτιακή αγορά. Η Σκεπαστή Αγορά ή αλλιώς Μεγάλη Αγορά (Καπαλί Τσαρσί) αποτελεί ένα πολύπλοκο συγκρότημα με πάνω από 4.000 καταστήματα, το οποίο προσελκύει κυρίως τουρίστες και μπορεί κανείς να βρει χαλιά, ρούχα, μεταξωτές πασμίνες, αντικείμενα οικιακής χρήσης, κοσμήματα, τσάντες και πολλά άλλα. Το σημαντικότερο εφόδιο για τον επισκέπτη στη Σκεπαστή αγορά ,είναι το καλό <<Παζάρι >> των τιμών με τους καταστηματάρχες. Στο εσωτερικό της αγοράς υπάρχουν γραφικά καφενεία και εστιατόρια για στάση και ξεκούραση. Η Αιγυπτιακή Αγορά (Αγορά των Μπαχαρικών) βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τη Σκεπαστή και ο επισκέπτης µπορεί να βρει µεγάλη ποικιλία σε µπαχαρικά, τυροκοµικά, ψάρια, χαβιάρι, παστουρµά, λουκούµια, καφέδες, ξηρούς καρπούς, µέλι, αφροδισιακά φάρµακα κι αρώµατα.

Για το τέλος του ταξιδιού , είναι επιτακτική η ανάγκη ο επισκέπτης να βιώσει την εμπειρία του Χαμάμ (Hamam), το οποίο αποτελεί μέρος της κοινωνικής ζωής των Τούρκων και της παράδοσή τους. Συγκεκριμένα, ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά Χαμάμ της Κωνσταντινούπολης είναι το “Suleymaniye” που έφτιαξε ο Μιμάρ Σινάν. Η διαδικασία είναι σαν ιεροτελεστία, όπως ακριβώς γίνονταν και τα παλαιότερα χρόνια. Αρχικά, μπαίνει κανείς στο χαμάμ με την ενδυμασία που απο κει δίνεται. Η ζέστη του χαμάμ, αναβλύζει από το εσωτερικό των πλακών και αυτό είναι και το ξεχωριστό της διαδικασίας. Αφού λοιπόν, ο επισκέπτης απολαύσει το χαμάμ του, στη συνέχεια υπάρχουν κάποιοι υπάλληλοι τύπου μασέρ, οι οποίοι περιμένουν σε άλλα δωμάτια εντός του χώρου και κάνουν μασάζ με σαπουνάδα σε όποιον επιθυμεί.

Η Κωνσταντινούπολη, είναι ένας ανατολίτικος προορισμός, που σαγηνεύει με την ομορφιά της, την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, την παράδοσή της, τα εδέσματά της και φυσικά με την ιστορία της. Αποτελεί μία μοναδική εμπειρία για κάθε επισκέπτη, ο οποίος σίγουρα θα την επισκεφθεί και στο μέλλον. Έχει κάτι το μαγικό αυτή η Πόλη!

Για τον Τομέα Περιηγήσεων

Μαρίζα Παπαναστασίου, Δημοσιογράφος.