Η Κάσος βρίσκεται στο νότιο Αιγαίο και είναι το νοτιότερο νησί από τα Δωδεκάνησα. Είναι ανάμεσα από την Κρήτη και την Κάρπαθο, η έκταση της φθάνει τα 66,4 τ.χλμ. και έχει μήκος ακτών 59 χιλιομέτρων. Η ψηλότερη κορυφή της είναι ο Πρίωνας που φτάνει στα 601 μέτρα ενώ ακολουθούν ο Περίολας στα 504 μέτρα και ο Κόρακας στα 494 μέτρα.

kasos-1

Το όνομα του νησιού έχει φοινικική ρίζα. Κας σημαίνει άχνη, αφρός της θάλασσας και πρόκειται για αναφορά στο πιο τρικυμιώδες σημείο στις ελληνικές θάλασσες, το πέρασμα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου. Άλλες ονομασίες του νησιού είναι Άμφη ή Αστράβη. Κατά τη μυθολογία, η Κάσος πήρε το όνομά της από τον Κάσο, πατέρα του Κλεόχου. Κατά τον Πλίνιο, η Κάσος λεγόταν και Άχνη.

Η Κάσος συνεισέφερε στην επανάσταση του 1821 δίνοντας πλοία από το στόλο της, διότι ήταν μεγάλη ναυτική δύναμη και πατρίδα πολλών εφοπλιστών. Ο στόλος βοήθησε πολύ την Επανάσταση στην Κρήτη εφοδιάζοντας τους επαναστάτες και κανονιοβολώντας τα τουρκικά οχυρά. Λόγω αυτού το1824 επιτέθηκε κατά του νησιού Αιγυπτιακός στόλος. Μέσα στην πόλη της Κάσου έγιναν μάχες όπου 1.000 περίπου Κάσιοι αντιμετώπισαν 7.000 εχθρούς. Σκοτώθηκαν 220 κάτοικοι του νησιού και αιχμαλωτίστηκαν περίπου 300 γυναίκες και παιδιά. Η μάχη και η σφαγή της Κάσου μνημονεύονται και τιμώνται με μεγαλοπρέπεια και με προσέλευση κόσμου και επισήμων απ’ όλη την Ελλάδα κάθε Ιούνιο. Η Κάσος καταλήφθηκε το 1912 από τους Ιταλούς και παρέμεινε υπό ιταλική κατοχή μέχρι το 1947. Στις 7 Μαρτίου 1948 ενσωματώθηκε μαζί με τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.

Ο πληθυσμός της Κάσου ακολούθησε μία φθίνουσα πορεία. Κατά την ακμή του νησιού, την περίοδο της Ελληνική Επανάστασης, οι κάτοικοί της έφθαναν τις 12.000. Μετά όμως από το Ολοκαύτωμα και κατά την κατάληψη της Κάσου από τους Ιταλούς, το 1911, είχαν μειωθεί στους 6.700. Κατά την απογραφή του 1917 ο πληθυσμός της Κάσου μειώθηκε σε 1.855 ενώ το 1930 ο αριθμός έπεσε ακόμη περισσότερο, κατεβαίνοντας στους 1.200. Η τελευταία επίσημη απογραφή του Μαΐου 2011 έδειξε ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν ξεπερνάνε τους 1.000.

