Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη πως κλωνοποιήθηκαν δύο υγιείς θηλυκές μαϊμούδες, η Zhong Zhong κι η Hua Hua οκτώ και έξι εβδομάδων αντίστοιχα. Οι ερευνητές λένε ότι οι μαϊμούδες προς το παρόν αναπτύσσονται κανονικά κι αναμένεται να γεννηθούν περισσότεροι κλώνοι μακάκων μέσα στους επόμενους μήνες.


Η Zhong Zhong πήρε το όνομά της από τη λέξη που χρησιμοποιείται για το κινεζικό έθνος ή τους ανθρώπους και για την κλωνοποίηση τη δική της, αλλά και της Hua Hua χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και το 1996 για την κλωνοποίηση του περίφημου πρόβατου Ντόλι. Έκτοτε, οι επιστήμονες έχουν καταφέρει να κλωνοποιήσουν αρκετά είδη θηλαστικών, όπως σκύλους, γάτες, αγελάδες και χοίρους κι έχουν επίσης δημιουργήσει και ανθρώπινα έμβρυα με αυτήν τη μέθοδο. Μέχρι τώρα όμως, ποτέ δεν είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν με τον ίδιο τρόπο μωρά πρωτευόντων· μια κατηγορία, η οποία περιλαμβάνει πιθήκους, μαϊμούδες και φυσικά ανθρώπους.


Ο καθηγητής Muming Poo της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, πανηγυρίζοντας αυτήν την τεράστια επιτυχία των συνεργατών του, ανακοίνωσε χαρακτηριστικά πως «Το φράγμα της κλωνοποίησης πρωτευόντων ξεπεράστηκε». Σε αυτήν την ανακοίνωση, η οποία περιλαμβάνεται σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες από το επιστημονικό περιοδικό Cell, ο Ροο δηλώνει μεταξύ άλλων πως «…το κατόρθωμα αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κλωνοποιηθούν, αλλά, η ομάδα μου δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό».

Ωστόσο, τόνισε πως κι η κοινωνία θα απαγορεύσει την κλωνοποίηση ανθρώπων για ηθικούς λόγους κι αντ’ αυτού, στόχος τους είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση αποκλειστικά στην ιατρική έρευνα, καθώς εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους, σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα.

Συμπληρώνοντας τα παραπάνω, ο Qiang Sun, επικεφαλής της συγκεκριμένης ερευνητικής ομάδας ανέφερε πως οι κλωνοποιημένες μαϊμούδες, που είναι γενετικά ταυτόσημες, θα χρησιμοποιηθούν σε έρευνες για τις ανθρώπινες ασθένειες, όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις.

Ωστόσο, ήδη εκφράσθηκαν έντονες ανησυχίες από άλλους επιστήμονες ότι οδηγούμαστε αναπόφευκτα στη δημιουργία ανθρώπινων κλώνων, παρά την ξεκάθαρη θέση του καθηγητή Poo. Μία από αυτές εκφράσθηκε από τον καθηγητή Darren Griffin του πανεπιστημίου του Κεντ. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Πρέπει τώρα να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο δεοντολογικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν και πρέπει να λειτουργήσουν τέτοια πειράματα». Επιπλέον, κι ο καθηγητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Φρίντριχ Αλεξάντερ του Ερλάνγκεν της Νυρεμβέργης, εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος σχετικά με την πρόσφατη κλωνοποίηση των μαϊμούδων στη Σαγκάη. «Η Κίνα εξελίσσεται στον τομέα των επιστημών που έχουν να κάνουν με τη ζωή με δραματικά γρήγορο ρυθμό, και εμείς δεν θα πρέπει να είμαστε μόνο θεατές σε αυτά τα πειράματα, αλλά να παρακολουθούμε τι ακριβώς κάνουν στον τομέα αντιγραφής του DNA», επισημαίνει, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής deutche welle.


Παρόλα αυτά, οι κινέζοι επιστήμονες επισημαίνουν για μία ακόμη φορά ότι ακολουθούν τις αυστηρές διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα, οι οποίες καθορίζονται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η μελλοντική έρευνα που χρησιμοποιεί μη ανθρώπινα πρωτεύοντα οπουδήποτε στον κόσμο εξαρτάται από τους επιστήμονες και σύμφωνα με πολύ αυστηρά δεοντολογικά πρότυπα».
Άραγε, αυτή η δεοντολογία και αυτοί οι ηθικοί φραγμοί θα παραμείνουν ως έχουν για τους ερευνητές, ή θα καταρριφθούν μπροστά στο δέλεαρ μιας επιστημονικής, αλλά και οικονομικής καταξίωσης; Μένει να το δούμε στα επόμενα χρόνια…

Πηνελόπη Σωτηριάδου, Δημοσιογράφος