Η κυβέρνηση της Ελλάδας απαίτησε από τη Βρετανία να αρχίσει διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Μάρμαρων του Παρθενώνα, το σύνολο των αμφισβητούμενων κλασικών γλυπτών που πραγματοποιήθηκαν στο Βρετανικό Μουσείο.

Με άρθρο του στην Independent ο ιστορικός και δικηγόρος Ντόμινικ Σέλγουντ σχολιάζει το πως το Brexit αναζωπύρωσε ξανά τη διαμάχη δύο αιώνων για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. «Τα Μάρμαρα του Παρθενώνα αποτελούν θέμα δημόσιας συζήτησης για περισσότερα από 200 χρόνια. Με την Τερέζα Μέι να τρέχει τριγύρω στην ΕΕ προσπαθώντας να επιτύχει το Brexit, έχει δίκιο η Ελλάδα που διερευνά την πιθανότητα να φέρει τους θησαυρούς στην πατρίδα», επισημαίνει στο άρθρο του ο Σέλγουντ. «Φαίνεται απίθανο ότι μερικές εκατοντάδες τόνοι μαρμάρου από το Πεντελικό Όρος κοντά στην Αθήνα θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Brexit», προσθέτει στη δήλωση του. Τα μαρμάρινα αγάλματα, γνωστά και ως Μάρμαρα του Έλγιν μετά τον άνθρωπο που τα έφερε στη Βρετανία, ήταν μέρος της Ακρόπολης στην Αθήνα προτού αφαιρεθούν στις αρχές του 1800.

Σε επιστολή προς τον γραμματέα του πολιτισμού, η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου κάλεσε Βρετανούς αξιωματούχους σε συναντήσεις στην Ελλάδα για να συζητήσουν για την επιστροφή των αγαλμάτων. Η χρονική στιγμή της κίνησης είναι σημαντική επειδή η Βρετανία είναι κλειδωμένη στις συνομιλίες Brexit και σε απελπιστική ανάγκη συμμάχων γύρω από την Ευρώπη. Ο λόρδος Έλγιν, ο οπαδός που απομάκρυνε τα αγάλματα από τον ναό του Παρθενώνα, ισχυρίστηκε ότι έλαβε άδεια από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, οι οποίες κατείχαν εκείνη την εποχή την Ελλάδα, για να τις πάρουν. Ενώ το γεγονός αυτό αμφισβητείται με τους Έλληνες που ζητούν την επιστροφή των αγαλμάτων.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος