Νέα δυνατότητα για τους χρήστες του διαδικτύου, μέσω της πλατφόρμας του facebook. Οι χρήστες του πλέον θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν ποιες είναι οι αξιόπιστες πηγές ειδήσεων και τι αποτελεί Fake News. To News Feed έτσι θα μπορεί να γεμίζει μόνο με έγκυρες πηγές και να αποφεύγονται περεταίρω “παρατράγουδα”.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει αντίκτυπο στα μέσα ενημέρωσης σε όλες σχεδόν τις χώρες, αν ληφθεί υπόψη ο κεντρικός ρόλος που παίζει πια το Facebook για την ενημέρωση ενός πολύ μεγάλου αριθμού ανθρώπων.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, διευθύνων σύμβουλος του Facebooκ, δήλωσε πως το ειδησιογραφικό περιεχόμενο σύντομα θα αποτελεί περίπου το 4% – από 5% έως τώρα – του συνολικού περιεχομένου που εμφανίζεται στο News Feed των χρηστών. Μιλάμε επομένως για μια μείωση των ειδήσεων της τάξεως του 20%, με το facebook να δίνει πλέον βάση στην ποιότητα και όχι την ποσότητα.

Η απόφαση του Facebook, το οποίο έχει πάνω από δύο δισεκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, να χρησιμοποιήσει έρευνες μεταξύ των χρηστών του, μεταθέτει από τους εργαζόμενους του δικτύου στους ίδιους τους χρήστες την ευαίσθητη κρίση σχετικά με την αξιοπιστία ή όχι, ενός μέσου ενημέρωσης.

“Θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να πάρουμε εμείς την απόφαση, αλλά δεν νιώθουμε άνετα με κάτι τέτοιο. Εξετάσαμε την πιθανότητα να ρωτήσουμε εξωτερικούς εμπειρογνώμονες, κάτι που θα έπαιρνε την απόφαση από τα δικά μας χέρια, αλλά πιθανότατα κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα της αντικειμενικότητας. Ή τελικά μπορούμε να ρωτήσουμε εσάς, την κοινότητα των χρηστών, και από τις απαντήσεις σας να προκύψει η αξιολόγηση|, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Reuters.

Οι χρήστες θα ερωτηθούν αν αναγνωρίζουν ένα μέσο ενημέρωσης και κατά πόσο το εμπιστεύονται. Το Facebook ευελπιστεί ότι από αυτή τη “δημοκρατική” διαδικασία θα προκύψει μια ομάδα μέσων ενημέρωσης που χαίρουν ευρείας αποδοχής.

Το σύστημα αξιολόγησης θα δοκιμασθεί αρχικά σε χρήστες στις ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της «ψηφοφορίας» των χρηστών δεν θα δημοσιοποιηθούν. Έτσι, το κοινό δεν θα γνωρίζει ποια βαθμολογία δόθηκε σε κάθε μέσο ενημέρωσης, αλλά τα «σκορ» θα ληφθούν υπόψη από τον αλγόριθμο του Facebook, που καθορίζει τι θα εμφανισθεί στο News Feed των χρηστών. Για το αν θα εμφανισθεί μια είδηση στο News Feed ενός χρήστη, παίζουν ρόλο διάφοροι άλλοι παράγοντες, όπως το θέμα της, ποιος την έγραψε, ποιος τη σχολιάζει κ.α.

Κωνσταντίνος Τσίπτσιος, Δημοσιογράφος