Το Ίδρυμα ”Σταύρος Νιάρχος’’ ιδρύθηκε προς τιμήν του Σταύρου Νιάρχου, ενός από τους πιο καινοτόμους και επιτυχημένους επιχειρηματίες του 20ου αιώνα. Άντλησε έμπνευση από την αφοσίωση του Νιάρχου προς την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, καθώς και από την ιδιαίτερη ευαισθησία που έδειχνε στους τομείς της παιδείας, της κοινωνικής πρόνοιας, της υγείας, των τεχνών και του πολιτισμού. Άρχισε να λειτουργεί από το 1996 και  αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας, του αθλητισμού και της κοινωνικής πρόνοιας. Σκοπός του  Ιδρύματος είναι η  ενισχύση οργανισμών που προβλέπεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.

Το Κέντρο Πολιτισμού ”Σταύρος Νιάρχος’’ είναι έναs περιβαλλοντικά βιώσιμοs, διεθνούς εμβέλειας πολιτιστικόs, εκπαιδευτικόs και ψυχαγωγικόs αστικός τόπος. Σχεδιάστηκε  από το αρχιτεκτονικό γραφείο του Renzo Pianο Βuilding Workshop και  έχει τη μοναδικότητα να συστεγάζει δύο εθνικούς φορείς πολιτισμού και παιδείας, την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, πλαισιώνοντας τους με το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, συνολικής έκτασης 210.000 μ², το οποίο ενώνει το κέντρο της πόλης με το αστικό θαλάσσιο μέτωπο. Το Κέντρο Πολιτισμού αποτελεί τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δωρεά του Ιδρύματος και την πρώτη σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου αγγίζει τα 629 εκατομμύρια ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, αυτός ο πυλωρός για τις τέχνες, βρίσκεται πάνω σε ένα τεχνητό λόφο στην περιοχή της Καλλιθέας, με μοναδική θέα ένα ξακουστό πάρκο γεμάτο με αρωματικά βότανα. Το κτίριο παραπέμπει και συγχρόνως ξεπερνά την κλασσική αρχιτεκτονική της Αθήνας. Είναι ένα οικοδόμημα-κόσμημα για την Ελλάδα, το οποίο δημιουργήθηκε για να επιτελεί ανιδιοτελείς κοινωνικούς σκοπούς και δράσεις. Το σημαντικότερο όλων είναι οι εκδηλώσεις που φιλοξενεί κατά καιρούς το ίδρυμα, όπως μουσικές συναυλίες, εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες, οι οποίες είναι εντελώς δωρεάν για το κοινό, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να το επισκεφθεί και να ψυχαγωγηθεί. Επιπλέον, επιβάλλεται να αναφερθεί η φυσική ομορφιά που συναντά κάποιος μόλις το αντικρίσει, με το πράσινο πάρκο του και την τεχνητή λίμνη να λαμπυρίζει υπό το φως του ηλίου. Οικογένειες να κάνουν πικ -νικ, νέοι άνθρωποι και μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν yoga , pilates , καθώς παρατίθενται δωρεάν μαθήματα και άλλοι απλώς να απολαμβάνουν την βόλτα τους, θυμίζοντας κάτι από στιγμιότυπα ταινιών του Hollywood·μία εμπειρία εξωπραγματική.