Σε μία σημαντική συνεργασία προέβη το Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (MIT) με τη νέα ιδιωτική αμερικανική εταιρεία Common Wealth Fusion Systems (CFS) με στόχο σε 15 χρόνια να παράξουν ενέργεια από πυρηνική σύντηξη, υλοποιώντας ένα όνειρο δεκαετιών.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία, οι ερευνητές του MIT σκοπεύουν να δημιουργήσουν τον πρώτο αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης , τον οποίον έχουν χαρακτηρίσει ως «τσέπης» και θα ονομάζεται Spark. Ο αντιδραστήρας «τσέπης» θα παράγει περισσότερη θερμική ενέργεια σε, σχέση με αυτή που θα καταναλώνει.

Ο αντιδραστήρας «τσέπης» ,επίσης, θα αποτελεί προπομπός, ώστε σε 15 χρόνια να έχει δημιουργηθεί ένα πιλοτικό εργοστάσιο ,το οποίο θα χρησιμοποιεί πυρηνική σύνταξη και θα έχει ισχύ 200 μεγαβάτ. Με το πιλοτικό εργοστάσιο το MIT επιθυμεί να παράγει απεριόριστη «καθαρή» ενέργεια , η οποία θα είναι φιλική προς το περιβάλλον.

Στην πυρηνική σύντηξη, σύμφωνα με την φυσική, συγχωνεύονται άτομα υδρογόνου και δημιουργούν το βαρύτερο ήλιο. Παράλληλα, με τη συγχώνευση των ατόμων υδρογόνου απελευθερώνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας, οι οποίες μετατρέπονται σε «καθαρό» ηλεκτρισμό ατμόσφαιρα. Το πλεονέκτημα της πυρηνικής σύντηξης είναι ότι δεν εκπέμπει στην ατμόσφαιρα άνθρακα και αυτό συμβάλλει στο να μη μολύνεται το περιβάλλον.

Μέχρι τώρα για τη δημιουργία «καθαρής» ενέργειας από πυρηνική σύντηξη κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία ο «Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας» (ITER).Ο ITER αναμένεται να λειτουργήσει το 2035. Επίσης, η Tokamak Energy, Βρετανική εταιρεία προσπαθεί και αυτή να δημιουργήσει ,με παρόμοια τεχνολογία., «καθαρή» ενέργεια». Όπως φαίνεται, όμως, το σχέδιο του MIT, θα υλοποιηθεί γρηγορότερα από αυτές τις προσπάθειες.

Για την υλοποίηση του σχεδίου που έχει πραγματοποιήσει MIT με την αμερικανική εταιρεία, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση 50 εκατομμυρίων δολαρίων από την ιταλική εταιρία ενέργειας, ENI.

Αλέξανδρος Τσάλιος, Δημοσιογράφος