Ο Πόλεμος του Κόλπου που ξεκίνησε με την εισβολή του Ιράκ στις 2 Αυγούστου του 1990 στο Κουβέιτ είχε σαν στόχο να δημιουργηθεί ένα Ιράκ υπερδύναμο υπο την ηγεσία του Σαντάμ, ώστε να διευρύνει την έξοδο του προς τη θάλασσα και να γίνει ο ηγέτης του αραβικού κόσμου.Οι αξιώσεις του Σαντάμ δημιούργησαν κινδύνους αναφλέξεως πολέμου στη Μέση Ανατολή και απειλούσαν γενικότερα την παγκόσμια ειρήνη.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 το Ιράκ του Σαντάμ βρισκόταν σε δεινή οικονομική κατάσταση,λόγω του δεκαετούς ιρανο-ιρακινού πολέμου και των χαμηλών τιμών του πετελαίου. Όταν το Κουβέιτ ανακοίνωσε την αύξηση της παραγωγής του κατά 40%, το Ιράκ ξεσήκωσε τον κόσμο ότι οι γείτονες του κάνουν γεωτρήσεις για πετρέλαιο υπό κλίση και έτσι κλέβουν το δικό του πετρέλαιο.Αυτή είναι και η πιο τέλεια αφορμή για να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο του ο Σαντάμ.Καθώς δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί το Κουβέιτ μια “Επαρχία” του Ιράκ και να επιδιώκει την προσάρτησή του.

Το χρονικό της ιστορίας ξεκινά με την εισβολή των στρατευμάτων του Ιράκ στο Κουβέιτ το πρωί της 2ης Αυγούστου. Οι Ιρακινοί επιτέθηκαν με 100.000 στρατιώτες με την βοήθεια αρμάτων μάχης και με ισχυρή υποστήριξη της αεροπορίας,των ελικοπτέρων και πυροβολικού,διέσπασαν τις γραμμές των αμυνόμενων δυνάμεων του Εμιράτου και μέσα σε 10 ώρες περίπου το είχαν καταλάβει ολόκληρο.Την μόνη αντίσταση που συνάντησαν ήταν απο την φρουρά του Εμίρη στην περιοχή του Κυβερνείου της Πρωτεύουσας.

 

kataigida-tis-erimou-1

Η αντίδραση των ΗΠΑ-Δυτικών χωρών,μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα υπήρξε άμεση και ταχεία προκειμένου να υποχωρήσει το Ιράκ απο το Κουβέιτ και να επικρατήσει το διεθνές δίκαιο.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που συνεδρίασε στις 7 Αυγούστου,αποφάσισε να επιβληθεί εμπορικός αποκλεισμός στο Ιράκ και στο κατεχόμενο Κουβέιτ, με εξαίρεση τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
Στις 8 Αυγούστου οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποστολή μιας στρατιωτικής δυνάμεως στην περιοχή για την αποτροπή μιας πιθανής ιρακινής εισβολής στη Σαουδική Αραβία.Συγχρόνως ο Σαντάμ ανακοίνωσε την οριστική προσάρτηση του Κουβέιτ ως 19ης Επαρχίας του Ιράκ,ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτήρισε άκυρη την απόφαση,βάσει της υπ΄αριθ.662 αποφάσεως. Οι Δυτικές χώρες καταδίκασαν την εισβολή και πάγωσαν τις συναλλαγές,ενώ ο Πρόεδρος της Αιγύπτου πρότεινε την αποστολή μια κοινής αραβικής δυνάμεως στα σύνορα Σ.Αραβίας-Κουβέιτ και ζήτησε σε παναραβική διάσκεψη κορυφής στο Κάιρο την άμεση αποχώρηση του Ιράκ απο το Κουβέιτ.

Απο τις 7 Αυγουστου του 1990 μέχρι τις 20 Ιανουαρίου του 1991,συγκεντρώθηκαν στην περιοχή του Κόλπου και στο έδαφος της Σαουδικής Αραβίας σε εκτέλεση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ αεροπορικές,ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις απο 29 χώρες μέλη του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Απο τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων που διεξάχθηκαν προκύπτει ότι οι ΗΠΑ και οι Σύμμαχοι πέτυχαν τον σκοπό τους με τις μικρότερες απώλειες, ενώ οι ιρακινές δυνάμεις υπέστησαν πραγματική πανωλεθρία.Γενικά, ο πόλεμος κερδίθηκε με συλλογική προσπάθεια πολλών χωρών και με την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ σε προσωπικό και υλικά μέσα.Στον Πόλεμο του Περσικού εφαρμόσθηκε ένα νέο δόγμα (Air land battle) απο τις ΗΠΑ και του Συμμάχους που είχαν ως σκοπό την απελευθέρωση του Κουβέιτ.

Ο Σαντάμ μετά τον συνεχή βομβαρδισμό της Βαγδάτης επι 43 ημέρες υποχώρησε στο αίτημα του ΟΗΕ να αποσύρει τα στρατεύματα του απο το Κουβέιτ.Μετά το τέλος του πολέμου ο Σαντάμ παρέμεινε στην εξουσία αλλά οι Σύμμαχοι διατήρησαν τα στρατεύματά τους στο ιρακινό έδαφος και περιμετρικά της χώρας.Αυτό το καθεστώς διατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Μπίλ Κλίντον.
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη έδωσαν την αφορμή στον Τζόρτζ Μπους τον νεότερο να τελειώσει μια και καλή με τον Σαντάμ. Ο δεύτερος πόλεμος του Κόλπου ξεκίνησε το 2003 και ο ιρακινός ηγέτης εξολοθρεύτηκε.

 

Από τον Τομέα Έρευνας:

Τίνα Δελησταμάτη, Δημοσιογράφος