ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΙΟΥΛΑΚΗ

 

 

Η Κατερίνα Γιουλάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, Κατερίνα Γιουλάκη, της το έδωσε ο Γιώργος Παππάς. Εκείνος καταλάβαινε ότι με το πραγματικό της όνομα δύσκολα θα μπορούσε να κάνει καριέρα. Το πραγματικό της όνομα είναι το Αικατερίνη Γιουβαρλάκη.

Επί 36 χρόνια ήταν παντρεμένη με τον επίσης ηθοποιό Κίμωνα Δημόπουλο ό οποίος έφυγε από την ζωή πριν λίγα χρόνια.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή το 1959 στο έργο «Η κυρία του κυρίου» ενώ στο σινεμά έκανε το ντεμπούτο της δύο χρόνια αργότερα με την ταινία «Δουλέψτε για να φάτε».

Το 1966 τιμήθηκε με το βραβείο της Εταιρίας Ελλήνων θεατρικών Συγγραφέων για την προσφορά της στην ελληνική κωμωδία. Η ηθοποιός έγινε γνωστή όμως κυρίως από τις εμφανίσεις της στην τηλεόραση. Και έχει πει ότι τα όσκαρ της τα έχει δώσει το κοινό αφού το αγκάλιασμα και το χάιδεμα στην πλάτη από τον κόσμο δεν αναπληρώνονται με τίποτα άλλο.

Έχει παίξει σε πάρα πολλές σειρές αλλά ξεχώρισε για το ρόλο της στη σειρά «Ρετιρέ». Και η ίδια πιστεύει ότι ο λόγος που προβάλλεται ακόμη και μετά από 20 χρόνια είναι το γεγονός ότι σε αυτήν αναφέρονται τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και σήμερα. Έχει πρωταγωνιστήσει σε πάρα πολλές ακόμη βιντεοταινίες και σειρές αλλά παραμένει απλή, προσιτή και ταπεινή. Όπως μία γυναίκα που δεν έχει καταφέρει όσα εκείνη στη ζωή της.

Έχει πει ότι ζει χωρίς το θέατρο αφού πλέον μπορεί και ζει χωρίς τον σύζυγό της, στο διαμέρισμά τους. Και έχει στο πλευρό της πάντα καλούς φίλους και την κόρη της που την φροντίζει, όποτε εκείνη τη χρειάζεται. Πάντως, η Κατερίνα Γιουλάκη ενημερώνεται για τα δρώμενα, διαβάζει και βλέπει τι συμβαίνει γύρω της και ανησυχεί για το μέλλον των νέων ανθρώπων.