Πολλοί από εμάς διατηρούμε διάφορα φυτά στο σπίτι μας για διακοσμητικούς κυρίως λόγους. Πέρα όμως από την ομορφιά και την καλαισθησία που δημιουργούν στον χώρο, ωφελούν και σε μεγάλο βαθμό και την υγεία μας, καθώς φιλτράρουν και ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε αντικαθιστώντας τα με ζωογόνο οξυγόνο.

Βέβαια, τα περισσότερα από τα διακοσμητικά φυτά που έχουμε στο σπίτι ή τον κήπο μας προέρχονται από τροπικότερα κλίματα όπου το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι στη χώρα μας. Εφόσον λοιπόν έχετε στο σπίτι σας κάποια τροπικά φυτά, θα ήταν καλό να γνωρίζετε ποια από αυτά μπορούν να προκαλέσουν οποιοδήποτε πρόβλημα με κάποια λάθος χρήση τους, είτε από εσάς είτε από τα κατοικπίδια ζώα σας.

(Cyclamen persicum)

Οι ρίζες, τα φύλλα, ο κορμός αλλά και οι σπόροι αυτών των φυτών περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες που χρησιμεύουν στα φυτά ώστε να αμύνονται και να προστατεύονται απέναντι σε έντομα και άλλα ζώα. Πολλές από αυτές τις ουσίες μπορεί να είναι τοξικές, ειδικά αν έρθουν σε επαφή με τον ανθρώπινο δέρμα, πόσο μάλλον αν γίνει κατανάλωση τους. Κάποια από αυτά φυτά μπορεί να προξενήσουν επώδυνες φλεγμονές στα χείλη, την γλώσσα, το στόμα και τον λαιμό. Σε ακραίες περιπτώσεις μάλιστα μπορούμε να έχουμε και πολύ χειρότερα αποτελέσματα, καθώς υπάρχουν φυτά που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινή τύφλωση, εμετούς, διάρροια, στομαχικούς πόνους μέχρι και χειρότερα πράγματα.

 (Hydrangea macrophylla)

Ένα από τα πιο κοινά διακοσμητικά φυτά που βάζουμε στα σπίτια μας είναι ο κισσός (Hedera). Η κατάποση μιας πολύ μικρής ποσότητας μπορεί να προκαλέσει από μια απλή καούρα στο λαιμό μέχρικαι γαστρεντερίτιδα. Η κοινή μυρτιά (Myrtus communis) μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό, ενώ το σπαθίφυλλο (Spathiphyllum) προκαλεί ερεθισμό του βλεννογόνου υμένα, καθώς και πρήξιμο της γλώσσας, των χειλιών και του ουρανίσκου. Άλλα φυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ χειρότερα αποτελέσματα, όπως η πικροδάφνη (Nerium oleander), της οποίας ένα φύλλο αρκεί για να διαταράξει την καρδιακή λειτουργεία, να μπλοκάρει το κυκλοφοριακό σύστημα και σε ακραίες περιπτώσεις να οδηγήσει και στον θάνατο.

Η αλόη (Aloe Vera) είναι άλλο ένα πολύ σύνηθες φυτό που βάζουμε στο σπίτι μας, η κατανάλωση του όμως προκαλεί ερεθισμό στο παχύ έντερο, γι αυτό το λόγο λειτουργεί κιόλας και ως καθαρτικό.

Το κυκλάμινο (Cyclamen persicum) προκαλεί στομαχικές κράμπες, ναυτία και διάρροια, ενώ η ορτανσία (Hydrangea macrophylla) εμετό, διάρροια, άσθμα και γρήγορη αναπνοή. Η δατούρα (Datura innoxia) ή διαβολόχορτο όπως είναι ίσως πιο γνωστό, προκαλεί ταραχή, σπαστικές κινήσεις, υπνηλία, παραισθήσεις, αύξηση της θερμοκρασίας και σε ακραίες πειρπτώσεις ακόμα και κώμα.

(Hyacinth orientalis)

Ακόμη, η επαφή μας με τον χυμό του σπαραγγιού (Asparagus densiflorus) μπορεί να οδηγήσει σε κοκκινίλα στο δέρμα, πρήξιμο και φουσκάλες. Η κατανάλωση του υάκινθου (Hyacinth

orientalis) μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς στο στόμα και το λαιμό, ενώ μπορεί να ερεθίσει καιτο στομάχι με τα έντερα, ενώ η κατανάλωση του νάρκισσου (Narcissus poeticus) σπάνια μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δημητηρίαση του ανθρώπου, αντίθετα όμως τα οικόσιτα ζώα κινδυνεύουν εφόσον καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα. Τέλος, άλλα κοινά διακοσμητικά φυτά που έχουν κακές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό είναι το χρυσάνθεμο (Chrysanthemum indicum), η αζαλέα (Rhododendron sp. Azalea), όλα τα είδη του φίκου (Ficus) και η αγαύη (Agave).

Για τον Τομέα Βιοτόπων:

Βαγγέλης Παγουνόπουλος, Δημοσιογράφος.