Η Κέα είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, καθώς απέχει μόλις 1 ώρα από το λιμάνι του Λαυρίου. Πολλές φορές μάλιστα αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ξεχνούν πως ανήκει στο σύμπλεγμα των Κυκλάδων. Έχει μήκος ακτών 88 χιλιόμετρα και η επιφάνειά της φτάνει περίπου τα 132 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 ο πληθυσμός της είναι 2.455 κάτοικοι. Στα βορειοδυτικά βρίσκεται το λιμάνι της Κορησσίας ή Λιβάδι το οποίο είναι ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά προστατευμένα λιμάνια της Μεσογείου. Το ψηλότερο βουνό είναι ο Προφήτης Ηλίας με υψόμετρο 568 μέτρα. Στην Κέα σημαντικό αριθμό επισκεπτών προσελκύουν τα μονοπάτια της χτισμένα σαν πέτρινες σκάλες που διανύουν όλο το νησί. Το έντονο ανάγλυφο και οι μικροί όρμοι παρέχουν μοναδική ομορφιά στη διαδρομή.

kea-1

Το νησί οφείλει το σημερινό του όνομα στον Κέω από την Ναύπακτο, τον πρώτο οικιστή του νησιού που την κατέλαβε ως επικεφαλής των Λοκρών. Το προηγούμενο όνομά της ήταν Υδρούσα. Στις πηγές και τη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Κέως, Κεία, Cia, Cea. Όμως, εξαιτίας τοπικής διαλέκτου, έχει πλέον επικρατήσει να λέγεται Τζιά.

Τα παλαιότερα ίχνη κατοίκησης στην Κέα, έχουν βρεθεί στον προϊστορικό οικισμό στη βραχώδη χερσόνησο Κεφάλα, μεταξύ των κόλπων Αγίου Νικολάου και Οτζιά. Βεβαιώνεται ότι πρόκειται για τον πρώτο οργανωμένο οικισμο στην Κέα και χρονολογείται περί το 3300 – 3200 π.Χ.. Ένας ακόμα οικισμός που κατοικήθηκε μέχρι την ελληνιστική εποχή έχει βρεθεί στην χερσόνησο της Αγίας Ειρήνης. Στους αρχαϊκούς χρόνους στην Κέα υπήρχαν τέσσερις ανεξάρτητες και δυνατές οικονομικά και πολιτιστικά πόλεις: η Ιουλίς, η Καρθαία, η Ποιήεσσα και η Κορησσός. Ερείπια των οποίων υπάρχουν έως σήμερα και μαρτυρούν την μεγάλη ακμή του νησιού κατά την αρχαιότητα. Όλες οι πόλεις περιβάλλονταν από οχύρωση, ενώ η ανέγερση μεμονωμένων πύργων σε επίκαιρα σημεία συμπληρώνει τον έλεγχο και την προστασία κάθε επικράτειας.

Προς το τέλος του 4ου αι. π.Χ. στην Κέα αρχίζει να εξασθενεί ο θεσμός των πόλεων – κρατών. Σε μία περίοδο αδυναμίας για προστασία από πειρατικές και βαρβαρικές επιδρομές υποκύπτει στην αποδοχή της κυριαρχίας των ισχυρών προστατών – δυναστών της εποχής. Στα μέσα του 2ου αι. π.Χ οι Κείοι συνεργάζονται με τους Αθηναίους πασχίζοντας να διατηρήσουν την αυτονομία και την ταυτότητα τους απέναντι στους Ρωμαίους. Έπειτα κατά τους Βυζαντινούς χρόνους, την Φραγκοκρατία και την Τουρκοκρατία το νησί περιήλθε σε παρακμή και ήταν ορμητήριο πειρατών. Από το 1830, η Κέα, όπως και όλες οι Κυκλάδες έγινε κομμάτι του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους.

Η Κέα, με δίκτυο μονοπατιών συνολικού μήκους 36 χλμ., θεωρείται ιδανικό μέρος για όσους αγαπούν την πεζοπορία. Στο εσωτερικό του νησιού εντυπωσιάζει η πλούσια χλωρίδα, τα σπάνια είδη φυτών και οι αμέτρητες καλλιέργειες. Τα δάση βασιλικής βελανιδιάς, που είναι μοναδικά στις Κυκλάδες, δημιουργούν ένα αξέχαστο τοπίο. Επίσης στο νησί ευδοκιμούν πολλά βότανα, αρωματικά φυτά και όμορφα αγριολούλουδα. Ακόμα και στο βυθό μπορεί να θαυμάσει κανείς την πλούσια βλάστηση. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού ανήκει στο δίκτυο Natura 2000. Παντού στο νησί υπάρχουν διάσπαρτες οι χαρακτηριστικές αμέτρητες παραδοσιακές αγροτικές κατοικίες, οι καθηκιές.

