Ξεφυλλίζουμε το άλπουμ της ζωής του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν,  του  “νεαρότερου ηγέτη κράτους στον κόσμο” που έχει καταφέρει και ελέγχει ό,τι τον αφορά, σε πληροφορία ή εντύπωση.

Η πρώτη φορά που άκουσε ο κόσμος για τον τρίτο, μικρότερο και αγαπημένο γιο του Kim Jong-Il, ήταν με αφορμή το βιβλίο του Ιάπωνα, Kenji Fujimoto (“I was Kim Jonh-il’s Chef”), που κυκλοφόρησε το 2003.  Στο βιβλίο αναφέρεται το όνομα της μητέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν ονόματι Ko Yong-Hi η οποί σύμφωνα με πληροφορίες  πέθανε από καρκίνο στο στήθος, το 2004.

Ο σημερινός ηγέτης βέβαια έγινε ο διάδοχος του Jong-Il εφόσων τα δυο μεγαλύτερα αδέλφια του απολκυρώθηκαν απο τον πατέρα τους, η αιτία? ο δευτερότοκος, αποκληρώθηκε έπειτα από ένα βράδυ που τον κάλεσε να τα πιουν έως το ξημέρωμα. Γιατί; Όπως είχε πει “συμπεριφέρεται σαν κορίτσι”.  O πρωτότοκος Kim Jong-nam διεγράφη από τις λίστες τον Μάιο του 2001, οπότε τον εξόρισαν στην Ιαπωνία.  Γιατι; Είχε προσπαθήσει να μπει στην Disneyland της Ιαπωνίας, με ψεύτικο διαβατήριο που έγραφε ότι ήταν από τη Δομινικανή Δημοκρατία και τον “έπιασαν”.

Έως το 2010, η μόνη φωτογραφία του μικρού Kim Jonh-un που είχε κυκλοφορήσει, ήταν ένα ασπρόμαυρο προφίλ που είχε “βγάλει” όταν ήταν 11 χρόνων.

Έκτοτε έχει αλλάξει πολύ πράγμα που ενισχύει τις θεωρίες οι οποίες θέλουν τον δικτάκτορα της Β.Κορέας  να έχει υποβληθεί σε πλαστικές επεμβάσεις, για να θυμίζει περισσότερο τον πατέρα και τον παππού του.

Ο Fujimoto στο βιβλίο του είχε εξηγήσει πως “όταν ανταλλάσσαμε χειραψίες, με κοιτούσε επίμονα στα μάτια με ένα μοχθηρό βλέμμα. Ακόμα και σήμερα, δεν μπορώ να ξεχάσω αυτό το βλέμμα. Ήταν σαν να σκεφτόταν “αυτός ο τύπος είναι ένας κατάπτυστος Ιάπωνας”.

Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα που να αφορούν τη ζωή του Kim Jong-un. Ούτε καν η ημερομηνία γέννησης του, είναι ξεκάθαρη. Κάποιοι λένε πως ήλθε στον κόσμο το 1983, άλλοι το 1984.

Το 2011 εμφανίστηκε στα ψηφοδέλτια των εκλογών για την Ανώτατη Λαϊκή Συνέλευση, το επίσημο κοινοβούλιο της Βόρειας Κορέας. Δεν εξελέγη, αλλά τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας.

Στις 28 Δεκεμβρίου του 2011, μετά την κηδεία του πατέρα του, ανέλαβε χρέη “ανώτατου ηγέτη”, μαζί και Πρώτου Γραμματέα των Εργατών, προέδρου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Ανώτατου Διοικητή του Λαϊκού Στρατού της Κορέας.

Το 2012 διορίστηκε στρατάρχης, που είναι ο υψηλότερος στρατιωτικός βαθμός του έθνους. Είχε προηγηθεί ένας στρατιωτικός ανασχηματισμός, κατά τη διάρκεια του οποίου είχε… απομακρυνθεί ο Ri Yong-ho -έως τότε στρατάρχης. Στα 33 μπήκε στη λίστα με τους νεαρότερους σε ηλικία ηγέτες εθνών από καταβολής και βρέθηκε στο Νο46 της παγκόσμιας λίστας του Forbes, με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους.

Κάποιες από τις πιο σκληρές ενέργεις του νεαρού ηγέτη που έχουν καταγραφεί στην ιστορία και προκαλούν δέος ειναι η εκτέλεση υψηλού στελέχου της κυβέρνησης ο οποίος συνελήφθη να είναι μεθυσμένος, στο διάστημα πένθους που είχε κηρύξει ο Kim για τον πατέρα του και εκτελέστηκε με τρόπο που ανταποκρίθηκε στην εντολή “να μη μείνει πίσω, ούτε τρίχα από τα μαλλιά του

Τον Απρίλιο του 2012 ο Kim διέταξε την εκτόξευση πυραύλου  που -επισήμως- επρόκειτο να βάλει ένα δορυφόρο σε τροχιά. Η απόπειρα ήταν αποτυχημένη και θεωρήθηκε από πολλούς, ως απαγορευμένη δοκιμή μεγάλου βεληνεκούς τεχνολογικού πυραύλου.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η Βόρεια Κορέα επιδόθηκε σε τρίτη πυρηνική δοκιμή, που ήταν διπλάσιας ισχύος από εκείνη του 2009. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ οδηγήθηκε στην επιβολή νέων κυρώσεων… που ουδόλως ενόχλησαν τον Kim.

kim-jong-un-article-image

Το Δεκέμβριο του 2013 διέταξε τη σύλληψη και την εκτέλεση του θείου του, Chang Song-thaek, αντιπροέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Άμυνας, γιατί -όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της χώρας- έκανε ενέργειες για την ανατροπή του καθεστώτος.

Τέλη Αυγούστου του 2016 η Νότια Κορέα επιβεβαιώνει την εκτέλεση του υπουργού Παιδείας της Βόρειας Κορέας ο οποίος φέρεται να αγνόησε εντολές του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ουν,ακολούθησαν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία δύο ανώτεροι κρατικοί αξιωματούχοι της Βόρειας Κορέας εκτελέστηκαν μέσα στον μήνα Αύγουστο για τον ίδιο λόγο.

 

Για τον Τομέα Τηλεόρασης:

Έμιλυ Τσενάι, Υπεύθυνη Τομέα Τηλεόρασης – Δημοσιογράφος