Τριάντα περίτεχνα νυφικά, μερικά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά, και ανήκαν σε κοπέλες από πλούσιες οικογένειες, αλλά και σε γυναίκες από αγροτικές περιοχές αφηγούνται τις ιστορίες τους στην περιοδική έκθεση “Νύφες: ιστορίες από μετάξι”.

Τα μοναδικά νυφικά αλλοτινών καιρών θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί στην έκθεση που εγκαινιάζει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ) “Β. Παπαντωνίου”.

“Πρόκειται για ένα ταξίδι στον χρόνο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη της μόδας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα, και την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων των νυφικών” λέει η υπεύθυνη Μουσείου Μετάξης του ΠΙΟΠ, Μαρία Βενιζελέα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Η ίδια είπε ότι η έκθεση ξεκινάει με μία νυφική παραδοσιακή φορεσιά του Σουφλίου, ενώ στην έκθεση φιλοξενούνται και δύο μουσουλμανικά νυφικά, εκ των οποίων το ένα χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα και το άλλο από το 1929.

Αφορμή για την έκθεση στάθηκε η δωρεά, το 2017, ενός ολομέταξου νυφικού από τους απογόνους μιας κατοίκου του Σουφλίου δήλωσε η Βενιζελέα και πρόσθεσε ότι η έκθεση αναδεικνύεται σημαντικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών (ειδική εφαρμογή για τάμπλετ με την οποία μπορεί ο επισκέπτης να δει την έκθεση).

Κάθε νυφικό “αφηγείται” διάφορες ιστορίες, της γυναίκας που το φόρεσε και της εποχής που δημιουργήθηκε.

Το φωτογραφικό υλικό που συμπληρώνει την έκθεση προέρχεται από τη Φωτοθήκη του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος και φίλους που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση για αποστολή οικογενειακών γαμήλιων φωτογραφιών.
Από τα κομψά νυφικά του 19ου αιώνα έως τις πρωτοποριακές δημιουργίες των σύγχρονων σχεδιαστών και τις εκκεντρικές εμφανίσεις του 21ου αιώνα, το νυφικό ένδυμα συμβαδίζει με τις τάσεις της μόδας με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αντλώντας συχνά έμπνευση από σχήματα του παρελθόντος ή προαναγγέλλοντας τη μόδα του αύριο.

Ιωάννα Μπάκα, Δημοσιογράφος