Η διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ και πολλούς μήνες μεταξύ του Ντόναλντ Τράμπ και του Κιμ Γιόνγκ Ουν έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο κλίμα ανησυχίας παγκοσμίως. Οι φόβοι για την έναρξη ενός αιματηρού πολέμου προκαλεί την νευρικότητα στους πολίτες κάθε χώρας. Ειδικά, η δήλωση του Τραμπ, στις αρχές του Αυγούστου, ότι θα αντιμετωπίσει με πυρ και οργή τις πυρηνικές προσπάθειες της Βορείου Κορέας, δημιούργησε την αίσθηση ότι η έναρξη ενός πολέμου είναι πιο κοντά από ποτέ.

Οι κυρώσεις που επέβαλλε τον Αύγουστο ο ΟΗΕ στην Β. Κορέα, προκαλώντας ένα μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της, έφεραν τις δηλώσεις του Κιμ ότι έχει την πρόθεση να επιτεθεί σε Αμερική γη, αν συνεχίσει να εμποδίζει τις προσπάθειες της χώρας του να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο. Αυτή η δήλωση προκάλεσε την αυθόρμητη αντίδραση του Τραμπ, δηλώνοντας ότι θα αντιμετωπίσει με πυρ και οργή την Βόρεια Κορέα, αν επιτεθεί σε αμερικάνικο έδαφος.

Φυσικά, μια τέτοια δήλωση προκάλεσε μια παγκόσμια ανησυχία σ΄ όλα τα κράτη, αλλά και στην παγκόσμια αγορά. Αμέσως μετά την δήλωση του Προέδρου της Αμερικής έστρεψε την παγκόσμια αγορά και τους επενδυτές στην ασφάλεια του γεν, του ελβετικού φράγκου, ων κρατικών ομολόγων και στο χρυσό, προκαλώντας μειώσεις στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Μια τέτοια δήλωση δεν άφησε αδιάφορούς και τους ηγέτες τον Ευρωπαϊκών χωρών, με την Γαλλική κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι θα παρέχει όλα τα μέσα για να βρεθεί μια ειρινική λύση. Στο ίδιο μήκος κλίματος, η Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θεωρεί τον πόλεμο ως την σωστή τακτική, για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τόνισε ότι η θα εμπλακεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια που δεν χρίζει στρατιωτικής λύσης.

Η αρχή της διαμάχης μέχρι σήμερα

Το πρόβλημα, βέβαια των δύο χωρών δεν είναι πρόσφατο. Με την εκλογή του Τραμπ, ο ίδιος αποφάσισε να αντιμετωπίσει πιο σκληρά την προσπάθεια της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Η ένταση κλιμακώθηκε περισσότερο όταν η Β. Κορέα πραγματοποίησε εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων τόσο σε αμερικάνικα εδάφη όσο και σε έδαφος κοντά στην Ιαπωνία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλλει ο ΟΗΕ τις κυρώσεις στην Β. Κορέα και να φουντώσει περισσότερο η διαμάχη των δύο χωρών. Βέβαια, στις 3 Σεπτεμβρίου η Β. Κορέα έκανε την έκτη της πυρηνική δοκιμή, κλιμακώνοντας κι άλλο την ένταση. Έτσι, μετά της νέες πιέσεις τοθ Τραμπ, ο ΟΗΕ με την ομόφωνη απόφαση επέβαλλε νέες κυρώσεις, προκαλώντας και

άλλες ζημίες στην οικονομία της Βορείου Κορέας, η οποία αντέδρασε δηλώνοντας ότι θα προκαλέσει τον μεγαλύτερο πόνο που έχει βιώσει ποτέ η Αμερική.

Ο Τραμπ συνέχισε λίγες μέρες αργότερα να φουντώνει παραπάνω την μεταξύ του διαμάχη με τον Κιμ, καθώς στην ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε «Ίσως χρειαστεί να καταστρέψουμε ολοσχερώς την Βόρεια Κορέα». Συνέχισε βέβαια τις απειλές μέσω τουίτερ λέγοντας για την Βόρεια Κορέα ότι δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμα, ενώ ο Βορειοκορεάτης υπουργός χαρακτήρισε τον Τραμπ ως «διαταραγμένη προσωπικότητα» και ότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ειρήνη.

Πριν λίγες μέρες, πάντως, η Βόρεια Κορέα απείλησε με αντίμετρα την Αμερική επειδή της κήρυξαν τον πόλεμο, όταν λίγο νωρίτερα αμερικάνικα βομβαρδιστικά B-1B Lancer, συνοδευόμενα από μαχητικά αεροπλάνα, πέταξαν πάνω από διεθνή εναέριο χώρο, κοντά στις ανατολικές ακτές της Β. Κορέας. Με την απάντηση του Τραμπ να έρχεται άμεσα μέσω τουίτερ δηλώνοντας ότι η Αμερική είναι έτοιμη να επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα. Συμφώνα πάντως, με τελευταίες πληροφορίες της Νότιας Κορέας, η Βόρεια Κορέα ίσως δοκιμάσει νέες πυρηνικές δοκιμές στα μέσα Οκτωβρίου.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος