Κατά του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλώνουν τα μουσεία των τεσσάρων χωρών, καθώς με την συγκεκριμένη κίνηση που θα πραγματοποιηθεί, θα χάσουν ένα μεγάλο μέρος εσόδων από τον δανεισμό έργων.

Για να το αναλύσουμε καλύτερα ,πολλές φορές τα μουσεία ανταλλάσσουν έργα τους σε μουσεία άλλων χωρών. Όμως στην προκειμένη περίπτωση, οι 4 χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχουν πρόβλημα μετά την ψήφιση του Brexit. Η Αγγλία, η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία θα δυσκολευτούν να δανείσουν έργα σε μουσεία άλλων χωρών καθώς με την συγκεκριμένη συμφωνία θα είναι εκτός Ε.Ε. και οι δασμοί θα είναι υψηλότεροι. «Είναι πολύ σημαντικό για τα μουσεία και γκαλερί στη Βρετανία να συνεχίζουν να μοιράζονται συλλογές και εμπειρίες τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και με άλλα ευρωπαϊκά μουσεία. Τα μουσεία στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από όλες εκείνες τις φιλόδοξες εκθέσεις που συνδιοργανώθηκαν με άλλα ευρωπαϊκά ιδρύματα, από τις απλουστευμένες διαδικασίες δανεισμού έργων τέχνης και από τα διασυνοριακά συγχρηματοδοτούμενα ερευνητικά έργα» τονίζουν υπεύθυνοι των μουσείων. «Η δυνατότητά μας να οργανώσουμε επιτυχημένες εκθέσεις όταν θα πρέπει να πληρώνουμε εισαγωγικούς δασμούς θα ήταν πραγματικά προβληματική»τονίζει στην εφημερίδα Evening Standard, ο διευθυντής του Victoria &Albert, Τρίστραμ Χαντ.

Τον ίδιο προβληματισμό εκφράζουν και ο Οργανισμός Διαχείρισης των Μουσείων του Γκρίνουιτς, που προειδοποιεί πως στην περίπτωση μίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., το κόστος της μεταφοράς έργων τέχνης από άλλες χώρες θα μπορούσε να διπλασιασθεί. Άλλος ένας από τους μεγάλους φόβους των μουσείων είναι η απώλεια εργαζομένων. Για παράδειγμα, το 44% του προσωπικού εξυπηρέτησης πελατών του Victoria & Albert είναι πολίτες από άλλες χώρες της Ε.Ε.. Οι υπεύθυνοι προειδοποιούν ότι αν χρειασθεί να τους απολύσουν, τότε θα ήταν αναγκασμένοι να κλείσουν το μουσείο προσωρινά.

Νίκος Ντουντουλάκης, Δημοσιογράφος