Η Κάσος διαθέτει πολλά όμορφα κι ενδιαφέροντα αξιοθέατα. Στο υψηλότερο σημείο του χωριού Παναγία υπάρχει ένα σύμπλεγμα έξι εκκλησιών. Σύμφωνα με την παράδοση, στη θέση όπου σήμερα βρίσκονται οι έξι εκκλησίες, κατοικούσαν έξι νεράιδες. Για να απαλλαγούν λοιπόν από τα πνεύματα και τις νεράιδες άρχισαν να χτίζουν τις εκκλησίες και κάθε φορά που ολοκληρωνόταν η μία εξ αυτών εξαφανιζόταν και μία νεράιδα. Το σπήλαιο της Ελληνοκαμάρας αποτελούσε τόπο λατρείας από τα Μυκηναϊκά χρόνια μέχρι την ελληνιστική εποχή ενώ χρησιμοποιήθηκε πιο πρόσφατα και ως καταφύγιο λόγω της ευνοϊκής του τοποθεσίας. Εντός της σπηλιάς έχουν ανακαλυφθεί επιγραφές Γραμμικής Γραφής Α και Β και η είσοδός της είναι οχυρωμένη με τείχος που χρονολογείται πιθανόν από τον 3ο ή 2ο αιώνα.

Νοτιοδυτικά της Ελληνοκαμάρας βρίσκεται ένα άλλο σημαντικό και ενδιαφέρον ορεινό σπήλαιο της Κάσου,η Στηλοκαμάρα, γνωστή και ως Σελάϊ. Χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς για την κρυμμένη είσοδο της σπηλιάς είναι μία παλιά ασβεστοκάμινος. Μέσα στη σπηλιά, που δεν έχει εξερευνηθεί πολύ, βρίσκονται σταλαγμίτες και σταλακτίτες από τους οποίους πήρε και το όνομά της. Το νησί διαθέτει και λαογραφικό μουσείο στο Αρβανιτοχώρι. Δύο δωμάτια ενός παλιού σπιτιού, το υπνοφωμάτιο και η σάλα, είναι επιπλωμένα και στολισμένα σύμφωνα με την κασιώτικη παράδοση και σ’ αυτά εκτίθενται διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσεως παλαιοτέρων εποχών.

kasos-2

Οι παραλίες του νησιού είναι πολλές, οι περισσότερες όμως απαιτούν πρόσβαση μόνο από την θάλασσα. Η παραλία στον Εμπορειό και η μικρή παραλία μέσα στο Φρυ δίπλα από το λιμάνι είναι από τις λίγες που είναι δυνατή η πρόσβαση από την στεριά. Γενικότερα, υπάρχει μια μικρή παραλία στον Άγιο Κωνσταντίνο και λίγο πιο πέρα ο επισκέπτης συναντάει τις τέσσερις συνεχόμενες βοτσαλωτές παραλίες της Αντιπεράτου. Στο Νότο βρίσκεται η μεγάλη παραλία του Χέλατρου μέσα στον ομώνυμο κόλπο, που δεν την πιάνει κανένας καιρός. Απέναντι από την Κάσο βρίσκεται ένα ακατοίκητο νησάκι, τα Αρμάθια, που διαθέτει εξαίρετη παραλία και υπάρχουν καϊκάκια για να μπορεί να την επισκέπτεται ο κόσμος.

Το νησί παρουσιάζει αξιόλογη χλωρίδα με πρωταγωνιστή το ροΰκιο. Άλλα αξιόλογα είδη είναι τα χειμωνιάτικα μαρτολούλουδα, η ανοιξιάτικη δρακοντιά, η έρρικα, το θυμάρι, τη ρίγανη, τα προστατευόμενα κρίνα της άμμου, διάφορα ιριδοειδή και πολλά άλλα. Το νησί διαθέτει δημοτικό αερολιμένα με διάδρομο 1000 μέτρων περίπου και συνδέεται με την Αθήνα μέσω Καρπάθου, Σητείας και Ρόδου. Η πτήση Κάσου – Καρπάθου ήταν για ένα διάστημα η μικρότερης διάρκειας στον κόσμο, με χρόνο πτήσης 5 λεπτών και κατέχει περίοπτη θέση στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, ρεκόρ που καταρρίφθηκε το 2008 από την πτήση από το Πάπα Γουέστρι στο Γουέστρι των Ορκάδων της Σκωτίας.

Για τον Τομέα Περιηγήσεων:

Ιωάννα Μοσχίδου, Δημοσιογράφος