Μία είδηση από την Κίνα ταξιδεύει τις τελευταίες μέρες σε όλο τον πλανήτη. Κινέζοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τις μικρότερες παλαιολιθικές διακοσμητικές χάντρες που υπάρχουν στον κόσμο. Η ανακάλυψη αυτή έλαβε χώρα στην αυτόνομη περιοχή Ningxia Hui της βορειοδυτικής Κίνας και πιο συγκεκριμένα στην αρχαία τοποθεσία Qingtongxia της Ύστερης Πλειστόκαινης Περιόδου. Η εύρεση, ωστόσο, αυτών των μικροσκοπικών χαντρών δεν αποτέλεσε καθόλου εύκολο κομμάτι για τους ερευνητές και τους αρχαιολόγους. Χρειάστηκε επί πέντε χρόνια να κοσκινίσουν και να πλύνουν χιλιάδες κυβικά μέτρα βρομιάς ώσπου να βρουν τις χάντρες αυτές.

Οι μικροσκοπικές αυτές χάντρες έχουν ένα ιδιαίτερο κατασκευαστικό υλικό. Είναι φτιαγμένες από ένα τσόφλι αυγού κι έχουν διάμετρο μικρότερη των 2 χιλιοστών η κάθεμία. Σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς, οι χάντρες δείχνουν την εξαιρετική δεξιοτεχνία των αρχαίων ανθρώπων καθώς και την άψογη αίσθηση του γούστου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ερευνητής του Ινστιτούτου Πολιτιστικών Μνημείων κι Αρχαιολογίας της Ningxia, Wang Huimin, δήλωσε ενθουσιασμένος “ Είναι απίστευτο το πόσο καλά είναι επεξεργασμένες παρότι είναι τόσο μικρής διαμέτρου. Αποτελεί ένα σπάνιο εύρημα μεταξύ παρόμοιων στολιδιών που έχουν ανακαλυφθεί σε άλλες περιοχές του κόσμου.” .

Οι αρχαιολόγοι σε πρώτο στάδιο έχουν αναλύσει πλήρως την κατασκευή και την εμφάνιση των μικροσκοπικών χαντρών όμως για να προσδιοριστεί η ακριβής χρήση και η σημασία τους απαιτείται περαιτέρω ειδική έρευνα. Αναμφίβολα πάντως η ανασκαφή αυτή στην περιοχή Qingtongxia αποτελεί ένα από τα 10 κορυφαία αρχαιολογικά ευρήματα της Κίνας για το 2016, τα οποία αποκάλυψαν περισσότερα από 10.000 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται κεραμικά, διακοσμητικά, ακόμα και σπόρους φυτών.

Σοφία Στεφανίδου, Δημοσιογράφος