 

Το νησί, παρά το μικρό του μέγεθος, διαθέτει πολλά αξιοθέατα. Ο φάρος του Αγίου Νικολάου είναι το πρώτο πράγμα που θα συναντήσει κανείς μπροστά του ερχόμενος με το πλοίο. Είναι ο πρώτος Φάρος που λειτούργησε στις Κυκλάδες από την γαλλική εταιρεία φάρων το 1831, έχει ύψος 8 μέτρων και είναι χτισμένος δίπλα ακριβώς από το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στην Ιουλίδα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο φιλοξενεί ευρήματα από ανασκαφές σε προϊστορικούς οικισμούς, ευρήματα από τους Ιστορικούς Χρόνους και τμήματα αρχαίου ναού της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Στο ανατολικό τμήμα της Ιουλίδας βρίσκεται ο Λέοντας, πρωταγωνιστής του ίσως διασημότερου μύθου του νησιού. Πρόκειται για ένα λιοντάρι σκαλισμένο πάνω σε βράχο από τον 7ο αιώνα π.Χ. το οποίο σύμφωνα με τον μύθο έστειλε ο Δίας για να τρομάζει τις νύμφες που ζούσαν στην περιοχή και σκότωναν τις γυναίκες.

kea-2

Στο βόρειο τμήμα του οικισμού βρίσκεται η Ακρόπολη. Από τον αρχαίο ναό του Απόλλωνα και το Μεσαιωνικό Κάστρο έχουν απομείνει μόνο κάποια τμήματα που μαρτυρούν το κύρος της περιοχής στο παρελθόν. Μετά το Βουρκάρι βρίσκονται τα απομεινάρια του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης. Οι ανασκαφές στο χώρο από το 1960 μαρτυρούν εποχές μεγάλης άνθησης που διακόπηκαν από ένα μεγάλο σεισμό. Στα νοτιοανατολικά παράλια της Κέας βρίσκονται τα υπολείμματα της αρχαίας πόλης Καρθαίας. Η πόλη αυτή ήταν κατά την αρχαιότητα ένα από τα τέσσερα κέντρα του νησιού. Το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ στην Κέα είναι σήμα κατατεθέν όσον αφορά την βιομηχανική ανάπτυξη του νησιού. Ιδρύθηκε το 1927 και κατασκεύαζε επισμαλτωμένα (εμαγιέ) οικιακά σκεύη. Στο Καστρί βρίσκεται η Μονή της Παναγίας της Καστριανής που είναι η προστάτιδα της Κέας και ιδρύθηκε γύρω στα 1700 μ.Χ.. Σύμφωνα με την παράδοση στον απόκρημνο βράχο που χτίστηκε το μοναστήρι κάποιοι βοσκοί είδαν μια λάμψη κι όταν πλησίασαν βρήκαν την ιερή εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Η Τζιά διαθέτει παραλίες διαφόρων τύπων, με άμμο, με αρμυρίκια, οργανωμένες ή μη. Η παραλία Οτζιάς βρίσκεται στον ομώνυμο οικισμό και είναι η μεγαλύτερη παραλία της Κέας. Μια ρηχή κι αμμουδερή παραλία η οποία διαθέτει αλμυρίκια για σκιά, αλλά και ξαπλώστρες με ομπρέλες για όσους το προτιμούν. Μέσα στον όρμο του Οτζιά υπάρχει και η παραλία του Λάδου, μια παραλία που μπορεί να πάει κανείς μόνο με τα πόδια και είναι εντελώς ερημική και χωρίς οργάνωση. Ο Κούνδουρος είναι η μεγαλύτερη παραλία του οικισμού Κούνδουρος, είναι οργανωμένη και προτιμάται από πολύ κόσμο. Κοντά εκεί βρίσκεται και η παραλία Κουνδουράκι, μια μικρή αλλά ταυτόχρονα πανέμορφη οργανωμένη παραλία η οποία προσφέρει και διάφορα θαλάσσια σπορ για όσους θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους.kea-3

Δίπλα στο λιμάνι, στον κόλπο της Κορρησίας, υπάρχει μια πολύ μεγάλη αμμώδης παραλία με πεντακάθαρα νερά που προσφέρει θέα σε όλο τον κόλπο, στο λιμάνι και στον παραδοσιακό οικισμό της Κορησσίας. Στον οικισμό Βουρκάρι υπάρχει μία ακόμη παραλία, καθώς και λιμάνι για σκάφη αναψυχής. Στην δεξιά του πλευρά υπάρχει αμμουδερή παραλία αλλά και μικροί όρμοι με βράχια και πεντακάθαρα νερά. Ο Βρόσκοπος, ο Καλόγηρος και το Καλαμίτσι είναι τρεις παραλίες στα δυτικά του νησιού, γνωστές για την άγρια ομορφιά τους. Πολύ κοντά στο Βουρκάρι βρίσκονται τρεις πολύ μικρές παραλίες, οι Τρεις Αμμουδιές, οι οποίες αν και δεν διαθέτουν μεγάλο χώρο προσφέρουν πεντακάθαρα νερά. Πολλές μάλιστα όπως το Σπαθί, ο Οτζιάς , το Γιαλισκάρι ,οι Ποίσσες, τα Ξύλα και ο Κούνδουρος έχουν βραβευτεί με γαλάζια σημαία.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος